Casio GShock
Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
13. aprila 2016

6 in pol minutni uradni video z dirke Enduro 3 Camini, otvoritve serije SloEnduro. Najhitrejši ga na stezicah nad Trstom res noro letijo.
Zmagovalca prve preizkušnje sezone 2016 v seriji SloEnduro, dirke Enduro 3 Camini v Dolini pri Trstu, sta Avstrijca Birgit Braumann (Trek Gravity Girls) pri ženskah in Daniel Schemmel (Cube Action Team) pri moških.

Za Birgit sta se na stopničke uvrstili lanska zmagovalka, Italijanka Giulia Albanese (UC Caprivesi) na drugo, in avstrijska mladinka Yana Dobnig (RLM Mondraker Racing Team) na tretje. Za Danielom pa Korošca Peter Mlinar (KK Črn trn) na drugo in lanski zmagovalec dirke in serije Vid Peršak (Gaes Orbea Enduro Crew) na tretje.

Najboljši mladinec je Matjaž Istenič (Energijateam.com) na skupno 12. mestu. V Slovenijo gre tudi zmaga v mlajši vetranski kategoriji z Robijem Kordežem (Black Hole Enduro Team), pri 40-letnikih in starejših pa je bil najhitrejši Italijan Ruggero Iob (Pedale Gemonese).

Na petem E3C je nastopilo 183 kolesark in kolesarjev iz devetih držav.

Razplet na dirki, skupaj s sobotnim prologom dolgi 6 etap ter dobrih 1200 višinskih metrov vzpenjanja, so poleg spretnosti in vzdržljivosti krojili tudi padci in defekti. Predrt plašč je v zadnji etapi upočasnil Peršaka, ki se je ves dan trudil izničiti 30-sekundni pribitek zaradi neudeležbe na sobotnem prologu, tako da se je moral zadovoljiti s tretjim mestom.

{loadposition inside}

Pri moških trije zmagovalci etap

Sobotni prolog je dobil Mlinar, tri nedeljske hitrostne preizkušnje Peršak, zadnjo, ki si je zaradi dolžine in pestrosti prislužila naziv Kenda Superstage, pa skupni zmagovalec Schemmel. V seštevku časov je imel pri skupno 15 minutah dirkanja nekaj manj kot 7 sekund prednosti pred Mlinarjem in dobrih 21 pred Peršakom.

“Trudil sem se, da bi imel ves čas soliden tempo in da ga ne bi pokvaril s padcem. Sploh prvič na enduro dirki mi je to tudi uspelo,” je povedal še ne 19-letni Štajerec Schemmel, ki je še lani nastopal tudi v olimpijskem krosu in bil celo avstrijski mladinski prvak. Bil je tudi evropski mladinski prvak v enduru in letos, ko je postal član tovarniške ekipe Cube, prvič povsem daje prednost tej disciplini. “Lepa dirka je bila in nastopil bom na še kakšni dirki serije SloEnduro, sicer pa se bom posvečal dirkam svetovne enduro serije v Evropi in italijanski seriji Superenduro,” je še povedal.

Za izkušeno Birgit Braumann je bila zmaga še pomembnejša, saj je lani tu padla in si zlomila roko. “Začela sem zelo živčno, spomnila sem se lanskega padca. Nisem si mislila, da lahko tako vpliva name. Po prvih dveh etapah sem se umirila in vozila bolje, šele v zadnji pa sem zares uživala v dirkanju,” je dejala v cilju, do kamor si je pred Albanesejevo prislužila udobno prednost.

Proge nad Dolino so kombinacija zbite zemlje in kamenja, na vrhu jih je ponoči malce namočil dež, a so se v rahli burji čez dan sušile.

Med najhitrejšo deseterico se je znašlo še kar nekaj slovenskih tekmovalcev, saj so si od 4. do 9. mesta sledili Andrej Bratina (Kamplc Racing Team), Tadej Razpet (Pedal Racing Team), Anže Žabjek (Rajd Funsports), Tilen Leban (KK Črn trn), Sebastjan Stres (Kamplc Racing Team) in Nejc Huth (Energijateam.com). Slovenska dekleta so tokrat žal manjkala.

SloEnduro se nadaljuje 28. in 29. maja v Cerknem, ki je lani osvojilo naslov najbolje prireditve. Še prej bosta dve enodnevni preizkušnji serije SloEnduro 4Fun – Enduro Krokar 24. aprila na Dobrni in Merjasec enduro 14. maja v Rušah.

Več fotografij in vrstni redi po etapah
MA_TEJeva fotogalerija

www.sloenduro.com

Video Tine Lenart, aircam.si
Naslovna fotografija Nejc Bole

Pumpaj Slovenija Vrhnika
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam