25. avgusta 2018

Ko v temi čakaš, da žarki osvetlijo kičasto lepo linijo, ki se vije nad Grobnikom. Dobrodošel Majh.

Majhov video z Grobniških alp je že v četrtek napovedal tole zgodbo. Marko Majhen, sicer v Soteski doma in član tolpe PankKura ter dolgoletni bloger, fotograf in video ustvarjalec (Trbowle TV), je nov avtor na našem seznamu. Ne ga mešat z Mahom :D.

Tako si lahko obetamo več novic in zgodb z Dolenjske in Bele krajine, kjer ima Majh vse raziskano in “pod kontrolo”, pa tudi od kod naokoli. Kot tokrat, ko ga je odneslo čez mejo na stezico, s katero so nas že kdaj dražili lokalci. Tri, dva, ena, gremo:

Mudna dol povabi

Raziskovanje po aplikaciji TrailForks me je že nekaj tednov prej gnalo na Hrvaško, pa se ni izšlo, ker avto ni prestal tehničnega pregleda, potem je bila DH dirka v Cerknem, naslednji vikend pa še WhipOff v Ljubljani. Nato so naslednji petek napovedovali popoldansko poslabšanje vremena in sem se odločil, da probam pofurat’ Mudna dol trejl nad Grobnikom že kar ob sončnem vzhodu.

Ob petih zjutraj je bilo na 1000 m n.v. še čisto temno, tako da sem lahko samo slikal in čakal vidljivost, ko sem lahko z makadama zapeljal na trejl.

Singlca čez gozd do travnika je fajn. Le preveč velikih kamnov je na njej. A ko enkrat prideš na odprto ter sonce obsije najvišje vrhove, se začne drug svet.

Krasna prečka, ki pelje proti grebenu, ponudi prve razglede proti morju in na strme kamnite doline pod mano. Na grebenu pa sem ujel sončni vzhod ter razglede na zalive in otoke ter bližje dirkališče Grobnik.

{loadposition inside}
Singlca po grebenu je preveč dobra. V strmih delih je kamnita, pa tudi kotaleči kamni se najdejo. Proti koncu pa se vije čez gozd, kjer pa je že širša in bolj položna.

Ob sedmih sem bil še na vrhu hriba, ob osmih sem pa že posedal v dolini ob kavi.

{gallery}2018/180825_mudnadol2{/gallery}Na vzponu pa so me par km pred vrhom začeli zajebavat krči v nogi. Nobene hrane, pa samo liter vode sem spil dopoldne. Čisto premalo, ja. Ob poldne sem nekako pririnil do avtomobila.

Ob vračanju sem se ustavil še pri Omladinskem jezeru. Voda je osvežujoča, gužve ni, okoli jezera gre pešpot, pa še naravne plaže so lepe. Pa gostilna z dobro hrano je tik ob jezeru, pa ena lušna kelnarca brez modrca je stregla. K’r noru mi je pri sosedih. 🙂

{gallery}2018/180825_mudnadol3{/gallery}
Mudna dol trail na strani TrailForks

Sledite nam