Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
13. novembra 2012

Če občasno ne telebneš po tleh, nisi bajker. In kaj storiti, ko se deli telesa začno debeliti in barvati? Zavaruj, počivaj, ohladi, stisni, dvigni …

Poškodbe so sestavni del vsakega športa. Verjetno je vsak med nami že utrpel večjo ali manjšo poškodbo.
Medtem ko je pri večjih vrstah poškodb nujno poiskati zdravniško pomoč, si lahko pri manjših poškodbah pomagamo sami. Seveda ne smemo podcenjevati zdravniške pomoči, če je ta res potrebna. Z odlašanjem obiska pri zdravniku in podcenjevanjem poškodb si namreč lahko naredite več škode in koristi.

Ne glede na to, ali gre za večjo ali manjšo poškodbo, lahko z uporabo metode PRICE omilimo začetno stanje takoj po poškodbi in s tem pospešimo zdravljenje poškodbe.
Ko pride do poškodbe, poškodovani del oteče, pojavi se modrica, ki nastane na podlagi notranje krvavitve tkiva. V večini primerov poškodb tkivo potrebuje popolno obnovo oz. ozdravitev, preden se ponovno pričnete športno udejstvovati.

PRICE je kratica angleškega izvora, pomeni pa Protection (zavarovanje), Rest (počitek), Ice (led), Compression (kompresija oz. stisk) ter Elevation (dvig – poškodovanega dela).

Metodo pričnite izvajati takoj, ko pride do poškodbe. Takrat poškodovani del oteče, pojavi se modrica, omejena pa je tudi gibljivost poškodovanega dela.

Za primer vzemimo zvin gležnja. Že misel na to poškodbo je neprijetna … Proces zdravljenja se začne takoj po zvinu gležnja. Nastane oteklina, vidni so znaki notranje krvavitve ter pojavi se kar precejšnja bolečina, ki pa je seveda odvisna tudi od velikosti poškodbe.

Pri kolesarjih so najpogostejše manjše poškodbe, prav zvini gležnja ter zapestja, izpahi ram ter poškodbe kolen. V vsakem primeru, pri zlomu ali zvinu, je metoda PRICE zelo dobrodošla. Z njo ob pravilni uporabi omilimo zatekanje tkiva in pospešimo proces zdravljenja.

Koraki metode PRICE

Protection – zavarovanje dela poškodbe
Poškodovani del je potrebno zavarovati pred možnostjo nastanka še večje poškodbe. Na poškodovani del ne stopajte oz. poskrbite, da bo le ta čim manj obremenjen.

Rest – počitek
Takoj po nastanku poškodbe je potrebno prenehati z vadbo. Kajti počitek je ključnega pomena za zavarovanje poškodovane mišice, kite, vezi ali katerega koli drugega tkiva pred možnostjo nastanka še večje poškodbe. V primeru, da kljub poškodbi nadaljujete z vadbo, lahko čas zdravljenja  zelo podaljšate.

Ice – led
Led ima zelo velik vpliv na potek zdravljenja poškodbe. Njegove pozitivne posledice so:
– Zmanjšuje vnetja in nastajanje otekline,
– zmanjšuje bolečine,
– pospešuje prekrvavitev tkiva (hladno – toplo).
Zato je priporočljivo, da prizadeto področje začnemo hladiti takoj po nastanku poškodbe. Hladimo lahko z mrzlimi obkladki, vrečko, v katero vstavimo nekaj kock ledu, z mrzlo kopeljo oz. še najbolje, z že v naprej pripravljenimi hladilnimi vrečkami, ki morajo biti predhodno seveda nekaj časa v zamrzovalniku.
Čas trajanja je odvisen od metode hlajenja. Pri uporabi mrzlih obkladkov, vrečke z ledom, naj hlajenje traja od 10 do 20 minut. Priporoča se tudi krajši čas hlajenja in sicer tri minute hlajenja, nato za 10 minut odstranimo led in zopet vsaj trikrat ponovimo postopek. Ohlajanje v mrzli kopeli naj traja 10 do 15 minut.
Ledu nikoli ne nanašajte direktno na mesto poškodbe. Uporabite gazo ali krpo! Nikoli ne pustite ledu na mestu poškodbe več kot 20 minut!

Compression – stisk
Kompresija oz. ovijanje obolelega dela preprečuje dodatno zatekanje tkiva. Poškodovani del moramo poviti čvrsto, vendar ne pretesno, da ne pride do zastajanja krvi. Hladimo lahko tudi čez povoj. Za zelo primerne vrste kompresijskih pripomočkov so se pokazali elastični povoji oz. obveze, ki jih lahko brez težav nataknemo na obolelo mesto (gleženj, koleno, komolec, rama).

Elevation – dvig
Dvig poškodovanega dela pomaga zmanjšati otekanje obolelega dela in občutkov bolečine. Postopek je najbolj učinkovit v primeru, da je poškodovani del dvignjen nad področjem srca. Npr. v primeru poškodbe gležnja oz. kolena lezite na posteljo in podložite poškodovani del z blazino ali dvema.
V času 24 ali 48 ur od nastanka poškodbe bi se morala oteklina ter bolečina zmanjševati. V nasprotnem primeru obiščite zdravnika oz. v primeru večje poškodbe ne čakajte, raje takoj k zdravniku.

Kdaj je smiselno raztegovanje oz. razgibavanje obolelega dela?
Zopet odvisno od vrste poškodbe in trajanja njenega zdravljenja. V primeru rahlega zvina gležnja lahko pričnemo z razmigavanjem že nekaj dni po poškodbi. V nasprotnem primeru, če gre za večjo poškodbo (natrganine, raztrganine kit, vezi oz. mišic), pa je vsekakor potreben pregled pri zdravniku, ki vas bo napotil na slikanje oz. ultrazvok (pregled z ultrazvokom je možen šele ko oteklina popolnoma izgine).
Rahlo raztegovanje oz. razgibavanje poškodovanega dela telesa je smiselno, ko se oteklina prične zmanjševati. Poskusite izvajati celoten obseg gibanja obolelega dela, vendar pri tem pazite, da ste skrajno previdni in ne preizkušate meja zmogljivosti obolelega dela.

S športom nadaljujte šele po popolnem okrevanju po poškodbi. Začnite z lažjimi aktivnostmi in postopoma povečujte obremenitev.
Tako kot pri vsakem športu se je  tudi pri kolesarjenju  potrebno zavedati, da je včasih preventiva boljša kot kurativa. Zato posvetite več časa krepitvi vseh tistih delov telesa, ki so odgovorni za kvalitetno in predvsem zdravo izvedbo gibanja.

Na uvodni fotografiji eden od načinov hlajenja, tokrat brez ledu. Naprava Hilotherm. Niso oglaševalci, so pa prijatelji. Foto Grega Stopar.

Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam