4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
2. novembra 2017

Pa je Kickstarter bogatejši še za eno gorskokolesarsko iznajdbo. In kolesarji tudi.

Kako je oni dan Kozel trpel, ko je svoje kolo nesel na Vrtačo in še dol. Ožuljena ramena si je še dolgo hladil z ledenimi pločevinkami. Kolesa, pa čeprav gorska, so pač ustvarjena za vožnjo in ne za prenašanju na hrbtu. Zato je prav čudno, da ima njegovo nenavadno početje vedno več ponavljalcev. Njihovo glasno stokanje je slišala ekipa mladih Nemcev in si rekla: “Če že nočejo kolesarit, naj vsaj udobno nosijo!”

Njihova ideja je genialno preprosta. Izdelali so teleskopsko palico, ki jo kolonosec da v nahrbtnik. Da ne trga dna, ima palica spodaj široko plastično podnožje. Večina nahrbtnikov ima na vrhu odprtino, skozi katero je speljana cev vodnega meha. In prav skozi to odprtino kot periskop iz nahrbtnika gleda vrh palice.

Teleskopska palica s podnožjem je prvi del Peak Riderja. Drugi del je močna tekstilna kapica – tulec, ki se z velcro trakom pritdi na spodnjo (downtube) cev okvirja nekje tam, kjer so običajno vijaki za košarico bidona (ali pa tudi ne). In to je vse.

Na poti navzgor dvigneš kolo, ga neseš za glavo in z nekaj prakse tulec hitro natakneš na vrh palice. Tulec drži kolo nad nahrbtnikom, da ga ne pomečka. Po drugi strani pa se teža kolesa preko nahrbtnika lepo razporedi na naramnici in ledveni pas. Dvajsetkilogramski rukzak res ni noben bavbav.

{loadposition inside}

Ob tem pa pridobiš prosti roki, da lahko plezaš, umikaš veje ali igraš na orglice. Ker je kolo obešeno na eni točki, je tudi precej bolj okretno, ko je z njim treba skozi grmovje ali ozek skalnati prehod. Zlahka zaniha levo, desno, malo gor ali dol.

Eden od razvojnikov in promotorjev PeakRiderja je tudi naš znanec s kranjskogorskih Trail Days Max Schumann. Tisto soboto sva se precej pogovarjala, pred dnevi pa me je spet poklical in mi predstavil njihov izdelek. novost. Ta bo verjetno zanimiv za množico gorskih kolesarjev, ki pravijo, da je prava tura le tista, kjer kolo vsaj malo (ali pa veliko) nosiš.


Več o PeakRiderju izveš na Kickstarterju. Morda se odločiš, da podpreš projekt tudi ti.

Fotografije smo si sposodili pri proizvajalcu


4endurance sis 1
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam