21. februarja 2013

Uroš Ložar Designs, prvi projekt. Ni gorsko kolo, je pa silovito kul in prijetno za križarjenje. Iz fabrke le pogon in obročnika.

Če član uredništva mtb.si po devetih mesecih praskanja rodi kolo, moramo to objaviti, pa če bi naredil ležečega! Uroš Ložar je pred kratkim prijateljem pokazal svoje prvo kolo ULD 001. ULD kot Uroš Ložar Designs, 001 kot prvi projekt.

ULD 001 je jeklena “customca”, poseben cruiser, kolo za uživaško premikanje, predvsem pa izbruh Uroševe kolesarske strasi, ki se na različne načine odraža že več kot dve desetletji. Tokrat prvič v takšni obliki.

Okvir nekje med 17 in 18 kilogrami težkega kolesa je zvarjen iz tankostenskih črnošivnih jeklenih cevi, ki se rade pustijo tudi kriviti, pa še poceni so. 001 je opremljen z vzmetno vilico lastnega dizajna, ki se zgleduje po starih motociklističnih, s še enim blažilcem, ki nudi vzmetenje le za sedež, ter z dvema prestavama v pestu Sram Automatix. Okvir je sivo-olivne barve, nekaj delov je poudarjenih z rdečo barvo (črta na obročih pri ventilu, plošča za sedež, vodilo vpetja prednjega obročnika, vijak krmila in še kakšna malenkost), dodatki pa so iz lesa (sedež, pedala, zaključki krmila, “registrska tablica”), svetlo rjavega usnja (ročaji, del sedeža, torbica, nosilci tlačilke) in vrvi (rob ročajev, okraski na pedalih in blatnikih).
Pa še nekaj izbranih delov in rešitev: dinamo v prednjem Shimanovem pestu napaja prednjo svetilko, sončna celica s kolesa Van Moof pa zadnjo; nosilci blatnikov so iz naper; plašči so beli Schwalbe 2.35 za cruiserje; ploščici ULD 001 sta gravirani bakreni, ki bosta počasi dobili barvi kolesa ustrezno patino …

AD: Uroš, od kod zamisel?
UL: Verjetno sem malo preveč gledal Orange County Choppers in podobne oddaje. Dokončno pa sem se odločil v bifeju po četrtem pivu, ko je kolega rekel, da ne znam naredit kolesa. Rekel sem, da ga bom naredil v treh mesecih. V resnici je trajalo devet mesecev …

Kaj te je vodilo pri obliki?
Zgledoval sem se po klasičnih Harley-Davidsonih in Indianih med leti 1920 in 1930, tudi knjigo sem kupil o teh motorjih. Potem sem narisal okvir in na modelu prilagajal položaj in kote. Pridih starega motorja sem želel dati tudi z višjim prednjim delom, tudi krmilom.

Torej ni naključje, da je udobno sedeti na njem?
Ne, tudi amortizer pod sedežem in lesen sedež imata svoj namen.

Ogromno delov si naredil sam …
Da, namen je bil, da razen pogona in obročnikov ne uporabim niti enega izdelanega kosa.

Koliko te je stalo kolo?
Stroški so znašali natanko 1136,64 evra vključno s pijačo na predstavitvi, te je bilo za malo manj kot 70 evrov. In seveda 113 ur dela.

To kolo verjetno nima prodajne cene. Za koliko pa bi naredil enakega?
Ne bi ga naredil, morda podobnega.

Kaj sledi po “enki”?
Načrtujem izdelati še dve kolesi. Dvojka bo “pedelec”, kolo s pomočjo elektromotorja. Navdih je v kolesu Janeza Grašiča, bo pa v slogu mestnih koles iz dvajsetih let. Največja želja pa mi je izdelati 29-palčnega gorskega trdaka iz titana, da dopolnim svojo zbirko koles.

Kako se tvoji projekti navezujejo na to, da si gorski kolesar?
Kot svoje prvo kolo nisem mogel izdelati gorskega kolesa. Zadnja tri leta me zanimajo 29-palčna kolesa, ta pa se še razvijajo, tudi sam še iščem idealno geometrijo. Za začetek sem si želel custom bajk, pri katerem pustiš domišljiji svojo pot. Na koncu greš v bife s stilom namesto z gorskim kolesom.

Vse fotografije, razen kjer je navedeno drugače, je naredil Anže Furlan/www.psgt-productions.com

Sledite nam