Svetovni pokal, Albstadt
5. maja 2022

Najboljši gorski kolesarji in kolesarke se bodo pomerili na drugi dirki sezone v olimpijskem in kratkem krosu. Albstadt velja za železni repertoar svetovnega pokala.

Po Petrópolisu v Braziliji je čas za novi preizkušnji letošnjega svetovnega pokala v olimpijskem in kratkem krosu. Albstadt je največje mesto v okrožju Zollernalbkreis v Baden-Württembergu in se ponaša z gorskokolesarskim parkom BikeZone. Nemci dirki svetovnega pokala tradicionalno gostijo v začetku maja in tudi letos ni drugače. Albstadt kot prizorišče bi moral leta 2020 gostiti tudi svetovno prvenstvo, a ga zaradi pandemije koronavirusa žal ni bilo mogoče izvesti. Zato ga je v jesenskem terminu nadomestil avstrijski Leogang. Letos prizorišče gosti tudi svetovno serijo za mlade tekmovalce v krosu – Junior UCI Series.

Albstadt: Trasi XCO in XCC

Krog olimpijskega krosa v Albstadtu, dirka na tem prizorišču bo letos že devetič, je dolg 4180 metrov in ima 190 višinskih metrov razlike. Velja za enega fizično najbolj napornih v svetovnem pokalu. Krog je znan po odsekih Devils Corner, Albstadt Drop, Teufelswellen in Slalom.

Krog kratkega krosa meri 1200 metrov (100 metrov več kot lansko leto) in je po večini speljan po travnati površini, nekaj je tudi asfalta. Najnevarnejši in najbolj tehničen spust se imenuje Deep Hole in predstavlja edino večjo prepreko za tekmovalce. Tam se lahko naredijo razlike.

Startne liste najdeš na uci.org.

Albstadt: Povzetek lanske dirke v videu

Lani je v razburljivem zaključku moške dirke slavil Francoz Koretzky pred Ninom Schurterjem, letos pa ima ravno Schurter priložnost, da s 34. zmago postavi nov mejnik v svetovnem pokalu.

Časovnica

Jutri, v petek 6. maja, bosta na sporedu dirki v kratkem krosu. Ženska elitna kategorija ima start ob 17:30, moški pa ob 18:15.

7. maj (sobota):

  • od 9:30 do 12:30 je proga v Albstadtu rezervirana za dirki olimpijskega krosa za serijo UCI Junior.
  • Ob 15:30 se bodo na progo podala dekleta U23.
  • Ob 17. uri je na sporedu dirka moških do 23 let.

8. maj (nedelja):

  • 11:20 start žensk kategorije elite
  • 14:35 start elitne moške kategorije

Prenos v živo na Red Bull TV. V petek, 6. maja od 17. ure in 30 minut dalje in v nedeljo, 8. maja od 11. ure in 20 minut. Z Robom Warnerjem, Bartom Brentjensem in s terensko poročevalko Lauren Smith.

Naslovna fotografija Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Kako je bilo lani?

Svetovni pokal Albstadt

Kaj vse zanimivega se je zgodilo na prvih dirkah letošnjega svetovnega pokala v kratkem in olimpijskem krosu:

Petrópolis

Sledite nam