Forbidden Druid
GShock
Wheelbase Devil's trails Trgovina Ride Freestyle Giant
12. julija 2020

Butična kanadska znamka, redka v Evropi, sploh pa zelo, zelo malokrat videna v naši okolici, je po naključju, a vseeno po zaslugi našega bosanskega agenta Ozrena in njegovega prijatelja Darka, predstavljena tudi na mtb.si.

Ozrena si spoznal že v mnogih tekstih, ki temeljijo okoli Bosne in trejlov, pa tudi kakšen džojrajd je spravil skupaj. Darko pa je novinar, živeč v Švici, ki je bil tudi prisoten na našem portalu, ko je primerjal bosansko Vranico in švicarski Davos.

Tokrat ne bo ne džojrajd test, niti rubrika garaža. Bodo pa prvi vtisi vožnje kolesa z dokaj nenavadnim vpetjem zadnjega vzmetenja in napeljavo verige.

Kanadski posebnež na banjaluških trejlih.

Bosanski agent Ozren:

Epidemija koronavirusa je konkretno zmanjšala možnosti potovanj in mnogim pokvarila načrte za letni dopust, vmes postavila cel svet v “lockdown” in večino od nas ustalila tam, kjer smo bivali do sedaj.

No, Darko Ćetojević se je opogumil in odšel iz Švice letovat v Bosno. Sedaj z menoj fura lokalne trejle okoli Banjaluke, je dobro hrano z žara in uživa ob pitju piva ter domače rakije.

Furava vsak dan in imel sem priložnost voziti Darkov novi stroj. Seveda mi ga ni zaupal za dosti časa, da se slučajno preveč ne navadim nanj. Gre za znamko okvirjev Forbidden, model Druid. Ta ponuja 130 milimetrov hoda zadaj in je narejen za 29-palčne obročnike. Darko ga je seveda zložil po svojih željah, s poudarkom na tehnologiji, ni pa pozabil niti na izgled.

Darko o svojem kolesu

“Že na prvi pogled sta me pritegnila tehnična ideja in način razmišljanja ljudi, ki stojijo za znamko. Britanski Bike Treks so eden redkih prodajalcev te znamke v Evropi. Z njimi sem bil pred nakupom v stiku vsaj preko petdesetih elektronskih sporočil. Res so imeli veliko potrpljenja in vedno odlične odgovore na vsa moja vprašanja. Vidi se jim, da so kolesarji, ki prodajajo kolesa in ne obratno.

Moja začetna ideja je bila sestaviti nekaj popolnoma drugačnega, kot je Polygon Xquarone X9, kolo s 180 milimetri hoda in na 27,5-palčnih obročnikih. To je bilo namreč, vsaj zame, kolo številka 1. Bil pa je še en pogoj, da se bo bodoče kolo po vseh trejlih vozilo enako hitro kot Polygon.

Forbidden Druid nima nikakršnih ekstremnih geometrijskih posebnosti, niti kotov. Pri vzpenjanju je kolo nekako v nevtralnem položaju in je mirno, ne glede na naklon ali podlago, po kateri se voziš.

Kaj pa na spustih? V začetku meseca sem vozil na trejlih nad Omišem v Dalmaciji, kje po vsakem skalnem odseku sledi še “switchback” in tako v nedogled, vse do obale. Najboljši opis, ki mi pade na pamet, je: Medtem, ko zgoraj omenjeni Polygon kot nosorog gazi vse pred seboj, se Druid obnaša kot kača. In pozabite na teh 130 milimetrov hoda, ta številka pri tem kolesu nima veze s 130 milimetri hoda na drugih kolesih.”

Ozren in Darko debatirata o kolesih.

Moj pogled na Druida

Lahkoten, lažji od vseh koles s toliko hoda, ki sem jih imel priložnost voziti. “High Pivot” sistem ni pogost in zelo redko kateri izmed proizvajalcev sploh pomisli na takšno rešitev sistema pri polnovzmetenem okvirju. 130 milimetrov hoda zadaj in 150 milimetrov na sprednjem delu je v mojih očeh “do it all” kombinacija. Na kolesu je težko najti kakšno pomanjkljivost.

Na klanec gre sijajno in to trdim zato, ker sem ga vozil po svojih lokalnih poteh, ki jih poznam kot lasten žep in lahko občutim najmanjše odstopanje, sploh pri nekaj težjih delih določenih trejlov, ki jih vedno primerjam z mojim trenutnim kolesom Giant Reign 2.

Navzdol pa je za takšno zvrst kolesa izjemno hiter. Glede vzmetenja in njegovega delovanja sem brez besed, a najbolj so me presenetili “custom” obročniki Syntace s pesti DT Swiss in zavore Hope! Moj zaključek je sledeč: Kdor ima možnost in si lahko sestavi kolo po željah, naj to tudi stori, saj je sedaj ponudba super okvirjev in posamičnih komponent resnično velika, sploh pa butična podjetja nikogar ne pustijo ravnodušneg in si resnično lahko sestavi sanjsko kolo.”

Specifikacije

 • Okvir: Forbidden Druid, velikost L, 130 mm
 • Vilice: Rock Shox Lyrik Ultimate, 150 mm
 • Blažilec: Fox DPX2
 • Krmilna opora: Hope Freeride, 35 mm
 • Krmilo: SYNTACE Vector Carbon, High10 760 mm
 • Ročaji: Race Face Nelson
 • Zavore: Hope Tech3 V4 
 • Rotorji: Hope, 203 mm / 203 mm, vented floating
 • Menjalnik in ročica: Shimano XT, 12 sp
 • Kaseta: Shimano XT, 10 – 51t
 • Veriga: Shimano 12sp
 • Gonilka: Hope Evo
 • Verižnik: Hope 28t, oval
 • Gonilni ležaj: Hope 30 mm
 • Pedali: Hope F20
 • Obročniki: Syntace C33i, DT Swiss 350
 • Pnevmatike: Maxxis Minion DHR ll
 • Sedež: Ergon SM Pro
 • Sedežna opora: KS Lev Integra, 175 mm

Več o kolesu izveš na forbiddenbike.com.

Fotografije Ozren Perović

Preberi še

Garaža: Ozrenov Reign
Vranica proti Davosu

Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Devil's trails Freestyle Giant
Sledite nam