17. septembra 2010

Na obravnavo v državnem zboru čaka nov Zakon o pravilih cestnega prometa, ki med drugim prinaša novosti tudi za kolesarje. Prah dviguje zapoved nošenja čelad.

Da ne bi kdo mislil, da bi nove "urbane" čelade kaj povečale navdušenje kolesarjev za nošenje (foto Yakkay)

Da ne bi kdo mislil, da bi nove “urbane” čelade kaj povečale navdušenje kolesarjev za nošenje (foto Yakkay)

Ne le predlog nove Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju in (res počasi) prihajajoči Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, kolesarje lahko skrbi tudi novi prometni zakon. Med drugim prinaša nošenje čelad za vse kolesarje, ne le za otroke do 14. leta kot doslej.

Medtem ko “tapravi” športni kolesarji že tako ali tako na kolo nikdar ne gredo brez čelade, naj gre za vijuganje po gmajni ali vrtenje pedal na cesti, pa uzakonjenje obveznega nošenja čelad v naseljih marsikomu ne diši preveč. Ko se denimo pelješ tisti nekaj kilometrov v službo, skočiš v trgovino ali na pir.

Tega, da utegne biti to zdaj uzakonjeno, ne olajša niti to, da za nenošenje čelade ni predvidene sankcije. Povzroča celo zmedo. Gologlavi bodo videti neodgovorni, v 17. členu je zapisano tudi, da mu lahko uradna oseba (tudi mestni redar) prepove nadaljnjo vožnjo. In nezazadnje, kot pravi notranja ministrica, bo kolesar v primeru posledic nenošenja čelade odgovornost nosil sam. In smo spet pri Zakonu o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju oziroma pri plačevanju stroškov zdravljena iz žepa, kajneda?

Kolesarske zveze Slovenije je člen o nošenju čelad podprla. Slovenska kolesarska mreža, ki se ukvarja z “uporabnim” kolesarjenjem, pa se z zakonom ne strinja, saj ga imajo za reševanje promlematike na napačnem koncu. Izkušnje od drugod kažejo, da se število kolesarjev v mestih ob takšnem ukrepu zmanjša. Več v njihovi izjavi >>

Morda se je zgledovati po španskem primeru: čelade so obvezne izven naselij.

Se je kdo vprašal, kako bi rešili nošenje čelad pri mestni izposoji koles?

Tema na Tabli

Slovenska kolesarska mreža kolesarji.org

Zakonodaja in raziskave po svetu cyclehelmets.org

Sledite nam