Pole Evolink
13. aprila 2021

Finski proizvajalec koles, ki je leta 2016 začel premikati meje geometrije, je nekoliko posodobil model Evolink 140.

Pri Pole Bicycles veljajo za posebneže pri utemeljevanju lastne, pred leti mnogim kolesarskim znamkam še tuje geometrije. Razlog se skriva v tem, da že od samega začetka temeljijo k svojevrstnemu pristopu: dolgo, položno in nizko. Evolink 140 se tudi v prenovljeni različici kotali na 29-palčnih obročnikih, okvir pa je še vedno aluminijast.

Na kratko

Z upoštevanjem prvotnih številk, zaradi katerih je bil Evolink 140 pred petimi leti res poseben, so ohranili le kot krmilne cevi okvirja. Ta še vedno znaša 64,5 stopinj. Kot podsedežne cevi je s 76 stopinj narasel na 77,6. Doseg in medosna razdalja pri velikosti K2 ostajata enaka.

Velikost K? Da. Tudi pri Pole Bicycles so šli po poteh Specializeda in Treka in predstavili štiri nove velikosti, ki so nadomestile S, M, L in XL. Nove številke se imenujejo K1, K2, K3 in K4. K je okrajšava za “koko”, kar v finskem jeziku pomeni velikost. Velikosti so sedaj razdeljene na slog in na hitrost vožnje kolesarja.

Takole so razčlenili novo velikostno tabelo

Gonilna os

Ker je bila os na predhodniku (Evolink 1.3) postavljena zelo nizko, so z novo geometrijo višino s prejšnjih -20 milimetrov dvignili na -3 milimetre glede na višino osi obročnikov. Višina osi sedaj pripomore k večji okretnosti kolesa, predvsem pa bo olajšala delo kolesarja v zavojih. Lažja bo tudi izvedba elementov, kot sta zajčji skok in manual.

Skupaj z ostalimi drobnimi popravki bo imel prenovljeni Evolink metrične blažilce (v celotni modelni paleti), ti pa bodo zagotavljali progresivno delovanje zadnjega dela s 144 milimetri hoda.

Cena? Okvir stane med 1895 in 2195 evri. Odvisno od izbire zadnjega blažilca: RS Deluxe, RS Super Deluxe Ultimate ali Cane Creek Kitsuma Air. Cena celega kolesa z opremo Sram GX Eagle, potopno sedežno oporo Crankbrothers Highline, obročniki DT Swiss E1900, vzmetenjem RockShox Super Deluxe Air in RockShox Lyrk Select RC je 4450 evrov.

Predstavitev Evolinka nove generacije

Leo Kokkinen, ustanovitelj in oblikovalec pri Pole Bikes, pove: “Leta 2016 smo na trg lansirali kolo, ki je takrat postavilo nove standarde v kolesarski industriji, predvsem novo šolo v razmišljanju glede geometrije in zasnove vzmetenja.

Čeprav so številni proizvajalci naredili določen napredek pri izdelovanju koles z novo geometrijo, je Pole še vedno pred njimi. S preprostim dodatkom metričnega blažilca smo uspeli posodobiti našo klasiko. Na začetku nismo želeli dvigovati sredine, a se je pri testiranju s prototipom to odlično obneslo, vsaj v kombinaciji z dolgo in položno geometrijo.”

Več o kolesu izveš na polebicylces.com.

Fotografije Pole Bicycles

Preberi še

Eurobike Media Days: Finski genij ali nori znanstvenik?

Sledite nam