Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
4. maja 2019

Svetovni pokal v spustu je na ‘hype’ lestvici takoj za Rampageom, ampak ima to prednost, da je na koledarju 8 dirkalnih vikendov plus ena dirka svetovnega prvenstva. Če to seštejemo, dobimo en kup dretja, veselja in seveda nekaj malo žalosti.

Svetovni pokal v spustu je na ‘hype’ lestvici takoj za Rampageom, ampak ima to prednost, da je na koledarju 8 dirkalnih vikendov plus ena dirka svetovnega prvenstva. Če to seštejemo, dobimo en kup dretja, veselja in seveda nekaj malo žalosti.

Welcome Home

Ni lepšega, kot da se ti karavana bling bling bajkov, sexy testnih komponent in najbolj vročih rajderk in rajderjev sveta pripelje pod nos. Prva dirka je bila v Mariboru! Furali bodo po progi, katero smo že skoraj vsi furali, sedeli bodo v isti gondoli in lulali v isto grmovje, kot mi, navadni smrtniki.

Po mučni zimi se je kar naenkrat prikazal sončen april, no, do tedna pred dirko. Kljub temu, da smo Pečenkotu domov pošiljali modre kuverte (sicer prazne, saj nimamo keša za podkupovanje), tip ni jebal scene in ni spremenil napovedi vikenda na: sončno.

Mnogi Slovenci so očitno res iz cukra, saj so vsi 3 dni pred dirko jokali, da bo dež, da bodo raje doma po TV gledali dirko, ne bodo v blatu navijali, to ne gre!

Gassssss

Mi pa ne, motorka je po lanskemu Lošinju spet zbudila sosede v nedeljo zjutraj, saj veš, za test, oblekli smo se, spet neprimerno napovedi in odrinili proti Mariboru.

Gor nas je pričakalo vroče sonce, polni parkingi, fenomenalno vzdušje in hladno pivo!

Najprej se moramo sprehoditi skozi bokse, na hitro poškiliti v intimo dirkačev in pogledati kak nov bajk, ki si ga celo zimo gledal samo preko interneta.V sake toliko vidiš kakšnega tekmovalca, ki s treninga pride še malo v bokse meditirat in opaziš napetost, pričakovanje, strah. Vsi so na istem, vsi štartajo z nule, kvalifikacije so bile mokre, dirka bo suha.

Ampak mi se ne pustimo motiti, pičimo na vrh!

Akcija

Označitve, prehodi, potke in pozorni fluorescentri šerifi so poskrbeli za nemoteno dirkanje in gibanje mase. MASE! Folka je bilo ogromno!

Vsakega tekmovalca pospremimo z dretjem, navijanjem motorke, spodbujanjem. Ni pomembno, ali je znan ali ni, vsi dajo za dirko na linijo vse, kar imajo, in zaslužijo si spodbudo.

Prva postaja je bil zgornji gozdiček po štartu. Namestili smo svoje lene riti na rob, odprli pivo in nestrpno čakali štart elite žensk. Ko priletijo prve punce čez korenine v bando, ti je takoj jasno, zakaj so najboljše rajderke sveta. Hitrost, mehkoba, drža na bajku.

Čakamo seveda Moniko, čim opazimo moder dres in novega Commencala, se začne kaos! Motorko je skoraj razneslo! Monika je razturala! Na koncu na stopničkah, ta dirkaški vikend se je začel fenomenalno!

Bjonda Tahnee je nabila Rachel in njen bajk iz vodovodnih cevi za skoraj sekundo, kraljici downhilla to seveda ni bilo všeč.

Za elite moške smo se odločili, da gremo počasi ob progi dol, plan je, da smo čim nižje, ko pride Jure, saj je bil 8. na kvalifikacijah.

Mnogo znanih fac, ogromno motork, skupina odpičenih Čehov s svojimi resonatorji na motorkah, na rock’n’rollu faking improviziran rave, pivo, dretje, smejanje! To je to! To je ta hype, ki si ga želimo na dirkah!

Od vseh dirk, na katerih sem bil, je bila ta najbolj živa, čez celotno progo, po navadi se folk zbira na parih točkah, ali pred TV-ji, tu pa kar povsod.

Riderji letijo čez Rock n Roll, feltne jočejo pod udarci neizprosnih skal, Pipi in Melhijad stojita kot dva prasca sredi traila, takoj po bandi, da riderji malo panično zapedalirajo, večinoma grejo čez, je bilo pa par epskih kejsov.

Novi odsek je lep, svež, diši po Perwollu in zemlji, leti tudi ko psica!

Na vrsti je Jure, ki odlično odfura, ni padca, čas je izjemen, hrib se trese!!

To je to, za to smo prišli!

Zadnjih nekaj riderjev počakamo že pri koncu proge, Bruni z divjim časom pometel s konkurenco in zasedel 1. mesto. BOLANO!

Tečemo na podelitev, Monika na stopničkah, Tahnee in Bruni osvojita tudi majico vodilnih v svetovnemu pokalu, šampanjec šprica, folku se trže, riderji jočejo, emocije so na ‘čez streho’.

{loadposition inside}

Hvala

Organizatorji takega dogodka so kot noseče mamice, prvih nekaj mesecev je vse super, vse poteka po planih, joške rastejo in vse je popolno, no, do zadnjega meseca, potem se pa začnejo popadki, pomisleki, priprave in veliko preklinjanja. Porod je dolg, vse do podelitve pokalov in ko večina navijačev izgine v lokale na zasluženo, že šesto pivo.

Ampak kot mamice organizatorji ostanete s svojim dojenčkom, ki sicer res bruha in kaka že cel dan (tako kot nekaj navijačev) ampak je vaš in čez nekaj dni bo vse mimo, ves trud poplačan.

Lahko se pohvalite s fucking izjemnim dogodkom, ki se je nam navijačem zdel popoln. Vse je potekalo po planih, vreme je bilo fenomenalno, vzdušje pa 10 mest nad ostalimi dirkami svetovnega pokala in še doma smo bili.

Zadovoljstvo navijačev se meri v dnevih po dogodku brez glasu, danes je 3. dan in še vedno težko govorim, to je en dan več kot Lošinj in 2 več kot oba Leoganga.

Komaj čakam naslednjo dirko v Mariboru in upam, da ostane na koledarju čim dlje, saj ima vse, kar si lahko želimo. Bomba organizacijsko ekipo, pravo infrastrukturo in nalepšo progo na svetu.

Hvala in #welcomehome, please stay.

Lp, bikebro

Naslovna fotografija Toni Glavina

Preberi še
Domišljijska liga na Pinkbike je LIVE!

Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam