23. oktobra 2019

Jaka Remec se je po dobrem mesecu treninga vrnil iz Združenih držav. Napredek je opazen, pa tudi misli so usmerjene mnogo dllje. Svoje je povedal tudi njegov oče Aleksander.

Po dobrem letu se je Jaka Remec vrnil na kraj zločina. Zopet je odšel na trening preko luže k Joshu Perryju. Josh je zadnje leto in pol glavni tvorec Jakovih uspehov, predvsem pa napredka. Z Jako je letos pozimi treniral tudi v Ljubljani. Severna Karolina, park legendarnega Danela Dhersa, skupina odličnih BMXarjev in mesec dni trdega dela. Vse z enim ciljem, da po poškodbi pride na stara pota.

Triki, triki, triki …

Jaka in trener Josh sta si najprej zadala osnovni cilj in to je vrnitev na enak nivo zahtenosti izvajanja trikov, kot je bil pred poškodbo. Nato sta na spisek dodala kombinirane trike, kot so “bar to tuck”, “flip tuck”, in “whip flip”. Sledilo je intenzivno obdobje treningov, med tremi in šestimi urami dnevno, šestkrat na teden. Preostali čas je bil razdeljen med počitkom in učenjem ter nalogami za šolo.

Cilji

Glede na to, da je Jaka letos že slavil v svetovnem pokalu FISE v amaterski kategoriji in so njegovi rezultati zadnje sezone, če prištejemo še lansko jesensko tekmovanje na Kitajskem, resnično impresivni, sta si z Joshom zastavila resnično visoke cilje. Dolgoročni cilj so zagotovo OI 2024, cilj naslednje sezone pa udeležba na čim več tekmovanjih kategorije C1. Tam bo Jaka lahko začel nabirati točke, ter preboj 50 točk UCI, da lahko začne tekmovati v kategoriji elite. Konec koncev so navečji del tekmovanj prihodnje sezone udejstvovanja na vseh svetovnih pokalih FISE.

Ko pravi ljudje opazijo anomalije

Takoj po prihodu je Jako pod drobnogled vzelo Joshovo dekle Jackie, ki je profesorica na srednji šoli in kot fizioterapevtka skrbi za nekaj šolskih športnih ekip ter je specializirana za povratnike po poškodbah. Jackie je opazila nekaj anomalij pri Jakovi drži in ga nekoliko spravila v “red” ter svetovala obisk kiropraktične klinike. Tam ga je sprejel Dr. Shawn Gonyeau in ga v času treninga rehabilitiral do te mere, da je njegovo telo vzdržalo vse pritiske vsakodnevnih treningov.
{gallery}2019/191023_remec_poskodbe{/gallery}

Tekma, na kateri ni smel nastopiti, in ostalo

Prav v času treningov se je v bližini odvijalo tekmovanje kategorije C1, a Jaka ni smel nastopiti, saj je bil tri mesece pod zahtevano starostjo. Kljub napornemu treningu je Jaka vsak dan izpolnjeval šolske obveznosti, saj mu, glede na to, da končuje zadnji razred osnovne šole, drugega ni preostalo.
{gallery}2019/191023_c1_remec{/gallery}

Ko imaš na treningu ekstremne razmere

Visoka vlaga, zunaj soparnih 35, v dvorani kar 45 stopinj. Na trening je bilo potrebno zamenjati od 4 do 8 parov rokavic, vse le zato, da se je izognil žuljem. Na trening je popil od 6 do 8 litrov tekočine s soljo in elektroliti. Za Evropejca, ki je vajen mnogo bolj milega podnebja in nizke vlažnosti, vsekakor težke razmere.

Več kot mesec dni

Utrinki Jakovega skoraj 5-tedenskega bivanja v Združenih državah. Ne samo šport, tudi nekaj družabnega življenja, predavanj, golfa, obiskov muzejev, Washingtona, Bele hiše …
{gallery}2019/191023_washington_remec{/gallery}

Sandijevo razmišljanje

Aleksander Remec ni samo Jakov oče, je tudi prijatelj, dostikrat psiholog in konec koncev tudi neke vrste manager.

Aleksander: “Razmere za Jakov trening v Sloveniji so naravnost katastrofalne, saj nimamo primernega parka za pravi trenažni proces. Država ne prisluhne, na Kolesarski zvezi Slovenije pa o tem športu, čeprav je pod okriljem UCI in prihajajoča olimpijska disciplina, ne vedo praktično ničesar. Moje mnenje je, da mora na tem mestu čim prej zavzeti funkcijo nekdo, ki se ukvarja s tem ali pa se je ukvarjal s tovrstno panogo in mu bo v ineteresu razvoj tega športa.

Ravno tako v Sloveniji skorajda ni BMX fristajl scene, oziroma kolikor je je, jo uspešno razvija le Urban Roof. Vendar se tudi oni zaradi takšne situacije v Sloveniji spopadajo s podobnimi problemi. Nov park, ki so ga postavili, je odličen in zelo primeren za začetnike in absolutno maksimalno izkoriščen glede na višino in strukturo hale, kamor so umestili objekte. In ravno to mi ni jasno, da država ne razume, kaj lako s pravo infrastrukturo lahko dosežemo v tej disciplini!

Funkcionarji in tisti, ki imajo škarje in platno, se ne zavedajo, da je to ekstremni šport, kjer moraš biti v dnevnem stiku s parkom, triki, ki jih izvajaš … Z Jako in Joshom smo ugotovili, da ima nekaj možnosti. Prva je, da se preseli v tujino. Druga možnost je, da se nekako postavi vsa potrebna infrastruktura, vsaj takšna, kot jo je imel do letošnje pomladi. In tretja, najbolj črna, da preneha s tem športom.

A ker se ne predajamo, bomo v tem trenutku združevali minimalno ohranjanje težavnosti trikov med vikendi v Urban Roofu ter tedensko skušali hoditi na Dunaj, kjer tovrstna infrastruktura je. Če bo vse po načrtih, pa mesečno v Švico ali na Nizozemsko. Vse pa bo odvisno s kombinacijo s treningom v Združenih državah. Vsekakor bo Jaku naslednje leto lažje, saj bo končal z osnovno šolo in glede na to, da ima željo obiskovati športno gimnazijo, zna biti tovrstna kombinacija morda najboljša rešitev, ki bo nudila nekakšen prostor za napredek.”

Lahko se pridružiš več kot 13500 sledilcem na Instagramu in spremljaš Jakov napredek

Fotografije Aleksander Remec

Preberi še
Jaka gre v Ameriko, drugič
Pannonian Challenge: Zmagi Remca in Martina
Jakov zmagovalni nastop v Montpellierju
Jaka Remec zmagal v Montpellierju
Jaka s Kitajske s srebrom!
Jaka na Kitajsko
Jaka iz Amerike poln novih izkušenj
Jaka gre v Ameriko

Sledite nam