Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
18. julija 2011

Novosti v programu koles smo že predstavili, danes se bomo posvetili še opremi, bolj natančno čeladam in obutvi; predvsem pri slednji dela Scott velike korake naprej.

Bolj varne in hladne glave
Scott je v zgornji rang svojih čelad vpeljal tehnologijo “Conehead”, pri kateri je školjka narejena iz dveh plasti pene EPS, zgornja plast pa je ob tem z “izrastki” v obliki stožcev integrirana v spodnjo plast. V primeru udarca sila tako potuje preko zgornje plasti in naprej preko stožcev v spodnjo plast, a ob tem se zelo velik delež udarca usmeri levo in desno, torej stran od glave. Scott sicer ni prvi s takšno tehnologijo izdelave čelad, a to na spremeni dejstva, da je zaradi tega nova čelada Vanish lažja, bolj zračna in nasploh boljša. Na voljo bo sicer tudi kot model R za cestne kolesarje, ki bo že serijsko naprodaj brez vizirja. V obeh različicah bo na voljo tudi model Wit, ki je s 250 grami zelo lahek, toda za razliko od modela Vanish ima globjo obliko in pokrije večji del glave. S ceno okoli 100 evrov je to čelada, na katero Scott stavi zelo veliko.
Za sezono 2012 bodo predstavili tudi nov model “kahle” in čelade z zaščito obraza. Jibe je primarno namenjena dirtu in urbanemu zabavanju, na voljo pa bo v kar treh velikostih. Za takšno čelado to ni ravno običajno, a Scott verjame v pravilno prileganje glavi; zaradi enakega razloga boste ob nakupu prejeli tudi različne penaste podloge. Nova čelada za spust in frirajd pa se imenuje Spartan in bo prav tako na voljo v treh velikostih. Izdelana bo iz školjke iz plastike ABS, ki nudi enako zaščito kot steklena vlakna, le da je ob tem bolj upogljiva. Teža čelade je spodobnih 900 g. Scott je ob tem najavil sodelovanje z korporacijo Leatt, proizvajalci znamenite zaščite vratne hrbtenice, in skupaj bodo predstavili nove modele opornice, ki bodo nosili logotip Scotta. Ta bo imel tako v svoji ponudbi zares popolno ponudbo zaščitne opreme.

Postopek oblikovanja čelada
Na predstavitvi novih modelov čelad smo bili deležni še kratkega vpogleda v postopek razvoja čelade, tokrat na modelu Wit z značilno obliko “X”. Postopek je daljši in zapletenejši, kot bi si mislili, predstavil pa nam ga je produktni vodja za čelade Pierre Henno. Od ideje do proizvodnje mine približno poldrugo leto, začetku pa so seveda na papirju s prvimi skicami. Scottov oblikovalec za čelade dela v ZDA, a je na stalni vezi s sedežem v Švici. Ko so zadovoljni s skicami, se začne izdelava 3D modela. Običajno izdelajo le eno polovico čelade, nato pa jo poslikajo in ustvarijo celotno čelado na računalniku. Po potrditvi oblike in grafik pošljejo vse dokumente v tovarno, kjer se pripravijo kalupi in prilagodijo orodja, proizvodnja pa se nato lahko začne.

Tri oblike za vaša stopala

Scott zelo veliko vlaga v čevlje – v njihovo tehnologijo, ergonomijo in modele. Ne glede na disciplino pa so odslej vsi čevlji narejeni po enem izmed treh kopit, ki se razlikujejo glede na namen:
Sport fit: večji volumen in večje udobje,
Performance fit: običajen volumen in naravno prileganje stopalu ter
Racing fit: manjši volumen in zelo tesno prileganje stopalu.
Glede na svoje potrebe boste tako izbrali primerno obliko čevlja, kar pa v bistvu ne bo zelo težko: tekmovalni čevlji bodo narejeni po “racing fit” kopitu, rekreativni čevlji, v katerih se da hoditi po “sport fit” kopitu, itd. Podjetje bo ponudilo tudi nove ergonomske vložke, katerim se lahko nastavi višina loka (nizka, srednja, visoka) in so izdelani z metatarzalnim gumbom. Najboljši tekmovalni modeli so narejeni s karbonskim podplatom Power Zone, ki dopušča nekaj stranskega upogibanja v predelu pete, kar sledi naravnemu gibanju stopala. Za večje udobje pa so čevlji narejeni tako, da se nobena izmed plasti ne prekriva, zato praktično ne čutite šivov. Scott je za nove modele tudi izboljšal nabor materialov, zato so čevlji lažji in bolj zračni. Za več modelov (tudi kolesarsko-pohodniške modele) so izbrali sistem zapenjanja Boa, ta je sedaj izboljšan z bolj odpornim mehanizmom. Boa prodaja svoje “vezalke” le trem podjetjem iz kolesarstva, poleg Scotta še proizvajalcema Lake in Specialized. Ponudba obutve Scott močno spominja na ponudbo slednjega, kar po eni strani ni presenetljivo, saj je Scottov produktni vodja v preteklosti delal za Specialized in je tudi eden izmed podpisanih pod originalnim patentom za čevlje Body Geometry.

Na voljo bo zelo veliko novih modelov, od najbolj tekmovalnega Mountain Premium z vso najdražjo tehnologijo do modela Mountain Team Carbon s podplatom HMX, novih frirajd modelov v dveh višinah ter novega kolesarsko-pohodniškega modela Sport Boulder Boa s podplatom iz gume Vibram.

www.scott-sports.com
www.skm.si

Avtorji fotografij Marcus Greber, Scott Sports in Grega Stopar; na uvodni sliki prvi preizkus novega modela Team Carbon (foto: Markus Greber)

Casio GShock
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders
Sledite nam