8. maja 2023

Naslednji teden, od srede 17. do nedelje 21. maja, bosta Slovenj Gradec in Komenda gostila letošnje svetovno veteransko prvenstvo v orientaciji na gorskih kolesih (World Masters Mountain Bike Orienteering Championship – WMMTBOC).

Slovenija bo tako prvič gostila eno pomembnejših prvenstev pod okriljem Mednarodne oreintacijske zveze (IOF).

Prijavljenih je 320 udeležencev iz 29 držav. V največjem številu prihajajo tekmovalci iz Češke, Avstrije in Švedske, nekaj pa jih prileti tudi z drugih celin – z Japonske, iz Avstralije, z Nove Zelandije in iz ZDA.

Udeleženci se bodo merili v startostnih kategorijah od 35 pa vse do starejših od 85 let. Da, prijavljen je tudi 90-letnik iz Italije!

Prvenstvo združuje štiri različna tekmovanja, tri od teh bo gostil Slovenj Gradec, enega pa Komenda. Slovenj Gradec je središče MTB orientacije v Sloveniji, Orientacijski klub Slovenj Gradec z Gregorjem Rajem je tudi prireditelj prvenstva. Zelo dejaven pa je tudi klub iz Komende, partnerji pri organizaciji, njihovi člani se v zadnjem času vse bolj preizkušajo tudi v disciplini na gorskih kolesih. Da o pomenu Komende v svetovnem kolesarstvu s Tadejem Pogačarjem niti ne začnemo.

Tekmovanja za vse

Poleg tekmovanj veteranskega svetovnega prvenstva bodo vsak dan za največ 50 udeležencev izvedli tudi “odprto” tekmovanje za tekmovalce drugih kategorij. Verjetno se najde prostor tudi za kakšnega firbca, ki bere mtb.si, je solidno vzdržljiv na kolesu, je morda že kdaj spoznal orientacijski tek … ali pa tudi ne. V soboto in nedeljo pa bo kot spremljevalna prireditev tudi že 18. tradicionalni Pokal Slovenj Gradca za slovensko MTBO ligo.

Spored prvenstva

  • Sreda, 17. maj: Uradni trening in otvoritvena slovesnost (Slovenj Gradec)
  • Četrtek, 18. maj: Skupinski start (Slovenj Gradec, Dobrava jug)
  • Petek, 19. maj: Srednja razdalja (Komenda)
  • Sobota, 20. maj: Dolga razdalja (Slovenj Gradec, Raduše in Stari trg)
  • Nedelja, 21. maj: Sprint (Slovenj Gradec, mesto)

Otvoritvena slovesnost bo v sredo ob 19.30 na Trgu svobode v Slovenj Gradcu. Razglasitev bo vsak dan po tekmovanju.

Podroben spored na www.wmmtboc2023.si

Več o orientaciji

Krovna organizacija za orientacijski šport v Sloveniji je Orientacijska zveza Slovenije, ki združuje 14 klubov in društev. Orientacijske zvrsti so orientacijski tek, MTB orientacija, precizna orientacija in smučarska orientacija.

Več o orientaciji v Sloveniji na www.orientacijska-zveza.si

MTB orientacija (MTBO) je primerna za vse gorske kolesarje. Udeleženci minuto pred startom prejmejo zemljevid, na katerem so označene kontrolne točke. Določen je tudi vrstni red, v katerem mora udeleženec prikolesariti do teh točk, pot do njih pa si izbere vsak sam, a le po obstoječih poteh. Zato so idealna območja z veliko potmi in stezicami, ki nudijo več izbire pri iskanju optimalne poti.

Udeleženci uporabljajo gorska kolesa in čelade ter kompas. Zemljevid, ki ga pripravi prireditelj, pa lahko vstavijo v poseben vrtljiv nosilec na krmilu.

www.wmmtboc2023.si

www.facebook.com/wmmtboc2023

#wmmtboc2023

Preberi še

Letos v Sloveniji MTB svetovno prvenstvo

Sledite nam