wmmtboc
24. maja 2023

WMMTBOC? Res malo daljša kratica, pomen pa je vsaj tistim blizu 400 letošnjim udeležencem kot na dlani – World Masters Mountain Bike Orienteering Championship! Svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji na gorskih kolesih!

Letošnje je bilo minuli teden v Sloveniji. Tri tekmovalne dni so izvedli v Slovenj Gradcu, središču tega športa pri nas, enega v Komendi, prav tako pomembnem kraju za slovenski orientacijski šport.

V skupno število udeležencev so všteti tudi udeleženci tekmovanj odprtega tipa, torej kategorij, ki niso bile del prvenstva*. Veteransko prvenstvo je tako kot v kolesarstvu namenjeno starejšim od 35 let v kategorijah po pet let. Najstarejša pa je bila v tem primeru kar moška kategorija 85-letnikov in starejših z enim samim udeležencem – gospod Giuseppe Anfossi iz Italije je rojen leta 1933! Pri damah pa kraljuje Kirsten Brunstedt z Danske, rojena leta 1948. V najštevilčnejši kategoriji moških od 60 do 64 let pa je treba za kolajno ugnati kar kakšnih 40 tekmecev.

*Tu je treba omeniti nedeljski že 18. Pokal Slovenj Gradca v MTB orientaciji.

Tako kot v “peš” oziroma tekaški orientaciji tudi na kolesih prednjačijo Skandinavci. Švedi, Finci, Danci, pa kakšen Latvijec/Latvijka, so v Slovenj Gradcu in Komendi pobrali največji del kolajn. Udeleženci pa so prišli z vseh koncev Evrope ter tudi iz ZDA, Japonske, Avstralije in z Nove Zelandije.

Merili so se v štirih disciplinah – v tekmi s skupinskim startom, na srednjih razdaljah, na dolgih razdaljah ter za konec še v sprintu. V vsaki disciplini so razdalje prilagojene starostni kategoriji, prav tako število kontrolnih točk. Dobro načrtovanje trase s prepletanjem vseh kategorij in priprava zemljevidov za vsako posebej je tako prava mala umetnost.

MTBO

MTB in O skupaj, po veteransko. Veteransko ali ne, MTBO je na koncu vsaj skozi oči gorskega kolesarja bolj O kot MTB. Pač veliko orientacije, v tem primeru na gorskem kolesu. Gorsko kolo je le orodje, sicer v veliko primerih vrhunsko polnovzmeteno XC kolo s pritrjenim vrtljivim nosilcem za karto, pogosto pa pač … kolo, delovni konj, včasih na 26-palčnih kolesih, z blatniki ali z udobno povišanim krmilom.

Orientacisti, v tem primeru kolesarji, pa so za kolesarske smernice pojavljanja čisto preveč krjaveljski v kompresijskih nogavicah, dresih pod naramnicami dolgih hlač, z manj kolesarskimi telesnimi merami … A vendarle tako simpatični, da smo verjetno “pravi” kolesarji tisti, ki smo si preveč resno postavili “instagramske” smernice. Saj gre le za premikanje s kolesom.

Videe vrhuncev najdeš na Facebook strani ali na Instagramu

Fotogalerija

www.wmmtboc2023.si

Fotografije Nace Zavrl/WMMTBOC 2023
Več fotografij na Facebook strani WMMTBOC 2023

Preberi še

Še dober teden do veteranskega SP v MTB orientaciji v Sloveniji

Sledite nam