yeti sb160
6. decembra 2022

Kultna znamka iz Kolorada je predstavila tri nove 29-palčnike. V primerjavi s prejšnjo generacijo so vsi malo zrastli, malenkostno so jim posodobili tudi geometrijo.

So velike znamke, srednje velike znamke in male znamke. In potem je Yeti Cycles, legenda iz Kolorada, ki so jo četa 1985 ustanovili sicer v Kaliforniji. Yeti skozi divje vode kolesarske industrije že več kot dve desetletji krmari v lasti dveh uslužbencev.

Upamo si zapisati, da je Yeti tradicionalna znamka, ki vsake toliko naredi kaj revolucionarnega. Naprimer v nekem trenutki v tako rekoč enem koraku prestopi z aluminija na karbon. Uvede vpetje nihajke s pomičnim vrtiščem Infinity Switch (to je tista mala reč, za katero vsi mislijo, da je še en blažilec, pa je le drsnik, po katerem potuje vrtišče). Septembra lani po letih razvoja pokaže svoje prvo e-kolo.

Za leto 2023 pri Yetiju ni revolucije, so pa v zadnjih tednih pokazali tri nova 29-palčna kolesa. SB160 nadomešča SB 150, SB140 nadomešča SB130 in SB120 nadomešča SB115.

Ni tako pomembno, da veš, da SB pomeni Super Bike, kot to, da številka (seveda) pomeni milimetre hoda na zadnji osi. Torej imajo vsi malo več hoda od svojih predhodnikov.

Inženir Marko Obid (b-23), slovenski zastopnik za Yeti Cycles, o prednostih novih modelov takole:

“Rekel bi, da gre za ‘smiselno evolucijo’. Izboljšave so smiselne: večja togost, manjša teža, vzdržljivost – naprimer ležaji prestavljeni v aluminijaste linke, vsi ležaji so standardni. Kolesa naj bi bila še tišja.”

Pa še kaj se najde. Prednji verižnik oziroma “chain line” 55 milimetrov od sredine ležaja oziroma kolesa, hkrati tudi več prostora za zadnji plašč (dosedanji lastniki veste, da je bila z 2,6-palčnim plaščem težava). Izboljšan je tudi potek napeljave s krmila do zadnjega dela. Pa še nekaj, kar najdete pri malo katerem proizvajalcu – tako kot ima vsaka velikost okvirja svojo, prilagojeno geometrijo, ima tudi svojo nihajko po meri. Novi modeli prinašajo tudi novo genaracijo linka Infinity Switch, na novo uglašeno progresivnost hoda, univerzalne nosilce menjalnika, navoje za gonilni ležaj … Vsi imajo malce krajše sedežne cevi, da so združljivi s potopnimi sedežnimi oporami s čim več hoda. Vsi imajo tudi malo manj noseče “labodje trebuhe” pod okvirjem, ki so pri prejšnji generaciji kar bodli v oči v trudu snovalcev, da dajo prostor za čim večji bidon. Pa še na skalo ali hlod se je kdo naslonil s tistim vampom.

Yetijeva paleta sicer obsega deset modelov. Pri drugih ni dosti novega, le trdak ARC, frirajderski SB165 in električni 160E so na voljo v novi barvi. In 160E bo prvič na voljo tudi slovenskim kupcem (prvi je na poti).

Pa gremo od največjega navzdol …

SB160

yeti sb160

Enduro dirkač v hiši. Tega je imel že del minue sezone pod zadnjico Richie Rude mlajši. Prostora je za 2,6-palčni plašč in še kar nekaj blata, pravijo. Na voljo v tovarniški turkizni barvi, črni oziroma kobalt ter novi nežni pastelni barvi radium.

Tako kot stari SB150 ni za vsakogar oziroma bo imel manj agresiven kolesar več od kakšnega bolj udomačenega kolesa.

Na voljo kot okvir ali sestavljen z enim od petih paketov opreme. Najvišji dve in le okvir le z inačico karbona Turq.

Vse o SB160 na yeticycles.com

Cena kompletnega kolesa v Sloveniji: od 7450 €

SB140

yeti sb140

Če imaš pred seboj pregled vseh Yetijevih modelov, je pomembno, pri katerem piše “race” in pri katerem “rip”. Slednje pomeni več zabave zaradi drugačne uglašenosti karbonskih vlaken in vzmetenja. SB 140 je za “ripanje”.

“Vamp” pod okvirjem so tu dvignili za kar 34 mm.

Na voljo v štirih barvah, ekskluzivno si lasti ciklamno “sangrio”.

Kar enajst verzij opremljenosti vključno z verzijami LR (lunch ride, kopirajo opremljenost koles Yetijevih uslužbencev, naprimer s cm več hoda na vilicah), pa še kot okvir.

Vse o SB140 na yeticycles.com

Cena kompletnega kolesa v Sloveniji: od 6950 €

SB120

yeti sb120

Maraton, downcountry, trail/ture … Zanimivo, tu so uporabili starejšo generacijo linka Infinity Switch, saj zagotavlja bolj togo nihajko. “Zame je bil SB115 najbolj zabavno in uporabno kolo doslej, vozil nisem le SB130, tako da se mi po SB120 pošteno cedijo sline,” pravi Mare.

Lahko nas malo zmede, saj je označen kot “rip”, SB115 pa kot “race”.

Poleg treh standardnih še v dveh svojih barvah. Na voljo v petih kombinacijah karbona in opreme ter kot okvir.

Cena kompletnega kolesa v Sloveniji: od 6850 €

Vse o SB120 na yeticycles.com

Kolesa Yeti Cycles so v Sloveniji na voljo pri zastopniku b-23 ter v trgovinah Loose Cycles in gonishop.si.

yeticycles.com

b-23 na Instagramu: @b23mtb
b-23 na Facebooku: @b23mtb

Fotografije proizvajalec

Preberi še

Loose Cycles predstavlja: Klasika pri znamki Yeti ima tri črke – ARC
160E je prvi Yeti z e-motorjem

Sledite nam