27. julija 2013

Tanja Žakelj četrtič zapored na odru za zmagovalce dirke svetovnega pokala, ostaja v vodstvu v svetovnem pokalu, v prvi deseterici tudi Blaža Klemenčič.

V četrtem krosu svetovnega pokala sta se danes v Vallnordu v Andori obe naši dekleti izkazali s pametno in taktično vožnjo ter seveda odlično pripravljenostjo, brez katere ne bi mogli osvojili dveh odličnih uvrstitev. Tanja Žakelj (Unior Tools Team) je v Andoro pripotovala kot vodilna v svetovnem pokalu in se znova izkazala. Tretje zaporedne zmage ni mogla osvojiti, a je peto mesto vendarle vrhunski dosežek, ki ji je prinesel tudi dovolj točk, da je v razvrstitvi ohranila 160 točk prednosti; druga je sedaj Eva Lechner. Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team) je imela stresen teden, saj sta z Robertom Pintaričem na poti v Andoro doživela prometno nesrečo, v kateri na srečo nista bila poškodovana. Blaža je izkušena tekmovalka in je znala to odmisliti ter se povsem posvetiti današnji dirki. Osvojila je svojo letos najvišjo uvrstitev, 9. mesto.

Dan v Andori je sicer zaznamoval močan veter, ki dela večje težave ekipam in organizatorjem kot pa tekmovalcem; na prizorišču je kar nekaj polomljenih šotorov in zastav, prevrnjene ograje pa so že kar stalnica. Veter ni zmotil olimpijske zmagovalke Sabine Spitz, ki se je po poškodbi očitno vrnila v pravo formo. Pot do zmage ni bila lahka, saj je imela tik za petami Katerino Nash, Evo Lechner in Gunn-Rito Dahle Flesjaa. Tanja je prišla v cilj kot peta, potem ko je tik pred koncem prehitela Jolando Neff, slednja je bila povsem izmučena.

Na dirki moških je kazalo že na pravo senzacijo, za katero bi poskrbel Čeh Ondrej Cink. Vodil je večji del dirke, si privozil že več deset sekund prednosti, proti koncu pa mu je apetite strl Nino Schurter in še potrdil primat v svetovnem pokalu. Ondrej je bil drugi, kar je odličen rezultat za mladega kolesarja.

Zaključimo z izjavama obeh naših deklet, ki sta Andoro opravili z odliko.

Tanja Žakelj (Unior Tools Team), 5. mesto: “Dirko sem začela z mešanimi občutki, vedela pa sem, da sem mentalno in fizično spočita od prvega dela sezone. Ta vikend so pomembno vlogo igrali detajli, presenetila pa me je tudi ekipa z novim okvirjem v barvah Uniorja, odlično pa je tudi vse dogajanje tukaj v Andori. K temu so pripomogli tudi domači navijači, ki so se pripeljali iz Ledin. Zmagovalni občutki so tako prišli nazaj in počutila sem se močno.
Dirko sem začela rezervirano, saj nisem vedela, kako se bo telo odzvalo na to višino, dirkali smo namreč na 2000 metrih. Zato nisem hotela preko svoje meje, niti nisem napadala ali pretirano pospeševala, osredotočila sem se na enakomerno in čim bolj tekočo vožnjo. Vedela sem, da sem na tehničnih odsekih dobra, zato sem šla čez te dele hitro in tam nekaj pridobila. V zadnjem krogu ni bilo več zadrževanja, vozila sem na vso moč in tudi če nisem pričakovala, da se bom prebila na peto mesto, sem dala vse od sebe. Jolando Neff sem prehitela v zadnjem gozdnem odseku, mimo nje pa sem šla presenetljivo hitro. Jolanda je dobra v eliminatorju in šprinta z njo si nisem želela, ko pa jo na asfaltu ni bilo za menoj, sem lažje pohodila in osvojila novo uvrstitev na odru za zmagovalce.”

Blaža Klemenčič (Calcit Bike Team), 9. mesto: “Čutila sem, da sem danes močna, žal pa so me tekmovalke po dobrem štartu zaprle z obeh strani in nisem mogla naprej. V skupini je težko napredovati, nato pa me je na široki cesti zabilo. Prvi krog sem tako končala na 16. mestu, nato pa sem lepo napredovala. Res škoda, da sem na začetku toliko izgubila. Verjela sem vase, vem, da sem dobro pripravljena, strah pa me je bilo višine, čeprav sem bila na višinskih pripravah. Proga v Andori mi je všeč, saj ni tehnično zahtevna, danes pa je bila še suha, kar mi vsekakor ustreza. Končno sem prišla v prvo deseterico, zame je to zelo pomembno.”

Jutri je v Andori na programu še finale spusta, v katerem bosta med člani nastopila Zarja Černilogar in Žiga Pandur, pri mladincih pa še Jure Žabjek in Tilen Leban.

Vrstni redi in razvrstitve na strani UCI

Na uvodni fotografiji Tanja pred slovensko zastavo, ki je danes vihrala na Pirenejih. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam