11. januarja 2019

Vrnitev legendarne domače dirke v spustu nad Trbovljami. Na klasični progi za naslove državnih prvakov in točke serije Unior Downhill Cup.

DH nostalgiki se veselijo! Še preden objavimo težko pričakovani koledar domače serije v spustu Unior Downhill Cup, je tu odlična novica iz Trbovelj: ekipa MTB Trbovlje, ki letos nima “preveč” dela z dirko na Lošinju, saj bo ta v sendviču med svetovnima pokaloma 2018 in 2020 le prve kategorije UCI, bo po dolgih letih znova priredila svoj domači Downhill Javor nad Trbovljami.

Downhill Javor 2019 bo 23. junija tudi letošnje državno prvenstvo v spustu in hkrati del serije Unior DH Cup. Na ostanek koledarja še čakamo, a zagotovo bo daljši od lanskega.

Trbovska zgodovina

Da se DH Javor vrača leta 2019, ni naključje, saj Trbovci obhajajo 20-letnico prve izvedbe. Prvega je leta 1999 dobil Boštjan Vidmar, prihodnje leto je štel že za pokal, zmagal je Boštjan Felc.


Da bomo vedeli, zakaj zvezda na plakatu – plakata 1999 in 2019

Zadnji DH Javor so izvedli leta 2012 za točke slovenskega pokala in prve kategorije UCI, zmagal je Miran Vauh pred Žigom Pandurjem in Manuelom Gruberjem. Poročilo: Vauh zmagovalec mokrega DH Javor

Prej in nato še v sezonah 2013 in 2015 so izvedli še “test event”, testni oziroma trening dan z merjenjem časa na progi.


Stopničke 2000 s Felcem, Tanjo Jerman, Jančem, Sebatom, Cuzijem, Gumo …

Klasična proga

Leta minevajo, proge in kolesa se spreminjajo, a če so Trbovci naredili svetovno atrakcijo iz trase na Lošinju z 240 m višinske razlike, potem bodo tekmovalci (in gledalci) zadovoljni tudi nad Trbovljami.

Proga bo klasična s štartom pod Javorjem nedaleč od gostilne in ciljem približno 2500 m in 350 m višinske razlike nižje, v vasi Sveta Planina, tako rekoč na dvorišču Zmrzljakovih in Barličevih.

“Razmišljamo tudi o revialni dirki za veterane, ki bi jo izvedli na spodnjem delu proge,” pravi klubski šef in direktor dirk na Lošinju in Javorju Sebastjan Zmrzljak.


In spustaška sezona je ob svetovnem pokalu v Mariboru in dirkah evropskega pokala iXS v Mariboru in Kranjski Gori naenkrat še lepša!

Dogodek na facebooku

Sledite nam