Canyon K.I.S.
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
29. oktobra 2022

Sistem si je zamislil Jo Klieber, ustanovitelj podjetij Syntace in Liteville, prvi pa so ga na serijskem kolesu predstavili pri znamki Canyon. K.I.S. za lažje obvladovanje smeri.

Inovativni sistem “samoupravljanja” bo zagotovo tema razprav v strokovnih krogih, pri razvoju tehnologije pa je sodeloval legendarni spustaš in nekdanji dvakratni svetovni prvak v spustu, Francoz Fabien Barel. Toda – ali je K.I.S. res potreben?

Fabien Barel bo morda ambasador Canyonovega novega sistema K.I.S. (Keep it stable), toda pravi izumitelj tehnologije je Jo Klieber. Pred kratkim so prijavili nov patent, saj je tehnologija vključena v novo generacijo Canyonovega trail modela Spectral. Patent, ki ga je vložil Jo Klieber, vodijo pod oznako: Syntace K.I.S. pat. pend. DE 10 2021 115 055.8, DE 10 2021 119 189.0, DE 10 2021 005 4653.5.

Skratka, sistem je sestavljen iz dveh vzmeti, ki sta s cevjo vilice povezani z dvema trakovoma iz trpežnih in fleksibilnih polimernih vlaken. Namen sistema je stabilizacija krmila med vožnjo. Po menju ljudi iz znamke koles Canyon bo vožnja po brezpotjih zdaj stabilnejša in hitrejša.

Pri znamki Canyon pravijo sledeče:

“Da bi razumel, kako sistem deluje, si oglej samocentrirne krmilne sisteme, ki se uporabljajo na številnih drugih vozilih. Avtomobili, ladje in celo letala imajo samocentrirne krmilne sisteme. Ko gre za kolesa, osrednja referenčna točka in krmilna protisila nudita očitne prednosti v skoraj vseh vidikih vožnje. Od povečanja stabilnosti pri kateri koli hitrosti in bolj predvidljivega upravljanja do filtriranja upogiba prednjega kolesa in zmanjševanja utrujenosti kolesarja, sistem celo pomaga pri nadzoru odnašanja in zmanjšanju drsenja. Na vzponih sistem še naprej deluje in aktivno preprečuje vrtenje kolesa, kolesar pa potrebuje manj moči za vzdrževanje ravnotežja.”

K.I.S. v videu:

Prvi model kolesa s sistemom K.I.S. za leto 2023 je že v ponudbi

Sistem K.I.S. skupni masi kolesa doda 110 gramov. Na zgornji cevi okvirja je gumb za prilagajanje delovanja sistama, natančneje za prilagajanje napetosti vzmeti glede na težo in višino kolesarja, način vožnje in vrsto terena. Sistem že vgrajujejo v model Canyon Spectral CF 8, ki je opremljen z vzmetenjem Fox Performance Elite, komponentami Shimano XT in obročniki DT Swiss.

Več o sistemu najdeš na canyon.com.

Fotografije proizvajalec

Preberi še

Canyon: Spectral 125, žepna enduro mašina

Casio GShock
Wheelbase Furam zase Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam