Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
10. novembra 2016

Ob nakupu novega kolesa bo prodajalec pritisnil pečat na garancijo in dobra vila ti bo vsaj dve leti stala ob strani. In kaj se skriva za dobro vilo in njeno dobrodušnostjo?

Ob nakupu novega kolesa bo prodajalec pritisnil pečat na garancijo in dobra vila ti bo vsaj dve leti stala ob strani. Po pravilih Evropske unije velja za tehnične izdelke, torej tudi kolesa in njihove sestavne dele, najmanj dveletni garancijski rok. Garancija je pogosto razumljena kot rok, v katerem bo proizvajalec brezplačno odpravi morebitne napake. Dejansko pa gre za izjavo proizvajalca, da bo to obdobje izdelek deloval brezhibno.

Reklamacija

A včasih se kolesa na to izjavo požvižgajo, gredo svojo pot in se pokvarijo. Takrat je čas za reklamacijo. Kolo boš odpeljal nazaj k trgovcu. Bodi prijazen, pa bo tak tudi on. Z računom boš dokazoval starost kolesa. Če ga nimaš, ga bo poiskal trgovec, sestavil reklamacijski zapisnik in prevzel kolo. Odvisno od napake ga bo poslal k zastopniku te znamke ali pa direktno k serviserju pokvarjenega dela. Druga možnost običajno precej skrajša čas reševanja reklamacije.

Čarobnih 45

Trgovec te mora v osmih dneh obvestiti, kako poteka reševanje reklamacije, ta pa mora biti zaključena v 45 dneh. V praksi velja hierarhija potrošnikovih pravic. Izdelek gre najprej v popravilo. Če napake ne morajo odpraviti, ga zamenjajo z novim ali znižajo kupnino. Ko nobena od možnosti ni uresničljiva, je kupec upravičen do vračila kupnine v celoti.

Kaj pa če?

Večinoma je razlog za reklamacijo nesporen. Zgodi pa se, da so kupčevi argumenti privlečeni za lase. Trgovec mora v vsakem primeru sprejeti reklamirani izdelek, ter ga poslati proizvajalcu. Ta pa v spornih primerih odloči, kdaj je reklamacija upravičena ali ne.

Če je zavrnjenja, nosi vse stroške postopka kupec. Manjše in očitne reklamacije lahko v korist kupca reši že trgovec. Pokvarjen izdelek zamenja iz lastne zaloge in ga potem sam reklamira proizvajalcu.

{loadposition inside}

Doživljenjsko?

Mnoga kolesa imajo daljšo garancijsko dobo od zakonsko predpisane. Podaljšano oziroma komercialno garancijo ponudi proizvajalec in tudi v tem času za kupca veljajo iste pravice kot v osnovnem, zakonsko določenem roku.

Posebna vrsta so doživljenske garancije. Te običajno veljajo le za okvirje koles in za prvega lastnika, ki se je ob nakupu novega kolesa registriral. Ker življenjska doba koles ni določena, velja garancija za vse obdobje njegove uporabe. Kljub doživljenski garanciji reklamacije niso priznane na kolesa registriranih tekmovalcev in kolesa, dana v izposojo.

Moderne fluorescenčne barve na soncu hitro obledijo in so prav tako pogosto pisno izvzete iz reklamacij. Seveda se lahko v posameznih primerih proizvajalci odločijo drugače, a to mora biti vedno v korist kupca.

Kaj pa če razbiješ?

Če kolo ali kolesarski izdelek poškoduješ sam, ti nekateri proizvajalci ponudijo “crash replacement”. To pomeni, da dobiš nov, enak ali enakovreden izdelek, po močno znižani ceni. Se pa vsaj v primeru kolesarskih okvirjev lahko zgodi, da je novi v drugi barvi, ali pa se ne ujema s starimi komponentami. Za to ni odgovoren porizvajalec in znajti se boš moral sam.

Okvara novega kolesa je seveda sila neprijetna stvar. A vedi, da zanjo ni odgovoren trgovec, zato jeze ne stresaj nanj. In vi, trgovci, razumite nejevoljo strank, ki so pošteno plačale kolesa. Prisluhnite jim , tudi če nimajo prav in z njihovega sveta preženite slabe vile!

Foto Matej Hartman

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam