UCI MTB World Series koledar
18. oktobra 2023

Prihodnje leto nekaj novih prizorišč dirk svetovne gorskokolesarske serije in zopet prenosi na Eurosportu, Discovery+ in GCN+. Sezona se začne v aprilu.

Prihodnje leto z osmimi dirkami v kratkem in olimpijskem krosu, s šestimi dirkami v enduru in s sedmimi dirkami v spustu. Na žalost brez spustov v Andori in ameriškem Snowshoe, zato pa z novim prizoriščem na Poljskem.

Svetovna gorskokolesarska serija oziroma svetovni pokal se prihodnje leto začne 12. aprila, in sicer v Braziliji, kamor se po par letih predaha vračajo tekmovalci v krosu. Brazilci prihodnje leto kar z dvema novima prizoriščema. Legendarni Fort William še ni rekel zadnje. Na Škotskem bo 3. maja začetek spustaške sezone. Tekmovalci v enduru bodo sezono začeli teden dni za spustaši in sicer v Italiji. Švicarji z novima prirediteljema, brez legendarnega Lenzerheideja, ter še nekaj novincev serije 2024.

Koledar UCI MTB World Series 2024

 • Od 12. do 14. aprila – Mairiporã (Brazilija) – XCC, XCO
 • Od 19. do 21. aprila – Araxá (Brazilija) – XCC, XCO
 • Od 3. do 5. maja – Fort William (Škotska) – DHI
 • Od 10. do 12. maja – Finale outdoor region (Italija) – EDR
 • Od 17. do 19. maja – Bielsko-Biała (Poljska) – EDR, DHI
 • Od 24. do 26. maja – Nové Město na Moravě (Češka) – XCC, XCO
 • Od 7. do 9. junija – Saalfelden Leogang (Avstrija) – EDR, DHI
 • Od 14. do 16. junija – Val di Sole (Italija) – XCC, XCO, DHI
 • Od 21. do 23. junija – Crans-Montana (Švica) – XCC, XCO
 • Od 28. junija do 7. julija – Haute-Savoie (Francija) – XCC, XCO, DHI, EDR
 • Od 12. do 14. julija – Aletsch Arena – Bellwald (Švica) – EDR
 • Od 6. do 8. septembra – Loudenvielle (Francija) – EDR, DHI
 • Od 27. do 29. septembra – Mount Van Hoevenberg – Lake Placid (ZDA) – XCC, XCO
 • Od 4. do 6. oktobra – Mont Sainte Anne (Kanada) – XCC, XCO, DHI

Če si v skrbeh glede prizorišč oziroma datumov svetovnega pokala v maratonu, bo ta tudi prihodnje leto, le na uradno objavo bo potrebno še nekaj malega počakati.

Svetovno MTB prvenstvo 2024 gosti Andora med 28. avgustom in 1. septembrom.

Kaj sta o UCI MTB World Series povedala ključna moža David Lappartient in Chris Ball?

David Lappartient, predsednik Mednarodne kolesarske zveze, je dejal:

“S svojim inovativnim novim formatom, ki združuje vse glavne formate v tej disciplini, je svetovni pokal UCI v gorskem kolesarstvu leta 2023 dosegel velik uspeh, saj je bil prvič celoten MTB spekter predstavljen v Haute-Savoie. Tudi naslednje leto bo nekaj novega, saj bodo v to vodilno gorskokolesarsko serijo vključena nova prizorišča, ne samo v Evropi, ampak tudi v Severni in Južni Ameriki.”

Chris Ball, podpredsednik kolesarskih dogodkov pri Warner Bros. Discovery Sports, je dejal:

“Po prelomnem letu 2023 s ponosom pozdravljam tako ikonična prizorišča kot nove destinacije na koledarju svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu 2024. V največji širitvi mednarodnega gorskega kolesarstva v zadnjih letih se bo uspešnici leta pridružilo šest novih prizorišč, skupaj 15 vikendov dogodkov.

“Širitev v Južno Ameriko in dolgoročni dogovori v Lake Placidu v ZDA, Trentinu v Italiji in Haute-Savoie v Franciji so nova imena sezone, ki ponuja več dirkanja kot kdaj koli prej. Pridružuje se tudi Švica z dvema novima prizoriščema v osupljivi regiji Valais, Poljska pa se prvič pridružuje koledarju svetovnega pokala UCI.”

Koledar svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu 2024 označuje drugo leto prelomnega osemletnega partnerstva med UCI in Warner Bros. Discovery, pri čemer je slednji prevzel prenose, promocijo in organizacijo svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

UCI MTB World Series tudi prihodnjo sezono na TV in na spletu

S pokritostjo, ki bo tudi prihodnjo sezono prihajala s strani UCI Mountain Bike World Series, bodo lahko gledalci deležni do 130 ur prenosov dirk z brezplačnimi prenosi za dirki kategorij U23 v olimpijskem krosu in mladinskem spustu ter s polfinalnimi prenosi članskih dirk v spustu. Finalne dirke v spustu in dirke v olimpijskem in kratkem krosu bodo za plačilo na voljo na GCN+ ali Eurosport / Discovery+, kjer sta na voljo. Ostale dirke bodo na voljo na kanalu youtube.

Več na ucimtbworldseries.com.

Naslovna fotografija UCI Mountain Bike World Series

Takole smo na mtb.si spremljali letošnjo sezono:

Val di Sole
Leogang
Lenzerheide
Nove Mesto
Svetovni pokal Andora
Loudenvielle
Les Gets
Snowshoe
MSA

Sledite nam