Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
1. novembra 2014

Blaž & Blaž sta po Saalbachu in Hinterglemmu obiskala še sosednji kolesarski paradiž. Po marsičem vrhunec Gravity Carda.

Bikepark Leogang je sedež sistema Gravity Card. Leogang, tako smučišče kot tudi kot cilj kolesarjev, je tesno povezan s Saalbach Hinteglemmom. V prejšnjem zapisu omenjeni Joker Card ponuja celo možnost enodnevnega obiska Leoganga. Obe središči sta povezani z nešteto kilometri kolesarskih poti. Pravzaprav so jih letos prešteli in hvalijo se z 720 km gorskokolesarskih poti različnih težavnostih in razglednih možnosti. In dodatnih 480 km kolesarskih poti v dolini vse okrog Saalfeldna (za večino poti imajo na njihovi spletni strani tudi GPS zapise). Za tiste, ki ne marate toliko poganjanja ali še niste v dobri formi – Saalfelden Leogang je od leta 2010 tudi največja e-kolesarska destinacija na svetu. Če sva zadnjič omenila Eldorado, no, tukaj je paradiž.

Leogang cveti s pomočjo gorskokolesarskega turizma. Je najbolj znana destinacija za gorskega kolesarja v sistemu Gravity Card in v tem delu Evrope. Praktično vsako leto imajo vsaj eno veliko tekmovanje: svetovni pokal, tudi svetovno prvenstvo, evropska DH serija IXS … Pa tudi celo malho manjših imajo. Za vsakega tekmovalca se dobi nekaj.

Nama Leogang ni sedel najbolje. Nekaj je gotovo bilo na tem, kako naju je pričakal. Konec dneva je sonce le pokukalo. Naslednji dan je bilo pravo poletje, ma je bilo tako zelo soparno, da sva težko dihala. Nato pa tri dni spet dež. Aaaaaaaaaaaa! Drugi razlog je bil rahla utrujenost: na poti sva že dobrih 14 dni in od tega 12 dni na kolesu.

Prenočevanje

V Leogangu so se odločili, da bodo večji del parkirišča namenili zastonj kampiranju. Tudi ‘low budget’ strank imajo dovolj, zato pridite dovolj zgodaj v petek, sicer vam bo preko vikenda tenka predla. Stranišča so, tuš za 2 evra tudi, trgovina za jestvine je blizu. Edino sence zna primanjkovati v normalnih poletjih. Za češnjo na vrhu torte: brezplačno omrežje nese do zadnjega dela parkirišča.

Tudi drugačnih prenočišč imate veliko izbiro. Trgovina z opremo in oblekami je ogromna, rezervnih delov ne manjka, kolesa za izposojo (Scott) so ostala neprešteta. Nimajo pa serviserjev. Oni imajo zdravnike za kolesa (bike doctors), ki se z vašo kravo obnašajo, kot da je njihova. Na srečo letos tega nisva preizkusila.

Od črne do zelene ter drugih

DH WC progo imenovano Speedster gotovo poznate. Je strma, hitra, prepredena s koreninami, dolgimi tabli, kamnitimi deli. In precej razrita od vseh tekmovanj in letošnjega dežja. Ma kaj je to njim? Ko tole pišem, jo generalno popravljajo letos že drugič.

Rdeča proga, imenovana tudi Flying Gangster, je dobesedno leteča. Tako kot večina stvari v Leogangu je narejena za veliko hitrost. Ni pa neka lepa proga. “Same bande,” je rekel Martin, ko je bil prvič tam. Ter kup tejblov, primernih za visoke hitrosti.

Čeprav v knjižici označeni kot zeleni, sta po zahtevnosti daleč od te barve north shore progi Bongo Bongo in Broken Heart Trail. Lesa je ogromno, tudi ozkega, malce širšega, srednjega … Problem pri vseh teh padavinah je bil dostop. Toliko blata, da se bojiš ustaviti, ker se boš kar potopil. In tako kot povsod: moker les ni najboljša izbira. Dobrega pol kilograma blata na vsakem kolesu pa uspešno uniči tudi oprijem, ki ga nudi omrežen les. V normalnih poletnih razmerah mora biti vožnja skozi gozd prijetna, zahtevnost je primerno manjša, vendar je kakršnokoli podcenjevanje odsvetovano.

Hangman je proga, ki se vije iz vrha smučišča. Zgornji del, bolj tehnična enoslednica prepredena z koreninami in bandami kar po smučišču, je bil letos zaradi nenehnih padavin zahtevna in ne ravno priljubljena proga. Se pa zato rabelj oddolži v spodnjem delu: samo gaaaaaaaaaaaas, zbit pesek in bande, nezahtevno, neblatno in dovolj široko tudi za začetnika.

Bike park Leogang ponuja še Flow Master (dirt jump park) in Kona riding room (pokrit dirt pak s foam pitom), GoPro Bagjump, progo za 4X, ograjeno progo za otroke s tekočim trakom, kakšnih 5 različno velikih lesenih skokov kot Skills Park in končni del letečega gangsterja ali LumberjackTrail (North Shore park) s 5 m visokim uolrajdom, dvema step down-oma in kar 8 dropi različnih višin (1-4,5 m). Vse je. Vse.

Za koga?

Bi v park peljal začetnika: Bi. Od otroka do odraslega začetnika, za vse se dobi nekaj.

Bi s seboj peljal punco (oz. partnerja nekolesarja) in/ali otroke: Nisva ugotovila, ali kraj sam ponuja kaj veliko možnosti za nekolesarje. Na vmesni postaji gondole je zip-line in zelo zanimiv park za otroke, na končni pa sanke in panoramske stezice za pešake. Če bo izlet za podaljšan vikend, bi.

Primerno za: Vse! Tako kot v Saalbach Hinterglemmu bodo tudi v Leogangu vsi tipi kolesarjev dobili nekaj zase. Manj od Eldorada v paradižu nisva niti pričakovala. Priporočava!

Na uvodni fotografiji Blaž na enem (najvišjem?) dropu Lumberjack traila. Vse foto Blaž.

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam