4. julija 2021

Srečko Križnič je z Jožetom Marinkom med 26. in 28. junijem prekolesaril letošnji Veneto Trail, nepodprto 450 km avanturo. Saj veš, Srečko, tisti, ki je v 20 dneh s soprogo obkrožil STKP, odbrcal Everest z enim Nanosom za povrh, bil evropski prvak v 24-urnem XCju

Srečko nam je pripravil poročilo:

Kaj so nepodprte kolesarske avanture?

V zadnjih letih so postale zelo popularne nepodprte kolesarske avanture (unsupported bikepacking adventures). V osnovi so to potovanja z gorskim ali makadamskim kolesom. Edina razlika je, da pri samostojnem potovanju s kolesom vozimo po trasi, ki si jo sami določimo, na organiziranih prireditvah pa se držimo trase, ki jo je določil organizator in jo dobimo v obliki gpx datoteke.

Glede na to, da so organizatorji vedno lokalni kolesarji, poskrbijo, da se vozi po najlepših predelih, da so poti prevozne, ter da si lahko ogledamo znamenitosti, ki jih sami ne bi našli. Za vse ostalo poskrbimo sami: odločimo se koliko in kje ter na kakšen način bomo spali, jedli, pili itd. Sami izberemo opremo, ki jo bomo uporabljali in tudi za odpravo morebitnih okvar opreme moramo poskrbeti sami.

V sosednji Italiji ima vsaka pokrajina svojo prireditev. Najstarejša in najbolj znana je Tuscany Trail, ki poteka v Toskani. Nam najbližje je Carso Trail, ki je, razen letos, vsako leto potekal pretežni del po Sloveniji. Vseh štirih izvedb sem se udeležil in ga priporočam vsem, ki jih zanima tak način kolesarjenja ali pa izziv prevoziti traso brez prekinitve. V bližini prirejajo tudi Friul Trail, katerega sem se udeležil 2019 in je tudi potekal deloma po slovenskem ozemlju. Nekatere prireditve so primernejše za gorska kolesa, druge pa za makadamska.

Veneto Trail

Veneto Trail je nepodprta kolesarska avantura, ki poteka v italijanski pokrajini Benečiji (Veneto). Navdih za nastanek je dobila po najstarejši italijanski prireditvi Tuscany Trail, prvič so jo izvedli leta 2015. Do sedaj so jo organizirali že šestkrat. Poteka od Padske nižine do Dolomitov. Trasa se je do sedaj vedno spreminjala in je vedno ponujala udeležencem nad 400 km in cca. 10.000 višinskih metrov svobodnega kolesarjenja.

Proga je krožna, štart in cilj sta v srednjeveškem obzidanem mestu Cittadella. Začetek je vedno na soboto, ki je najbližje poletnemu solsticiju. Na progi ni časovne omejitve, prireditev ni dirka.

Facebook: @Venetotrail
Instagram: @veneto_trail

veneto trail

Letošnja izvedba Veneto Traila

Veneto Trail je postal že zelo prepoznan v svetu kolesarskih popotnikov, gorskih kolesarjev in avanturistov. Letos smo se ga kljub omejitvam zaradi pandemije udeležili udeleženci iz 18 držav. Slovenska udeleženca sva bila z Jožetom Marinkom. Kot vedno se je avantura začela in končala v Cittadelli. Vmes smo prevozili 450 kilometrov stez, mulatjer, makadamskih in asfaltnih cest ter se povzpeli ter spustili za približno 10.000 višinskih metrov. Večkrat smo se povzpeli nad 2000 m nadmorske višine in uživali v čudoviti pokrajini in prekrasnih razgledih.

Vsako leto nekaj udeležencev prevozi traso brez spanja. Z Jožetom sva se odločila, da ponoči ne bova kolesarila, ker sva želela videti celotno traso. Dogovorila sva se, da ne bova spala v sobah ali v šotoru, temveč sva na pot vzela vsak svojo spalno vrečo in napihljivo podlogo. Jože je opremo dal v nahrbtnik, sam sem jo vozil v torbah. Vozila sva s spredaj vzmetenimi gorskimi kolesi.

Dnevnik

Prvi dan (157 km, 3.400 v.m.)

Najprej smo odkolesarili po ravnini Padske nižine do vznožja Monte Grappe. Nanjo nas je na začetku vodila izjemno lepo speljana mulatjera, nato pa smo vzpon nadaljevali po makadamski in asfaltni cesti. Vrh, ki se dviga več kot 1.700 metrov nad dolino, nas je nagradil z osupljivim razgledom. Glavna nagrada pa je šele sledila v obliki prekrasnega spusta po enoslednici. Nato smo prečili hribovje ter se spustili do turkiznega jezera Corlo. Od jezera smo po dolini odkolesarili do reke Piave, ki smo jo zapustili, ko smo odvili proti jezeru Mis. Od tam smo se po neprometni cesti povzpeli na prelaz Franche (991 m.n.v.) od koder smo se spustili v mestece Agordo. Takrat se je že zvečerilo in z Jožetom ter še nekaj drugimi kolesarji smo poiskali picerijo, kjer smo večerjali. S prijaznim lastnikom picerije Radom, ki izvira iz Bosne, sva se dogovorila, da lahko prespiva pod nadstreškom zraven picerije.

Drugi dan (147 km, 3.600 v.m.)

Iz Agorda smo odkolesarili mimo jezera Alleghe do začetka vzpona, ki nas je pripeljal na sedlo Ambrizzoia, ki je bilo z nadmorsko višino 2270 metrov najvišja točka ture. Od sedla smo prečili po čudoviti enoslednici do jezera Federa. Odpirali so se nam prekrasni razgledi. Ta del je bilo pravo uživaško visokogorsko kolesarjenje.

Od jezera je sledil dolg spust po lepi dolomitski pokrajini v Cortino D’Ampezzo. Nadaljevali smo po trasi bivše železniške proge s številnimi predori, ki vodi do Toblacha. Mimo jezera Misurina smo se po zelo strmi makadamski cesti ter kolovozu povzpeli na sedlo Maraia (2110 m.n.v.). Od tam smo se po zelo dolgem spustu spustili do doline, ki vodi do turističnega mesta Auronzo di Cadore. Nadaljevala sva do zaselka pred Ospitalom di Cadore, kjer sva z dovoljenjem prespala pred vhodom zapuščene hiše.

Tretji dan (152 km, 2700 v.m.)

Trasa nas je najprej pripeljala do jezera Santa Croce. Od tam smo se mimo smučišča Nevegal povzpeli do najvišje točke zadnjega dne, vrha Col Visentin (1763 m.n.v.). Od vrha smo po grebenu dolgo kolesarili po atraktivnih poteh in stezah, preden smo se spustili v dolino. Čakal nas je vinogradniški predel z zelo strmimi klanci, ki sva jih morala premagovati pri 40 stopinjah celzija. Sledilo je še nekaj ravninskih kilometrov do cilja.

Srečko in Jože v cilju

Pričakovanja presežena!

Veneto Trail je presegel visoka pričakovanja. Letošnja trasa je bila speljana po čudovitih krajih. Tudi tam, kjer je bila uporaba asfaltnih cest neizbežna, so bile le-te večinoma neprometne. Kolesarilo se je tudi po visokogorju in drugih predelih, ki so pri nas žal prepovedani za kolesarjenje. Priporočam ljubiteljem tovrstnih kolesarskih avantur!

Vse fotografije Srečko Križnič

Preberi še

Nepozabnih 1650 km po STKP v 20 dneh
Srečkovih magičnih 10.000
EP v 24-urnem kolesarjenju: V kategoriji 45 – 49 let imamo prvaka in podprvaka!

Sledite nam