Snowshoe
27. septembra 2023

Prvi dan dirkanja bo na sporedu četrta dirka v MTB maratonu, nato se nadaljuje klasični spored s kratkim krosom, spustom in olimpijskim krosom.

Ameriški Snowshoe Mountain Resort v Zahodni Virginiji je karavano svetovnega pokala prvič gostil leta 2019. Nato je prišlo pandemsko leto 2020, ko je dirka v ZDA odpadla. Predlani so priredili kar dvojni spored spusta in tudi finale svetovnega pokala v vseh treh disciplinah (XCC, XCO in DHI). Lani je Snowshoe zopet gostil trojček disciplin, ne pa tudi finala svetovnega pokala.

Glede na to, da se je karavana preselila na drugo stran Atlantika, bomo vse dirke spremjali v bolj večernem terminu. Časovna razlika znaša 6 ur, kar pomeni, da si boš kratki kros ogledal po 23. uri, olimpijski kros tik pred temo, spust pa pozno popoldan oziroma finale ob bolj zgodnji večerji.

Snowshoe in lista predprijavljenih

Pregovorno nekaj manj tekmovalcev in tekmovalk na ameriškem četverčku. V moškem olimpijskem krosu bo nastopilo 97 tekmovalcev iz 27 držav, pri damah je a številka še nekoliko nižja. Prijavljenih je 63 tekmovalk iz 23 držav, tudi trikratna olimpijka Tanja Žakelj (GAPP System – Kolofix MTB Racing Team). V kategoriji fantov do 23 let bo na startu 65 tekmovalcev iz 15 držav, pri dekletih do 23 let pa le 31 tekmovalk iz 12 držav.

V spustu se bodo pomerili 103 tekmovalci iz 17 držav, 60 se jih bo uvrstilo v polfinale. V ženski konkurenci jih je prijavljenih 27 iz 16 držav in seveda Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), četrta v točkovanju svetovnega pokala. Med mladinci jih bo na startu 52, med mladinkami pa le 13.

Celoten seznam prijavljenih, ta se do dirke lahko tudi spremeni, najdeš na uci.org.

Snowshoe, časovnica:

  • Sreda, 27. september – gorskokolesarski maraton za moško in žensko elitno kategorijo
  • Četrtek, 28. september – trening spusta, dirka kratkega krosa za kategoriji do 23 let, kvalifikacije spusta za mladinski kategoriji
  • Petek, 29. september – finale spusta za mladinski kategoriji in kvalifikacije spusta za elito, kratki kros za moške in ženske
  • Sobota, 30. september – polfinale in finale spusta za elitni kategoriji
  • Nedelja, 1. oktober – dirke olimpijskega krosa za moške in ženske ter kategoriji do 23 let

Snowshoe: Lanski zmagovalni vožnji v spustu

Lani sta v Zahodni Virginiji slavila Camille Balanche in Amaury Pierron. Letos sta oba na listi poškodovanih in boj za zmago je v rokah popolnoma drugih kolesarjev.

Domači XC as Christopher Blevins je že na trnih

Kako si ogledati letošnje dirke svetovnega pokala?

V živo na GCN:

  • Petkovi dirki svetovnega pokala v kratkem krosu za elitni kategoriji
  • Sobotni finalni dirki v spustu za elitni kategoriji
  • Nedeljski dirki svetovnega pokala v olimpijskem krosu za elitni kategoriji

Ogled bo mogoč tudi na Eurosportu ali discovery+ (vsi prenosi elitnih kategorij ob plačilu naročnine).

V živo na youtube kanalu UCI Mountain Bike Series:

Snowshoe: Pregled proge za današnji MTB maraton

Po 100 kilometrov dolgi progi te popelje Jeremiah Bishop.

Kako kaj kaže z jesenskim vremenom?

Padavin obljubljajo le za vzorec, a še za padavine obstaja le 30-odstotna verjetnost, da sploh bodo. Danes temperature do največ 15 stopinj, potem pa postopno vsak dan topleje, vse do nedeljskih 20 stopinj popoldan. Zjutraj bo vsak dan zelo sveže, med 9 in 11 stopinj bodo kazali termometri. Več na weawow.com.

Vse dodatne informacije na ucimtbworldseries.com.

Naslovna fotografija Red Bull Content Pool

Preberi še

Val di Sole
Leogang
Lenzerheide
Nove Mesto
Svetovni pokal Andora
Loudenvielle
Les Gets

Sledite nam