Scott Endorphin
Kenda DH Pohorje
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Devil's trails
31. julija 2023

Pri Scott Sports so po 27 letih obudili model Endorphin, kolo, ki je pisalo del zgodovine znamke in navdihuje njeno prihodnost.

Znamka Scott je že več desetletij ena vodilnih pri razvoju lahkih, hitrih, inovativnih in oblikovno dovršenih koles. Koles, s pomočjo katerih tekmovalci in tekmovalke osvajajo zmage na največjih tekmovanjih.

Endorphin

Po sedemindvajsetih letih so obudili model kolesa, ki je takrat predstavljal vrh njihove ponudbe in bil njihov prvi karbonski izdelek. Za tiste čase izredno tog okvir in oblika, ki je bila mnogo pred časom, sploh zaradi zadnje “trde” nihajke – zadka, oblikovanega po vzoru polnovzmetenih koles. Prvotni Endorphin je še danes navdih za Scottove modele koles Addict RC, Genius, Scale in celo Spark RC.

Prav zato so se lotili oblikovanja Endorphina po novih standardih, ga posadili na 29-palčne obročnike, opremili z najsodobnejšimi komponentami in ga na ogled postavili na sejmu Eurobike. Endrphin je zaenkrat le prototip. Ali se bodo pri znamki odločili, da ga pošljejo na trg in zaženejo proizvodnjo, še ni znano.

Nekoč in danes

Podpredsednik Scott Sports Pascal Ducrot je ob predstavitvi kolesa dejal: “Nič podobnega Endorfinu še ni bilo narejenega. Trajalo je kar nekaj mesecev, da smo našli proizvodnega partnerja, ki je bil pripravljen sodelovati in se spopasti z našo noro idejo, saj še nihče ni zaupal tehnologiji ali pa ni videl potenciala v kolesarstvu. Toda takoj, ko je bil Endorfin predstavljen in celo zmagal na svojem prvem svetovnem prvenstvu, je celotna industrija začela ‘kopati’ po tej novi tehnologiji. Brez dvoma je vodila pot do dizajna koles, ki ga vidimo še danes.”

Okvir je na pogled enak, a narejen z novim pristopom 3D oblikovanja in z najnovejšo tehnologijo spajanja karbonskih vlaken. Na njem se prepleta skupek najnovejših komponent Sram in pa lastna zasnova “železnine”, ki se skriva pod znamko Syncros. V oči zagotovo bode novo krmilo v obliki črke Y. Barvna podoba je mešanica sodobnih smernic blagovne znamke in detajlov s tistega časa, se pravi iz let 1995/96, ko so ustvarili prvega Endorphina.

Specifikacija modela Endorphin:

 • Okvir Endrorphin carbon project EVO
 • Vilice RockShox SID SL Ultimate RD3 Air
 • Menjalnik in ročica Sram XX SL Eagle AXS Transmission / Sram AXS Pod Ultimate Controller
 • Kaseta Sram XX SL Eagle XS 1299 Transmission, 10-52t
 • Gonilka Sram Sram XX Transmission, 34t
 • Zavore Sram Level Ultimate Stealth 4-batne
 • Obročniki Syncros Silverston SL2-30 CL
 • Pnevmatike Maxxis Rekon Race 29×2,4″
 • Krmilo Syncros Fraser iC SL XC
 • Sedežna opora Syncros Duncan 1.0 carbon
 • Sedež Syncros Belcarra 1.0

Več izveš na scott-sports.com.

Fotografije proizvajalec

Preberi še

Je Scott Lumen elektrificirani Spark?

GShock
Wheelbase Devil's trails Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam