8. novembra 2011

Obujanje spominov ali začetek nove ere? V nedeljo v Tunjicah pri Kamniku “prvo ciklokros srečanje”, priložnost za zabavo in trening, tudi na ne čisto tapravih kolesih.

Oživitev kolesarske discipline, ki je pri nas izumrla pred dvema desetletjema, smo že napovedovali. Kot bi se kralju Matjažu brada devetkrat ovila okrog mize, se je ciklokrosu dvajsetkrat in zdaj je razpisana prva preizkušnja, pravzaprav “ciklokros srečanje”, ki bo to nedeljo, 13. novembra, v Tunjicah pri Kamniku.

Prireditev v koledarju mtb.si, razpis

Pred dvema desetletjema je bilo v Sloveniji zadnje državno prvenstvo v ciklokrosu, zelo atraktivni in pretežno zimsko obarvani kolesarski disciplini. Od takrat naprej, razen parih kolesarskih zanesenjakov, ciklokrosa pri nas in vozil nihče, še posebej ne na tekmovalnem nivoju. No, s šestim novembrom se ciklokros vrača in sicer v Kamnik.

Kocka je padla na sestanku 21. oktobra. Kolesarski trenerji in predvsem zaljubljenci v kolesarstvo (iz klubov Calcit Bike Team-GT, KK Sava Kranj, Radenska, Adria Mobil in KK Tropovci) so na sestanku sklenili, da se ciklokros vrne na slovenske kolesnice in sicer v obliki mini zimske serije (predvidoma 3 do 5 tekem). Glavno vodilo je bilo predvsem oživitev ciklokros kulture na Slovenskem. Hkrati pa je to tudi priložnost za soočenje cestnih in gorskih kolesarjev na enakem terenu. Mini ciklokros serija, ki se bo predvidoma odvijala v novembru in decembru bo tako služila kot dopolnitev treninga in bo zapolnila ”mrtvo” dirkaško odbodbje. Serija dirk bo točkovana in se bo štela kot neuradni ciklokros pokal.

Za začetek so nekoliko prilagodili pravila mednarodne kolesarske zveze (nekoliko več o pravilniku v naslednjem članku še danes) za sezono 2011/12. Osnove, kot so dolžina kroga, časovna omejitev posamezne dirke in razvrstitev tekmovalcev po kategorijah, so nespremenjene. Edino predpis in zahteve, kakšno kolo morajo uporabljati tekmovalci, so glede na slovenske razmere rahlo prilagodili in bo v začetku moč nastopati tako s kolesom za ciklokros kakor tudi s cestnim oziroma gorskim.

Po tunjiškem srečanju bo naslednje v v gosteh pri kranjski Savi, predvidoma 20. novembra, ostali predvideni datumi so zaenkrat še v domeni organizatorjev. Če letošnja ”divja liga” uspe, se nam naslednje leto morda obeta pokal in celo državno prvenstvo.

mtb.si je o ciklokrosu pisal:
– 6. 2. 2011 – Ciklokros ni le za specialiste iz Beneluksa
– 31. 1. 2011 – Ciklokros – (gorsko) kolesarska sezona vse leto
– 28. 1. 2008 – na mtb.si klasik Bum-bum z Belgijci (Flamci)

Prvi slovenski ciklokros po dveh desetletjih ne bo videti tako kot na uvodni fotografiji, saj Mohor Vrhovnik v Tunjicah ne gradi stopnic in se belgijska CX legenda Sven Nys še ne vrača v Slovenijo (leta 2007 je dirkal mtb kros v Mariboru), pa še pravih CX koles bo bolj malo na štartu. A slovenski poskus je hvalevreden. Foto Grega Stopar na SP 2008 v Italiji.

Sledite nam