Furam zase
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
25. aprila 2016

Neverjetno! Čez noč sem s 4.25 shujšal na 2.8.

Lansko leto Ložar in letos jaz sva bila edina, ki sva etapno dirko po hrvaških otokih 4 Islands prevozila s fetbajkom. Uroš je bil seveda še večji posebnež, saj je debeluhu pozabil nadeti menjalnik in je vozil singlespeeda. Mnogi so me spraševali, zakaj sem izbral kolo z gumami širine 4,25 palca. V smehu sem jim odgovarjal, da je to najboljše kolo za otoke, le zmagati z njim ne moreš. A morda sem se motil. Mogoče je imel najbolše kolo za 4 otoke Bojan in bi z njim lahko celo zmagal?

 

Kolesarska industrija je čisto podivjala

Dolga leta smo bili gorski kolesarji povsem zadovoljni s 26-palčnimi obroči. Potem so nas izdelovalci posadili na 29-palčna, a ker tako veliki obroči vsem niso ustrezali, so dodali še dimenzijo 27,5. Prej smo vozili plašče širine nekaj več kot 2 palca, odvisno pač od stila vožnje. Potem so prišli debeluhi s štiri in več palčnimi valjarji. Le redki smo jih vzeli resno in jih tudi redno uporabljamo. Proizvajalci pa so pomagali do ugotovitve, kako pomemben je velik volumen zraka v gumah, in izumili so poldebeluhe formata 27,5 + oziroma 650 B+.

{loadposition inside}

Fetbajki nikoli ne bodo močni igralci na gorskokolesarskem odru. So atraktivni, a kljub odličnim voznim lastnostim izgledajo preveč pošastno, da bi jih ljudje množično vzljubili. Zato pa ima to možnost srednji format 27,5+.

Na prvi pogled so to dokaj običajna gorska kolesa. Oblika okvirja je klasična vsegorska oziroma “allmountain”, vzmetenja spredaj in zadaj za 140 +/- 10 mm, le gume so opazno širše. Ko sem doma premeril kolesarsko konjenico, je bila običajna 2.4-palčna guma široka 58 mm, fetbajkova 4,25 je kljunasto merilo (šublar) raztegnila za 97 mm, testni Scott Genius 710 plus pa se vozi na gumah širine 2.8 palca, kar znese 74 mm. Ker je guma tudi nekoliko višja, je zunanji obseg blizu 29-palčnim kolesom.


Občutke je potrebno takoj zapisati. Mah narekuje, Živa zapisuje.

Prednosti

Največja prednost 27 + koles je prav velik volumen zraka v gumah. To pomeni, da je lahko tlak v njih nižji, kar poveča oprijem gum. Nizek tlak v široki gumi poveča stabilnost kolesarja in omogoča lažje premagovanje ovir. Vse to se pozna pri vzponih, spustih in v zavojih. Zahtevnejši kot je teren, večje so njegove prednosti. Mehka in široka guma je prvi stik kolesa s tlemi, odlično blaži začetne sunke in se kar razleze čez neravno podlago.

Na prvi testni turi sem naredil napako. V maniri pravih fetbajkov sem preveč spustil gumo. Navzgor je šlo odlično, na spustu pa sem pod seboj takoj (na srečo brez posledic) začutil skalo. Seveda sem rabil nekaj privajanja na kolo, saj že lep čas vozim le fetbajk, ki je popoln trdak. Na izredno strmem vzponu sem moral s kolesa. Loški gozdarji nimajo nobenega občutka, kakšen naklon še zmoremo kolesarji. Morda bi tam s fetbajkom, ki je zaradi nevzmetene vilice spredaj nekoliko nižji, splezal celo kakšen meter višje.

Zato pa je užitek na tehničnih spustih zagotovljen. Pozabil sem že, kakšno zabavo omogoča dobro vzmetenje. A z vsako turo sem ga bolje izkoristil. Široki gumi z ravno pravim tlakom sta kar požrli skale in korenine. Večje gume minimalno vplivajo na težo kolesa, veliko pa lahko pri kotalnem uporu pridobimo s tubeless sistemom. To vam bo potrdil tudi naš servisni strokovnjak Činč.


Hiter je. Zelo hiter! Tudi po malo bolj ostrem in velikem kamenju.

Kako naprej?

Lani me je Bojan zastrupil s testnim fetbajkom. Letos se zna zgodba ponoviti s poldebeluhom. Če razmišljaš o nakupu novega vsegorskega kolesa, ti toplo priporočam srednji format 27.5 +. Ta v enem kolesu združi mnoge dobre lastnosti vse gorskokolesarske žlahte. Morda so nad novincem malo manj navdušeni le trgovci. Njim pomeni še eno skrb več. Še eno kolo, ki mora biti na zalogi v vseh barvah, velikostih in ravneh opreme. Še več različnih gum v skladišču in še več sitnih kupcev, ki itak že vse vedo, saj so prebrali članek na mtb.si.

Preberi še
Oda debeluhom

Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam