21. junija 2013

Povzetek četrtkovega posveta o problematiki voženj v naravnem okolju v organizaciji planinske, ribiške in lovske zveze.

Včeraj v klopeh Državnega sveta Republike Slovenije niso sedeli državni svetniki temveč zainteresirani za problematiko voženj v naravnem okolju. Pod podnaslovom “Imamo rešitve, toda ali imamo voljo?” so posvet sklicale Planinska zveza Slovenije, Ribiška zveza Slovenije in Lovska zveza Slovenije, ki so skupaj že nekaj časa dejavne pri vzpodbujanju zakonodajnih rešitev na tem področju.

Udeleženci so slišali predstavitve predstavnikov teh treh organizacij ter Zavoda za gozdove, Kmetijsko gozdarske zbornice, Generalne policijske uprave, Inšpektorata za kmetijstvo in okolje in Sektorja za varstvo narave Ministrstva za kmetijstvo in okolje. V razpravo se je vključilo še nekaj zanimivih udeležencev, med njimi dva s kolesarske strani.

Kolesarji razen načelnika komisije za turno kolesarstvo Jožeta Rovana, ki pač deluje znotraj ene od organizacij, ki je priredila posvet, niso bili uradno obveščeni o dogodku oziroma nanj vabljeni. Jože Rovan se je skupaj z Matejem Obujem, predsednikom Kolesarske mreže Slovenije, med drugim potrudil zbranim pojasniti, da kolesarji ne želijo biti del težave ampak del rešitve.

Poleg razpravljanja Obuja in Rovana je bil gorskokolesarski vrhunec posveta predstavitev nove načelnice Komisije za varstvo gorske narave Planinske zveze dr. Irene Mrak. Predsednica turnih kolesarjev zmotno nima za gorske kolesarje, njena stališča pa bi se dalo oceniti kot malce trda, tako da si je pod njeno presojo kakšen silovit razmah dvonamenskih poti izven tistih za najtežjo gozdarsko mehanizacijo verjetno težko zamisliti. Morda jo je še kdo razumel v smislu tega, kar se ponavadi skriva za okoljevarstvenimi izgovori: Mi, ki smo bili tu prvi, bi radi imeli v gorah ljubi mir.

Tudi sicer je vtis, da marsikdo ne ve, kaj sploh je gorsko kolesarstvo, tako da MTB abeceda Obuja in Rovana gotovo ni bila odveč.

V predstavitvi dr. Irene Mrak sta bili prvič javno omenjeni vzorčni poti v postopku za dvonamensko uporabo. To sta pot Kubed – Lačna – Kuk – Dvori – Sv. Kvirik – Gračišče – Kubed (predlagatelj OPD Koper) in Bogenšperk – Kostrevnica (predlagatelj PD Litija). Obe sta že čez prve stopnice.

Zopet preobrat v namenih z zakonodajo. Vožnje v naravnem okolju naj ne bi urejali v noveli Zakona o varovanju narave, kot je pred mesecem dni izjavil pristojni minister, temveč z “Zakonom o omejevanju voženj z vozili v naravnem okolju“. Saj enkrat se bodo verjetno res kaj zmenili in naredili. Naša kolesa bodo pa dotlej drgnila ceste ali nabirala prah, kajneda?

Poročilo Planinske zveze
Poročilo na strani DS z videom
MTB vrhunci videa:
dr. Irena Mrak pri 1:40
Matej Obu 2:23
Jože Rovan 2:30

Tema na Tabli

Na uvodni fotografiji Matej Obu, ki SKM krmari tudi v športno-rekreativno-turistične vode. Če ga srečaš, mu stisni v roko pivo. Foto PZS

Sledite nam