5. oktobra 2013

Zadnja leta specialist za spust na kolesu za spust na evropskem prvenstvu v Bolgariji po zmagi v kvalifikacijah v finalu le za dvema specialistoma. Jutri DH!

Na evropskem prvenstvu v gravitacijskih disciplinah, ki se je ob koncu sezone znašlo v zimskih razmerah v Pamporovem v Bolgariji, je v današnjem 4krosu Miran Vauh osvojil bronasto kolajno. Zmagal je Čeh Jakub Riha pred Italijanom Giovannijem Pozzonijem, v velikem finalu je brez kolajne ostal drugi Čeh Jan Uruba.

Velenjčan Vauh, ki bo čez mesec dni dopolnil 31 let, je pred tednom dni z zmago na finalu evropske serije v spustu in v skupni razvrstitvi dosegel svoj največji uspeh v več kot 15 letih dirkanja z gorskim kolesom. Večji del teh let pa je nastopal v dvoboju in 4krosu in očitno veščin dirkanja na izpadanje še ni pozabil. Tudi tokrat je celo vrsto specialistov za 4X prehitel kar na svojem kolesu za spust, na katerem ni bil konkurenčen le na štartu.

Vauh je bil v petkovih kvalifikacijah najhitrejši pred Ryho in še enim Čehom Milanom Myšikom. 9. je bil Urban Rotnik in 12. Matej Stapić. Stapa, ki se vrača po zlomljeni ključnici na dirki Pro Toura v Val di Sole, je zbolel in danes ni šel na štart, Rotnik pa je izpadel v četrtfinalu prav proti Vauhu in zasedel 10. mesto.

Med dekleti je naslov osvojila Francozinja Emmeline Ragot pred rojakinjo Morgane Charre in Čehinjo Terezo Votavovo. Zarja Černilogar je nastopila v kvalifikacijah in dosegla 6. čas, a danes ni nastopila, saj si je na treningu spusta zlomila dlančnico, tako da tudi z njenim jutrišnjim nastopom v spustu ne bo nič.

Miri pravi takole: “Zelo sem vesel bronaste kolajne, saj sem na štartni listi pristal nepričakovano. Glede na razmere na DH progi, ki je pomrznjena in veliko nevarnih odsekov, posledično sem zaradi osebne varnosti opravil samo nekaj voženj treninga, sem se prijavil na 4X. Na dan finala je proga bila bolj suha, posledično pa bolj mehka. Iz štarta nisem bil konkurenčen Rihi, na koncu sem pa suvereno zadržal tretje mesto. Časa za veselje ni, saj sledi paradna disciplina, spust. Potrebna bo velika previdnost, predvsem pa sreča zaradi zelo drseče proge, na kateri je težko obdržati kontrolo nad kolesom. Želim si sproščene vožnje, kot na 4X, ter brez poškodbe pripeljati v cilj.”

Na uvodni fotografiji Miran Vauh z novo kolajno za svojo zbirko, foto Tadej Ergaver.

EP 4X Pamporovo – vrstni red moški

EP 4X Pamporovo – vrstni red ženske

Sledite nam