tomaž pužem
Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
10. januarja 2023

Kočevska graditeljska moč in ljubitelj tehničnega spuščanja. Tiha voda v trail centru, saj naprimer v družbenih medijih ne obstaja, je pa desna roka graditelju Igorju Kaligariču in se v resnici nič ne zgodi brez njega.

Tomaža je na verigo pripel tehnični pajdaš Zlatko Sofrič.

Tomaž Pužem

  • Vzdevek: Z leti se jih je nabralo nekaj, trenutno pa preprosto Tomo
  • Kraj: Dolga vas
  • Starost: 43
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : črednega nagona ne čutim ravno najbolj, zato predvsem samemu sebi in pa temu hribu, ki ga imam pred nosom
Pokrovitelj Na verigi

Slovenija vas kot graditelje in tudi kot rajderje pozna od začetka MTB trail centra. Kaj se je v Kočevju dogajalo prej – preden je šel Igor v Squamish?

Tomaž: Z gorskim kolesom se z Igorjem podiva po hribu že kar nekaj časa. Gorsko kolo in s tem ta naš hrib mi je postal aktualen leta 1994, po koncu osnovne šole, Igor se je pridružil nekaj let kasneje. To obdobje, pred Igorjevim izletom v Kanado, bi lahko razdelil na dve obdobji. Prvo sega nekje v leto 2005, ko smo začeli z gradnjo potk nekako po vzoru iz takrat dostopnih bikerskih filmov. Lahko bi celo rekel, da dokler nismo videli, kaj počnejo drugod po svetu, predvem pa Kanadi, nismo niti razmišljali, da bi šli v gozd in si zgradili kako potko. Pred tem smo vozili tukajšnje pohodne poti in pa vlake oz. gozdne poti, namenjene za izvleko lesa med sečnjo. Tako je v tistem času nastalo nekaj potk, nismo se pa ustrašili niti bolj zahtevnih lesenih objektov, na katere bi bili ponosni tudi danes. Žal večina teh stvaritev danes ne obstaja več, preživela je original Livoldska, original je, če greš na vseh razcepih desno! Iz tistega časa so ostali še deli Kanala v zgornjem delu, ki so ga gozdarji s sečnjo poškodovali in zametali z vejami ravno, ko je bil Igor v Kanadi. Zato ni bil več prevozen, minilo je kar nekaj časa, preden sem ga začel obnavljati, določene dele pa zaradi vseh vej, ki so še ostale, raje na novo speljal. Spodnji del smo naredili na novo že v času MTB TC*, ker je prej potekal po pohodni poti. V tem obdobju je prav, da omenim tudi Janeza (Dejaka), ki je ravno začel spoznavati XC kolo in s tem dirke ter tako začel graditi XC zgodbo, kot jo poznamo danes. Drugo obdobje je pa nekje po letu 2008, ko se je graditeljska vnema takratne ekipe končala. Z Igorjem sva sicer imela sem ter tja še kak pilotski projekt, vendar sem večinoma delal sam in zase. Nastalo je nekaj novih potk, tako je v tem času tudi Livoldska dobila nove dele, odcepe, v planu sem imel Livoldsko povezati tudi s Kanalom. Traso sem imel izbrano, vendar mi je uspelo to povezavo narediti šele, ko je MTB TC že obratoval do prve ceste. Pa še bi se kaj našlo, ampak da ne bom preveč dolgovezil, naj bo to to.

*MTB trail center Kočevje

tomaž pužem
Finale Ligure, foto Jan Porič

Ige je znan kot glavni graditelj trail centra. A vemo, da se nič ne zgodi brez tebe. Kakšna je natančno tvoja vloga?

Pomagam Igorju z vzdrževanjem starih in gradnjo novih stvari. Debatirava in velikokrat tudi modrujeva, po pivi ali dveh, kaj bi bilo še dobro narediti, kaj je in kaj bo zrelo za “reshape”. Verjetno poleg njega, ki mu je to verjetno lahko rečem služba, preživim največ časa na poteh z orodjem. Na začetku smo vsi akterji vozili tudi “šatl”, vendar sem kmalu rekel, da mi za volanom ni ravno interes biti, ker je z vzdrževanjem vedno več dela, ekipa, ki to počne z Igorjem na čelu, pa je zelo majhna. Vendar sem se v drugi polovici sezone 2021 po spletu okoliščin vrnil tudi za volan šatla. Tako sem vsaj zaenkrat spet tudi za volanom.

Kaj v trail centru pa je narejeno najbolj za tvojo dušo?

Bolj kot ti novodobni, jaz jim pravim tobogani, flow traili, mi ležijo bolj ali manj tehnične stvari, tako da bom rekel komplet Livoldska s Kanalom vred. To, kar sem delal zase, še preden je MTB TC obstajal, in je sedaj del njega. Konec koncev tudi Jezna čebela in Squamish ne zaostajata veliko.

tomaž pužem
Foto Igor Kaligarič

mtb.si: Kaj bi rekel, da so prednosti Kočevja pred drugimi slovenskimi in mednarodnimi mtb destinacijami? Pa ne pozabi na ljudi.

Tomaž: Kompaktnost. Imamo vse ali pa skoraj vse. Vse je pri roki. Primeren hrib, posluh občine (upam, da nikoli ne ugasne). Za namočit po napornem dnevu na kolesu je jezero blizu, tudi Kolpa ni daleč. In mogoče najpomembneje: lokalno skupnost, lokalce, prijatelje, ki smo nekoč začeli graditi in še vedno gradimo to, kar MTB TC danes je in kar upajmo še bo …

Tvoj najljubši teden v letu v MTB trail centru?

To so kar tedni po aktivni sezoni, ko MTB TC zapre svoja vrata, vsaj uradno, in imam spet cel hrib zase. No skoraj samo zase.

Igorja smo dobili na verigo po sezoni 2020. Lahko zdaj tebe vprašamo: kaj se nam obeta novega v Kočevju v letu 2023?

Preveč napovedoval ne bi. Vsega niti ne vem. Načrti so, vse je odvisno od sredstev, ki nam bodo namenjena. Vse se začne in konča pri denarju. Mogoče pa naredimo kaj na črno.

Tudi na dirkah … Foto Majh

mtb.si (standarna) Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Tomaž: Kot ponavadi najpogosteje sam, nekje na hribu, zadnje čase izven območja MTB TC.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

V dobri družbi. Po možnosti ob pivi, kozarcu vina, ni pa nujno. Ali pa sam, peš kje po hribu.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Zlatko bi ga, tako da ni straha.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Trenutno sta dva. Eden je Commencalova Meta AM V4.2, drugi oz. druga je jeklena jeza Pace RC627. Sliši pa na ime Sophie (haha).

Tvoje prvo kolo?

Rogov Kekec. Zelen. Gorskokolesarska pustolovščina se je pa začela z Authorjem Spirit metalno modre barve. Jeklen trdak, ki sva ga z bratom takrat kupila skupaj.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Wade Simmons in Brett Tippie sta zagotovo pri vrhu. Pa tudi z Zlatkotom nisva šla že dolgo skupaj na kolo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Živi in pusti živeti.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

Prednovoletna tradicionalna se pred leti ni končala po pričakovanjih. Fizično sem odnesel sicer brez poškodb, par prask, počena čelada. Moralni maček je bil pa velik.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Naslovna fotografija Anže Petkovšek/SloEnduro

Preberi še

Na verigi: Zlatko Sofrič
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Freestyle zaposli
Freestyle Giant Wheelbase Trgovina Ride Koloset
Sledite nam