se mtb akademija
Freestyle gradimo skupaj
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Ride Loose Riders Freestyle Giant
10. aprila 2021

Glede na to, da je zima še zadnjič udarila z repom, recimo, da se kolesarska sezona začenja ZDAJ. Tu je nekaj nasvetov Simona Erjavca (SE MTB akademija), kako po obdobju drugačnih športnih dejavnosti in treningov spet postati eno s kolesom.

Kolesarji prek zime vse več časa preživijo na trenažerjih, se ukvarjajo z drugimi športi in izvajajo več treningov za moč. Z uporabo trenažerjev, še posebno tistih bolj naprednih, kjer se s kolesom lahko vozimo tudi v stoje in ga nagibamo, se bolje ohrani mišični spomin in ravnotežje. Ko se odpravimo na vožnjo po terenu, pa vseeno lahko občutimo razliko od tistih dni, ko smo “ufurani” oziroma se počutimo eno s kolesom.

Ven in na valje

Da občutka ne izgubimo preveč, je priporočljivo tudi pozimi kakšen trening na kolesu opraviti zunaj, v gozdu, na lokalnih stezicah. Pomaga tudi, če kdaj uporabimo valje namesto trenažerja, saj je za vožnjo na njih potrebno ves čas ohranjati ravnotežje. Kljub temu pa je pred velikim obsegom treninga na kolesu (ponavadi, ko se zimsko vreme izboljša ali pa se odpravimo na zimske priprave na obalo) priporočljivo obnoviti vse osnove tehnike vožnje s kolesom. Naj se sliši še tako banalno, a s tem bo kolesar bolj zaupal kolesu, sebi in opremi – dvignil bo samozavest in bo še lažje napredoval.

Nazaj k osnovam

Potrebno je ponoviti osnovno šolo kolesarstva – osnovni položaj, zaviranje, prenašanje težišča, iskanje mejnih oziroma ekstremnih položajev, zavijanje, skoki, pumpanje, sestopanje. Vadbo osnov in tehnike nasploh lahko brez problema umestimo med redne treninge. Najlažje takrat, ko imamo na sporedu daljši, vzdržljivostni trening.

Za dobro izvedbo tehničnih elementov je pomembno, da tehniko vadimo še v spočitem stanju – zato ta del opravimo bolj v začetku treninga, tekom sezone pa je priporočljivo vadbo tehnike vključiti tudi v intervalni trening, da simulirano situacije na dirki.

Še več na to temo na semtbakademija.com

SE MTB akademija na Instagramu @se_mtb_academy

Preberi še

SE MTB akademija, butično treniranje

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam