SE Akademija
6. februarja 2021

Simon Erjavec s svojo SE MTB akademijo ponuja butičen pristop k šoli gorskega kolesarjenja, kondicijski pripravi ter načrtovanju sezone.

To, kar svojim članom nudijo klubi, ponuja Simon posameznikom. To je SE MTB akademija.

Kdo je Simon Erjavec?

Štiriindvajsetletnik se je najprej kalil v atletiki, potem pa eksplozivnost iz štadiona prenesel v mtb eliminator. To je tista atraktivna disciplina, ki je spretnosti gorskega kolesarstva pripeljala na mestne ulice, potem pa žal zapeljala v slepo ulico.

V krosu se kasneje ni več tako dobro znašel, se je pa veliko naučil. Toliko, da se je podal v trenerske vode. V kamniškem Calcitu skrbi za izvajanje kolesarske šole in trenira mlade kolesarje. Na Fakulteti za šport zaključuje študij športnega treniranja, zraven pa na Kolesarski zvezi Slovenije opravlja delo koordinatorja za gorsko kolesarstvo. Zanimivo, da sem ga jaz pred leti najprej spoznal kot strastnega turnega in alpinističnega smučarja.

“Pri treningu se držim načela, da izkušenj iz drugih športov ni nikoli preveč”, pravi Simon. “Več, kot smo preizkusili in ustvarili gibalnih vzorcev, lažje se bomo znašli v svojem osnovnem športu,” še doda. “Drugo načelo, ki se ga držim, je, da mora biti tehnika gibanja izpopolnjena še preden začnemo izvajati velike obremenitve.”

Brez osnov ne gre

Prav tako se zaveda, da so za dobre rezultate potrebne dobre osnove. Te si kolesarji pridobijo v kolesarski šoli, kjer v majhnih skupinah gradijo temelje za osvajanje naprednih znanj. Naslednja stopnica je kompleksna kondicijska priprava gorskega kolesarja. Tekmovalec poleg vzdržljivosti potrebuje tudi moč, eksplozivnost, ravnotežje, hitrost in koordinacijo. Na koncu je potrebno sposobnosti kolesarja usmeriti v prave cilje ter analizirati njegove dosežke. Osebni pristop ustvarja dobre pogoje za napredek ambicioznih kolesarjev.

Čeprav se Smon s svojo MTB akademijo posveča predvsem gorskim kolesarjem, pravi, da lahko izboljšanje tehnike pomaga tudi cestnim kolesarjem. Predvsem mladi se tega dobro zavedajo. In čeprav izhaja iz tekmovalnega športa, so njegovi individualni programi namenjeni tudi tistim kolesarjem, ki ne želijo kolesariti hitreje, ampak bolje. In pri tem njihova starost sploh ni pomembna.

Naredi korak naprej in začni pisati svojo zgodbo. Rezerviraj si termin na SE MTB akademiji!

Naslovna fotografija @anzepetkovsek.
Druhe fotografije so iz Simonovega osebnega arhiva.

Sledite nam