21. novembra 2010

Sinoči se je v Urban Roofu v Ljubljani odvil Pepsi Evolution BMX Jam, največje tekmovanje s kolesi BMX pri nas. Pod streho notranjega parka se je gnetlo preko 70 tekmovalcev!

Že v zgodnjih popoldanskih urah, ko se je začel uradni trening, je postalo jasno, da bo tokratna udeležba presegla vsa pričakovanja. Prijavilo se je več kot 70 tekmovalcev iz 4 držav, kar predstavlja rekordno udeležbo v tem športu pri nas. Predstavljajte si 70 koles na manj kot 500 kvadratnih metrov velikem prostoru, katerega večino predstavlja skatepark. Gledalci in osebje so morali dobesedno hoditi po kolesih, če so hoteli biti blizu dogajanju v parku.

In to kakšnemu dogajanju! Že pri skupini mlajši od 16 let se je videlo, da bo za uvrstitev v finale potrebno odpeljati perfektno vožnjo, triki kot so »tailwhip« in razni obrati za 360 mlajšim očitno ne povzročajo nobenih težav več!

»Pokazalo se je da je park premajhen za takšno tekmovanje, ampak smo se tekmovalci dogovorili med seboj, tako da ni bilo težav. Tekmovanje je bilo na presenetljivo visokem nivoju,« je povedal najboljše uvrščeni Slovenec Mario Markotić.

V starejši skupini je bil nivo vožnje prav tako neverjetno visok, na koncu pa smo v finalnih vožnjah videli 4 hrvaške, 5 slovenskih in enega avstrijskega tekmovalca. Triki, kot so »double tailwhip 180«, »backflip tailwhip«, »flair« 720 ali dva obrata, so padali kot za stavo. Vrhunec v finalu je bil prav gotovo, ko je zmagovalec na »jumpboxu« poskušal narediti najboljši trik in s kolesom zadel v strop nad skateparkom. K sreči jo je odnesel brez poškodb, kamermani pa so zabeležili še en spektakularni posnetek, ko je Rok Simšič iz Logatca izpeljal neverjetni »wallride drop« iz ta velike krivine (za laike: s kolesom je zapeljal po zidu in pristal cca 3,5 m nižje na tleh), kar je bilo seveda okronano z nagrado za najboljši trik dneva!

Senad Grosić, edini tekmovalec iz Avstrije, ki je na koncu zasedel drugo mesto: »Prvič sem na tekmovanju v Sloveniji in res je super, organizacija nad vsemi pričakovanji, vidi se kako je scena v Sloveniji in na Hrvaškem v zadnjem času napredovala. Sicer je park majhen, a še vedno super za vožnjo in sem tudi zelo zadovoljen s tem, kar sem pokazal v finalu.«

Filip Flisar, povezovalec prireditve in naš olimpijec v smučarskem krosu, ki mu je BMX scena zelo blizu, saj se tudi on velikokrat udejstvuje v tem športu, je po tekmovanju povedal: »Ne morem verjet, da je bilo prijavljenih kar 70 tekmovalcev, vse pohvale organizatorjem, res jim je uspel še en super dogodek v Urban Roofu. Mogoče le malce pretežko delo zame, ker sem se moral dreti kar za 70 tekmovalcev, haha!«

Vrstni redi

Pod 16
1. Ivan Srbiš
2. Marin Ranteš
3. Jakob Kač
4. Kristijan Rojs
5. Tomaž Kolar
6. Tjaš Berce
7. Blaž Novak

Nad 16
1. Igor Vukadinović
2. Senad Grosić
3. Mario Markotič
4. Rok Krivec
5. Miha Fištravec
6. Voranc Kumar
6. Aleksandar Manojlović
8. Tomislav Radić
9. Rok Simšič
10. Dino Džepina

Najboljši trik: Rok Simšič

www.urbanroof.si

Foto: Urban Roof

Sledite nam