Srečko Križnič Slivnica
18. junija 2020

Na veselem everestingu je bil še en vzdržljivostni kolesar, ki pa ni naskakoval 8848 višinskih metrov vzponov, temveč okroglo, petmestno številko.

Srečko Križnič iz primorskega Deš Fleša je maratonski in vzdržljivostni gorski kolesar, skoraj točno pred dvema letoma evropski prvak v 24-urni vožnji v kategoriji od 45 do 49 let, že leta 2017 je v isti kategoriji osvojil srebro.

Tokrat se je odločil, da everesting oziroma 8848 višinskih metrov ne bo njegova magična meja, temveč bo skušal preplezati kar 10.000 višincev. To mu je z devetnajstimi vzponi na Slivnico tudi uspelo.

Srečko Križnič okrepna postaja
Na okrepni postaji

Srečko poroča

“Na povabilo Petra Vesela sem se udeležil Veselega Everestinga na Slivnico.  Brez posebnih predhodnih psihofizičnih priprav in kljub temu, da Slivnica ni moj domači hrib, sem se že pred začetkom odločil, da ne le dosežem višino Everesta, ampak kolesarjenje še nadaljujem do magičnih 10.000 višinskih metrov, z gorskim kolesom seveda. Ker je en vzpon na Slivnico dolg skoraj osem kilometrov in ima samo 527 višinskih metrov, to ni ravno idealen hrib za takšen izziv, saj je bilo potrebno poleg višine prekolesariti preko 300 kilometrov. A to me ni odvrnilo od tega namena.  

Kolesariti sem začel malo čez peto uro zjutraj. Dan je bil sončen, a ne vroč. In potem se je začelo. Prvi, drugi, tretji … vzpon. Do večera se jih je nabralo 17. Vmes je bilo treba jesti in piti, za kar je skrbela žena Andreja. Ko se je stemnilo, sem imel pred seboj še dva vzpona. Bila je že skoraj popolna tema in nikjer ni bilo več nikogar, zato se je Andreja odločila, da zadnja dva vzpona prevozi z menoj. To ne bi bilo mogoče brez pomoči klubskih kolegov Primoža Gulina in Vide Srebrnič, ki sta čakala na okrepčevalni točki in me bodrila do konca. Pred polnočjo sem po 16 urah in 59 minutah čistega kolesarjenja zaključil svoj 19. vzpon z besedami, da tako dolgočasnega kolesarjenja še nisem imel, ha, ha.”

Srečko Križnič na cilju.
Z Andrejo v cilju

Več informacij o rekordnih in zabeleženih vzponih najdeš na everesting.cc.

Fotografije Matej Hartman, nočna pa Primož Gulin

Preberi še

Slivnica je višja od Everesta
 

Sledite nam