Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
31. oktobra 2011

Dame in gospodje, Jazbec je zapustil stavbo! Stavbo tiskane revije namreč. Odslej njegova modrost na voljo le na mtb.si. Tu so z zaloge še njegovi odgovori iz majske številke revije Bicikel.

Dame in gospodje, Jazbec je zapustil stavbo! Stavbo tiskane revije namreč. Odslej njegova modrost na voljo le na mtb.si. Odgovore bo objavil vsakič, ko se nabere nekaj dobrih vprašanj. Za najboljša se bodo našle tudi praktične nagrade.
Kje mu zastaviti vprašanje? Navodila so na dnu.
Tu so z zaloge še njegovi odgovori iz majske številke revije Bicikel.

Dragi jazbec,
Ko se vozim, srečam sicer na cesti in v gozdu že tako ali tako malo kolesark. Včasih je kakšna tako luštna, da bi jo ogovoril in kaj vprašal, pa mi ni jasno, kaj naj ji rečem.
Zadnjič je ena od hribolazk samo grizla v krilo in sopihala in sem dobil občutek, da jo zalezujem, pa sem se samo par kilometrov vozil za njo in ob njej?
Kaj mi svetuješ? Naj ogovarjam tiste na cesti ali v gozdu? In pa, kakšen je najboljši pristop? Naj si odpnem majico in pokažem testosteronski grmiček?
Samček, po e-pošti

Dragi Samček,
bi rekel, da je testosteron bistvena beseda tvojega zapisa. Baje je s tem hormonom povezana tako poraščenost kot želja po parjenju, ki je pri tebi očitno močno prisotna. Zadnja faza je, ko je želja po parjenju močnejša od razuma. Verjemi, da prepoznam takšnega samčka, ko ga vidim (le poglej moj kožuh, hm).
Upajmo, da še nisi tam in da se še da kaj storiti za tvojo odrešitev. Naprimer za tarčo svojega zalezovanja si izberi gorsko tekačico ali specialistko za kolesarske vzpone. Gotovo te bo minilo sopihati za njo.
Počakaj, ti si imel občutek, da zalezuješ hribolazko, ona pa ne? V nekaterih kulturah to velja kot povabilo k parjenju, pa si ga očitno spregledal!
Pozabi na gozdno dvorjenje in na kazanje poraščenih in depiliranih predelov. Verjetno bo najbolje, če samico spoznaš tako kot vsi normalni: na facebooku ali na speed datingu!


Jazbec čau!
Zakaj se kolesarji s svinjsko dragimi kolesi držijo tako čudno, ko jih srečam na svojih aluminijastih mulah? A veš, tist look, kao sej je O.K. Pa vem, da v bistvu ni …
A veš, o čem ti govorim? Vedno dobim občutek manjvrednosti … Kaj narediti v takem primeru?
Proletarec iz Aludola, po e-pošti

Dragi Proletarec,
“steel is real”, jeklo je prava stvar. Omisli si jeklenega singlspida in se obleči v volnena kolesarska oblačila. Če ne boš pretiraval z kultnimi znamkami, ki nam drago prodajajo prav tisto, kar bi moralo biti preprosto in poceni, boš prišel skozi tako poceni, da boš čas, ki bi ga sicer porabil za služenje denarja, lahko preživel kolesu. Postal boš tako hiter (močan, spreten), da se boš lahko smejal v brk vsem na najdražjih kolesih. Okej, razen tistim, ki jim denar pada z neba in imajo tako čas za veliko furanja kot denar za najboljšo opremo. A ti večinoma denar tako ali tako zmečejo v še dosti manj uporabne reči, tako da jih na kolesih ne srečaš.
Gorsko kolesarstvo je punkovski šport, punk pa je proletarsko gibanje. Če se greva igro glasbenih asociacij: mtb – punk; cesta – val 202 (eni bi rekli, da džez); planica – goveja; fuzbal – ceca; golf – glasba v dvigalu.
In še ena proletarska formula: velik nobel avto = majhna moškost. Če ti bo kaj lažje, si enako predstavljaj pri kolesih.


Jazbec, stara krota!
Spustil sem se s Krima mimo planinske koče na Kavcu in odkril, da je na zunanji steni pritrjena omarica s prvo pomočjo! Pokukal sem vanjo, a notri ni bilo povojev, flajštrov in gaz, ampak viski in sadjevec.
Zgrozil sem se! Sredi neokrnjene narave je alkohol in (kot sem ugotovil malo kasneje na klopci ob sončnem zahodu) zelo dober! Ti si prvobitno bitje gozdov in boš vedel povedati, ali je to prav ali narobe?
Ljubljanska srajca, po e-pošti

Draga Ljubljanska srajca,
prva pomoč je relativen izraz. Nekomu bi v sili verjetno alkoholna pijača prišla zelo prav. V neokrnjeni naravi še posebno, kot pogosto dokazujejo naši hodeči souporabniki hribov in glavni uporabniki dotične koče. Sicer se pa eni zadevamo z naporom, drugi s hitrostjo, tretji z alkoholom in četrti spet z zelišči. Vsakemu svoj prav, dokler s pretiravanjem ne škodi drugim.
Ker se pa tiče pokušanja alkohola in spuščanja s kolesom, je kombinacija preverjeno slaba. Najprej se počutiš kot zvezda spusta za svetovni pokal, potem pa kmalu kot žrtev težnosti.


Jazbec živjo,
zate imam eno zagonetko. Nad mestom obstaja priljubljen lokalni hribček, s katerega vodi več pešpoti. Našel se je lokalec, spustaš, in si dobršen del najbolj obljudene poti izbral za del svoje proge.
Navdušeno gradi skoke, postavil je par band, sedaj pa so na vrsti hitrostni rekordi. Vse torej v stilu zgodbe iZidar, kjer je pač važen samo lastni cilj, ne glede na tegobe ostalih. Poskušal sem na lep način, s prijazno besedo in argumenti, da pohodniki in spustaši na istih poteh pač stežka gredo skupaj. Sploh če so slednji z integralkami, hudimi DH zverinami in težnjo po brizganju adrenalina. Predlagal sem mu, naj si izbere kakšno izmed manj obljudenih variant, ali pa naredi obvoz, saj bo lahko tudi on bolj brezskrbno divjal (sicer ni videti, da bi se kaj zato sekiral…)
Ne pomaga.
Nimam neke pametne ideje, ne bi pa rad recimo podiral skakalnic, preden se stvar dokončno zaserje v škodo ostalim bajkerjem oz. komu od sicer prijaznih sprehajalcev prekipi.
Kaj svetuješ?
Miha, po e-pošti

Dragi Miha,
natanko vem, kaj se ti mota poglavi, saj sem se že sam vprašal enako. Zakaj bi nekdo, ki nima občutka za okolico, ogrožal mojo razmeroma mirno uporabo stezic, ki že dolga leta poteka brez enega samega konflikta? Ne le divjanje, malce bolj občutljivim osebkom gredo v nos že lesene strukture, 80 cm široka krmila in integralne čelade. Stvari, ki tudi po mojem sodijo na namenske površine ali vsaj stran od priljubljenih pohodniških poti. To so razlogi, zaradi katerih so šli nekateri med nami tako daleč, da so se izrekli za ‘turne’ kolesarje in se ogradili od izraza gorsko kolesarstvo.
Da bi se zaradi tega šli vojno plemen, gotovo ne pelje nikamor. Konec koncev ima marsikdo med nami več koles in je enkrat ‘turni’, drugič pa spustaš. Nisem dovolj moder za kakšno hitro in učinkovito rešitev. Ne preostane nama drugega, kot da sva še vedno uvidevna do sprehajalcev in da se poskusiva družiti tudi z notranjim sovragom ter ga spraviti na pravo pot (dobesedno). Če ga z allmountainom prehitiš navzdol grede, te bo gotovo poslušal. Ali če mu kdaj pripelješ družbo, kakšnega spustaša, ki je bistveno hitrejši od njega, a hkrati odgovoren (tudi takšnih je kar nekaj).
Kakšen inšpektor in policaj v gozdu, ki bi poleg ali namesto tem z maslom na glavi navila ušesa tudi nama, ali pa že razjarjeni sprehajalci, ki bi se obrnili proti vsem na dveh kolesih, to bi bil res žalosten scenarij.

Miha za najboljše vprašanje dobi nagrado, gumo Continental X-King 2.4 (kaj č’mo, nima para).

Do naslednjič, vaš Jazbec


Jazbecu lahko vprašanje zastaviš v forumu tabla.mtb.si, po e-pošti ali na Jazbečevi facebook strani facebook.com/mtbjazbec. Ali pa kar tu spodaj, Jazbec najde vse. Jazbec nagradi najbolj domiselno vprašanje vsake številke.
Jazbec si pridržuje pravico, da skrajša vprašanja.
Jazbec ne odgovarja najraje na vprašanja, na katera ti na forumu v petih minutah odgovori nek tehnični frik. Raje vprašaj kaj življenjskega.

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam