10. junija 2013

Dobro opremljen klon mini kamere, ki si je izmislila tržno nišo, za 290 evrov že z zaslonom LCD in daljincem. Brez Ducatijevega prestiža celo za 30 evrov manj.

Kaj se zgodi, ko glave staknejo italijanski tržniki in kitajski mojstri drobne elektronike ter si izmislijo mini kamero angleškega imena? Če drugega ne, so se trudili biti izvirni vsaj pri imenu. To je res izvirno, čeprav dobesedno trapasto. Nilox je znamka, Foolish ime kamere, najbolje opremljena inačica v rdeči barvi, ki smo jo dobili na preskus, pa nosi še ime motociklistične znamke Ducati.

Kamera, ki jo na dveh kolesih poleg Ducatija promovirata še cestna kolesarska zvezdnika Peter Sagan in Ivan Basso, že ob prvem pogledu seveda spominja na drugo kamero, ki je takorekoč ustvarila trg mini športnih kamer in na njem še vedno vodi. To za kupca ni nujno slabo. Za razliko od drugih podobnih kamer na trgu, ki za pritrditev zahtevajo več vzdolžnega prostora in so zato na kakšnem mestu težje uporabne, Foolish “živi” v ne pregloboki škatlici enakih dimenzij kot jih je imel izvirni GoPro Hero prve generacije. Kamera je za vzdržno ceno tudi dobro opremljena, o opremi nekaj nižje.

Zmogljivosti

Foolish se ponaša s kotom snemanja 175 (nebistvenih 5 stopinj več kot GoPro), pri širini videa 720p posname največ 60 sličic na sekundo, najvišja ločljivost pa je 1080p HD pri 30 sličicah na sekundo. Vodotesna je do globine 60 m. Digitalni zoom se marsikomu zdi neuporaben, saj pomeni le povečevanje pik, včasih pa je lahko priročen – Foolish sliko ob zajemu digitalno poveča do štirikrat. Na vrhu ohišja je vidna morda izvirna rešitev – ločena sprožilca za fotografiranje in snemanje videa, tako se lahko za eno ali drugo hitro odločiš brez brskanja po meniju.
Tako kot še en igralec na trgu Contour Roam2 ima Foolish tudi laserski merilec, s katerim lahko tudi brez zaslona ugotovimo, kam natanko je namerjena. A le v šibkih svetlobnih razmerah, sicer rdeča točka ni vidna. Pa smo že pri opremi.

Oprema

Zgoraj omenjenega laserskega merilca ne bomo prepogosto uporabljali, saj je kamera Ducati opremljena z LCD zaslončkom. V kompletu sta poleg dveh nosilcev za pritrditev tudi daljinski upravljalec in 4GB spominska kartica mikro SD. Enako bogato založena kot Ducati je inačica Special, le da je črna in 30 evrov cenejša. Rdeči “Duce” je torej prestiž. Če voziš Ducatija, ne smeš niti izbirati. Najcenejši pa je goli Foolish.
Poleg kabla USB, ki tako kot pri GoPro poleg prenosa podatkov služi tudi za polnjenje, je priložen tudi polnilec z 220V omrežja.

Uporaba

Nismo specialisti za fotografijo in snemanje, zato kakovosti posnetkov, narejenih s kamero Foolish, ne bomo “strokovno” primerjali s tistimi z GoProjem. Po tem, kar pravijo specifikacije in kar pišejo domnevno bolj strokovne primerjave, pa bi si upali zapisati, da je Foolish tehnično primerljiv z originalnim GoProjevim Herojem (enko) ali denimo belo verzijo tretje generacije.

Prozorno plastično zunanje ohišje kamere ima na dnu navoj za pritrditev na vijak standardnega fotografskega stojala, kar je lahko pri kakšni uporabi uporabno (zlasti za fotografe, ki že imajo stojala). Priložen je adapter z vijaka na nosilec, ki je, oh kako priročno, združljiv z nosilci GoPro.

Plastika ohišja kamere ne daje hudega občutka kakovosti, ampak saj to ni kakšen Canonov DSLR. Nerodno pa je, da se pokrovčka za priključke brez hudih nohtov ali ostrega predmeta vsaj pri novi kameri ne pustita odpreti.

Še ena nerodnost je, da pri Ducatiju, ki ima tako kot GoPro zaradi LCD dodatka globja vratica, ta niso snemljiva. Če želiš kamero uporabiti brez LCD, naprimer tam kjer zanj ne bi bilo prostora ali ga ne potrebuješ (npr. pri pritrditvi na prsa, na varnostni kletki v avtomobilu), ali preprosto zaradi prihranka baterije, si moraš omisliti celotno ohišje za navadni Foolish. Tega pa v sicer kar bogatem naboru opreme pri našem zastopniku ni na seznamu. Tudi če bi bilo – z globokimi vratci naprimer stane 50 evrov.

Zaključek: nekaj manj zadnjih krikov tehnologije, kakšna simpatična rešitev in kakšna nerodnost, vse skupaj za solidno ceno.

Posodil: Proloco trade prolocotrade.si/nilox
Proizvajalec: Nilox www.nilox.com/Foolish_ducati

Cena: Foolish Ducati 289,99 evra, Foolish Special 259,99 in Foolish 209,99.

Vse foto proizvajalec

Sledite nam