Casio G-Shock
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
22. marca 2020

Gorskokolesarski svet se še vedno razvija s svetlobno hitrostjo. Francozi dominirajo v spustu, Norvežani, Švicarji in Danci v krosu zasenčijo Američane. Čast zibelke gorskega kolesarstva uspešno rešuje le Juli Furtado.

Gorskokolesarski svet se še vedno razvija s svetlobno hitrostjo. Francozi dominirajo v spustu, Norvežani, Švicarji in Danci v krosu zasenčijo Američane. Čast zibelke gorskega kolesarstva uspešno rešuje le Juli Furtado. Svetovno prvenstvo se je odvijalo v nemškem Kirchzartnu, evropsko pa na Češkem. Gostitelj je bil Špindlerův Mlýn, kasneje tudi prizorišče dirk svetovnega pokala.

Svetovni pokal 1995

Pri moških je bil v krosu skozi celotno sezono najbolj konstanten Norvežan Rune Hoydahl (5 zmag), ki je imel do zadnjih dirk oblečeno modro majico vodilnega v svetovnem pokalu. Po obilici smole je dirko v Vailu končal precej v ozadju in izgubil vodstvo v svetovnem pokalu. Tega je z zmago prevzel Švicar Thomas Frischknecht, takrat še z vzdevkom Tomboy. Vodstva ni spustil do konca sezone.

Svetovni pokal 1995: Thomas Frischknecht, za njim pa Rune Hoydahl in Danec Jan Erik Østergaard. Intervju z Runejem Hoydhalom najdeš tudi na mtb.si: Rune Hoydhal, legendarni Norvežan.

Pri dekletih je skozi celotno sezono premoč kazala Američanka Juli Furtado in še tretjič zapored osvojila naslov najboljše v svetovnem pokalu. Na drugo mesto se je uvrstila Kanadčanka Alison Sydor, tretje mesto je osvojila Italijanka Paola Pezzo, to je tista deklina, ki je imela na dresu zadrgo vedno odpeto globoko v dekolte.

Ena izmed dirk svetovnega pokala se je odvijala v Vailu, przorišču svetovnega prvenstva 1994. Dirka je bila za moške dolga skoraj tri ure!


Tretja sezona svetovnega pokala je med spustaši na prvo mesto izstrelila mladinskega svetovnega prvaka iz leta 1994, Francoza Nicolasa Vouilloza. Na drugem mestu je sezono končal svetovni prvak iz leta 1993 Američan Mike King, tretje mesto je pripadlo njegovemu rojaku, divjemu Mylesu Rockwellu.

V ženski konkurenci je slavila Nemka Regina Stiefl. Stieflova je tako po letu 1993 že drugič osvojila naslov najboljše v svetovnem pokalu. Privlačna dolgolasa Nemka je leta 1998, takrat s kratko frizuro, pozirala tudi v nemški izdaji svetovno znane revije Playboy, omenili so jo tudi 20 let kasneje v reviji Bike. Drugo mesto je osvojila Italijanka Giovanna Bonazzi (še enkrat druga po letu 1993), tretje pa Američanka Kim Sonier, ki ji je po osvojitvi svetovnega pokala v letu 1993 še enkrat uspelo priti na zmagovalni oder skupnega seštevka.

Dirke svetovnega pokala Grundig je gostila tudi Budimpešta! Med dekleti zmaga “zapete” Paole Pezzo na Gary Fisherju in z “modernimi” očali Briko. Med moškimi je prvič na najvišjo stopničko stopil Jan Erik Østergaard, ki je vozil za moštvo Corratec in bil že davnega leta 1995 znanilec čim nižje pozicije krmila! Oglej si video:

Svetovno prvenstvo

Po Ameriki je bila zopet na vrsti Evropa. Prizorišče svetovnega prvenstva pa Kirchzarten, majhno mestece v nemški deželi Baden-Württemberg. V krosu se je končala doba trikratnega svetovnega prvaka Danca Henrika Djernisa. Na prestolu ga je nasledil tretjeuvrščeni iz Vaila 1994. Nizozemec Bart Brentjens je osvojil naslov svetovnega prvaka. Na drugo mesto se je uvrstil mali francoski mož Miguel Martinez (tudi ta bo pisal kar nekaj listov zgodovine). Tretje mesto je pripadlo tretjemu iz francoskega Metabiefa 1993, Dancu Janu Eriku Østergaardu.

Med ženskami je do svojega drugega zaporednega naslova prišla Kanadčanka Alison Sydor. Srebro je pripadlo svetovni prvakinji iz leta 1992 Švicarki Silviji Fürst. V bistvu sta si dekleti le zamenjali mesti iz kanadskega Bromonta. Bron je osvojila Švicarka Chantal Daucourt (evropska prvakinja v krosu v letih 1991, 1993 in 1997).

30-minutna reportaža s spusta na svetovnem prvenstvu:


V moški kategoriji spusta je učenec premagal učitelja. Prvo leto v članski konkurenci in takoj naslov najboljšega. Francoz Nicolas Vouilloz je postal svetovni prvak. S srebrom se je moral zadovoljiti njegov rojak in svetovni prvak iz Vaila 1994 Francois Gachet, bron je osvojil svetovni prvak iz leta 1993 Mike King. Istega leta sta si Gachet in Vouilloz le zamenjala kroni na evropskem prvenstvu. Tam je bil “učitelj” še vedno hitrejši od učenca.

Med mladinci je naslov osvojil Francoz Cedric Gracia. Srebro je prišlo v last Nemca Marcusa Klausmana, bron je pripadel še enemu Francozu, to je bil Florent Poussin.

V ženski kategoriji je majico z mavrico oblekla Američanka Leigh Donovan. Drugo mesto je pripadlo Španki Mercedes Gonzales (ena najuspešnejšijh motokrosistk devetdesetih let), tretje mesto je osvojila Italijanka Giovanna Bonazzi (še en bron po letu 1994). Mladinski naslov je šel še zadnjič v roke Franozinje Anne-Caroline Chausson. Srebro je osvojila njena rojakinja Nolvenn le Caer, bron pa Švicarka Marielle Saner.

ReTREAD


Napovednik drugega dela filma TREAD. Adrenalin nam je tekel po žilah in Greg Herbold je rekel: “Shut up and RIDE!”.

Bicikl iz tistega leta


Tokrat Specialized Britanca Jasona McRoya, spustaša in BMXarja, enega najhitrejših tistega obdobja, državnega prvaka 1993 in drugouvrščenega na Reebok Eliminatorju. JMC, to je bil njegov vzdevek, je avgusta 1995 tragično preminil v nesreči z motorjem.

Naslovni fotografiji nista s svetovnega pokala, niti s svetovnega prvenstva, sta pa iz julija 1995. Pozira avtor rubrike Prvoborci na prvotni BMX progi v Ljubljani. Kolo KTM Race Lite z vzmetenjem AMP in s kolutno zavoro spredaj. Foto Andrej Žlender.

Preberi še  
Prvoborci: Grašič v Vailu postavi prvi mejnik slovenskega spusta
Prvoborci: Leto 1993 in imena, ki bodo zaznamovala prihodnost
Prvoborci: 1992 in vzpon gorskega kolesarstva

Casio G-Shock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam