Odgovarjal bo lastnik gozda
26. oktobra 2020

O odgovornosti graditeljev in upravljalcev poti za gorske kolesarje, od tistih brez formalnega ozadja do društvenih in takšnih z gospodarskim zaledjem. Članek Jana Žičkarja za revijo Pravna praksa.

Odškodnina po poškodbi zaradi padca s kolesom praviloma ni nekaj, na kar bi gorski kolesarji mislili že vnaprej. Morda na to pomislimo takrat, ko že dobimo vijake v roko in nam kdo od bolj zvitih bližnjih namigne, da bi od tega lahko kaj imeli. Ali pa se od nekod celo čisto po filmsko s predlogom pojavi odvetnik, specialist za tovrstne zahtevke. Jih že imamo nekaj.

O tem prav veliko ne razmišljajo niti graditelji, vsaj ti ne, ki zgradijo večino slovenskih poti za gorske kolesarje – udarniki iz lokalnega gozda, ki delujejo zanesenjaško in po ustnem dogovoru z lastnikom gozda.

A odgovornost je resna reč, tako pri prostovoljnih in društvenih “parkih”, kot pri tistih pravih na smučiščih, za katerimi stoji resnejši kapital.

Poškodb ni tako malo, lahko so hude, stroški, ki jih zdravstveno zavarovanje ne krije, pa so lahko veliki.

V problematiko se je poglobil Jan Žičkar, pravnik in kolesar, in nastal je članek za revijo Pravna praksa z naslovom Pravni vidiki upravljanja z gorskokolesarskimi progami, ki ga je v poobjavo zaupal tudi nam na mtb.si.

Obvezno branje za vse graditelje in upravljalce takšne in drugačne mtb infrastrukture.

Članek objavljamo v izvirniku.

Pravno obvestilo

Ta članek ne predstavlja pravnega nasveta in ga kot takšnega ne gre jemati. Vse trditve, komentarji in ugotovitve so avtorjevo osebno mnenje in pogled na predstavljeno problematiko.

Avtorske pravice

Članek je bil objavljen v reviji Pravna praksa dne 11. 6. 2020, številka 23. Revija Pravna praksa je lastnica vseh pravic – z avtorja so bile na revijo prenesene materialne avtorske pravice reproduciranja, distribuiranja, javnega izvajanja, javnega prenašanja, javnega predvajanja s fonogrami in dajanja na voljo javnosti.

Del članka je tudi ilustracija, ki smo jo uporabili za naslovno fotografijo, avtor je Igor Godnjov.

Sledite nam