26. oktobra 2018

Jaka Remec se bo na zadnjem tekmovanju letošnjega svetovnega pokala v BMXu prostega sloga pomeril z najboljšimi in najspretnejšimi na svetu.

Čengdu na Kitajskem je zadnja postaja letošnje svetovnega pokala BMXa prostega sloga v disciplini park. Tja potuje tudi Jaka Remec, ki bo v letošnji sezoni lovil prve točke na tekmovanjih najvišjega razreda.

Čengdu je že znano prizorišče, saj so na tam mestu lani gostili svetovno prvenstvo v urbanem kolesarstvu, ki je pod eno streho združevalo BMXarje prostega sloga, gorske kolesarje v disciplini MTB eliminator ter kolesarje v trialu, ki je bil včasih spremljevalni del svetovnih prvenstev gorskega kolesarstva.

Priprave z Joshom

Jaka je letošnjo sezono svetovnega pokala izpustil zaradi poletnega intenzivnega treninga v ZDA z BMX legendo Joshom Perryjem, ki je o njunem sodelovanju spregovoril tudi nekaj besed za mtb.si.

Prvič po Pannonianu

Za Jako bo to prvo veliko tekmovanje po Pannonnian Challenge. Glede na njegove letošnje priprave, ki so se vrtele okoli težavnosti skokov in trikov, je optimistično razpoložen, čeprav je tik pred odhodom na Kitajsko izvedel, da bo FISE (tako se imenujeta organizator in serija, ki je letos prvič pod okriljem UCI) prvič predstavil nov format tekmovanja. Amaterji in seveda mlajši od 15 let (junior) ne bodo vozili “ta velikega” parka, temveč se bodo pomerili na manjšem in vsekakor manj zahtevnem objektu.

To je Jaku prekrižalo načrte, saj je glede na letošnji trening, kjer je vozil tudi z legendarnim Danielom Dhersom, želel pokazati, da se lahko brez težav kosa tudi z najboljšimi BMXarji na svetu.


Razlika med “pro” parkom in tistim za amaterje je kar velika. Predvsem ne bo visokih skokov, ki jih je Jaka letos vneto treniral.

Jaka pravi:

“Veselim se, da grem tja, to bo nova izkušnja. Nad odločitvijo organizatorja pa sem razočaran. Seveda, kot vedno, vse spremenijo zadnji trenutek. Park ki je namenjen skupini junior, je kar nekaj. Skoraj brez osnovnih elementov te discipline. Zanima me, koliko bo ta veleumna umetnina visoka in kakšne bodo krivine.
Park, katerega sem treniral praktično tri mesece, je namenjen le kategoriji pro, kjer pa mi organizator ne dovoli nastopiti. Pravijo, da sem premlad. Kaj pa je namenjeno nam juniorjem, ne bomo izvedeli do zadnjega. Zopet so uporabili neke svoje fore okoli treninga, tako da bom v parku pred kvalifikacijami lahko preživel celih 60 minut, če ne bodo zopet vsega obrnili na glavo. Kljub hudemu padcu, ki sem ga doživel pred tednom dni (zlomljena čelada), vem, da sem dobro pripravljen. Ali bom to lahko pokazal, je vprašanje, odvisno kaj so postavili. Moja predvidevanja so, da je park polovico nižji od tega, kar bi moralo biti.
Če ne drugega, se veselim druženja z Danielom Dhersom, Brianom Foxom ter ostalimi pro tekmovalci, s katerimi smo trenirali skupaj v Ameriki.”

Spored tekmovanja

Med 1. in 4. novembrom, celoten spored in časovnica sta na voljo na fise.fr.

Naslovna fotografija Sandi Remec

Preberi še:
Jaka iz Amerike poln novih izkušenj

Sledite nam