Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
31. decembra 2013

Dober paket turnega strojčka na tistem, čemur smo doslej rekli vmesni standard, pa mu utegnemo že v 2014 reči preprosto standard.

Že pred časom smo se sprijaznili s 27,5-palčnim standardom obročnikov oziroma 650B, kot se mu tudi reče. Ga skoraj ni razloga, da bi se oklepali starih 26 palcev. Razen če že imaš 26-palčno kolo, ki ti je pri srcu, seveda. Pri nakupih novih koles v letu 2014 in naprej bodo le potrebe, osebne preference in morda telesna višina odločali, ali bomo izbirali kolesa s 27,5 ali 29-palčnimi obročniki.

In tu je 27,5-palčni izdelek znamke, ki je na to velikost obročnikov stavila skoraj vse. Giant je med resnejšimi gorskimi kolesi z izjemo spustaškega Gloryja in frirajderskega Reigna ukinil 26 palcev, obenem pa razvojno in glede uporabe med svojimi številnimi profesionalnimi gorskimi kolesarji zanemaril svoje 29-palčne modele. Na 27,5 so XC trdaki, maratonski polnovzmetenci in še Trance, ki je v osnovi vsegorsko oziroma turno kolo, z inačico SX pa posega v enduro. Če jih ločimo še po materialih, to pomeni sedem novih serij in kar 28 različnih modelov Giantov na 27,5 za 2014, za nameček pa še pet serij (13 modelov) pod znamko za kolesarke Liv/giant.

Z Urošem sva zajahala srebrno ptico, najbolje opremljeni model z okvirjem iz aluminija, ki vase sprejme vso napeljavo. Pomeni vzmetenje Fox CTD Evolution (vilica 32 Talas 140-120 mm hoda, zadnji blažilec Float), zadaj seveda vpetje Maestro s prav tako 140 mm hoda. Pa pogon 2×10 Shimano XT s prestavnimi ročicami in zavorami SLX z rotorjema 180 mm. Pa hišnimi: obročniki P-XC2, dovolj širokim krmilom in dovolj kratko oporo (zaradi standarda Overdrive 2 je menjava malce težavna), sedežno oporo Contact Switch-R z notranjo napeljavo ter več kot spodoben sedež Contact. Napadalnejši utegnete menjati plašče Schwalbe Nobby Nic 2.25. Naj še enkrat napišem svoje mnenje, da to res ni guma na slovensko jesen/zimo, pravzaprav za noben letni čas, pa še zračnice ne varuje prav dobro niti pri višjem tlaku. Je pa vsaj nared za uporabo brez zračnic. Omenim še vpetje zadnjega obročnika z 12 mm osjo ter vodilo verige MRP za dvojni verižnik, pritrjeno na nastavke ISCG. Na testnem je vodilo sicer odletelo, preden je kolo prišlo do nas, pa ga ob uporabi sklopke zadnjega menjalnika Shadow+ nisva pogrešala.

V srebrni verziji je Trance z močno hidroformiranim okvirjem in na začetku združenima zgornji in spodnji cevi pravi mali spustaški Glory. V Giantovi paleti se mu je tudi zares približal – za enduro/frirajd množico je namreč skrbel Reign v verzijah X in SX. Od Reigna sta zdaj ostala le še dva modela, Trance pa se je s 27,5-palčnimi obročniki in z inačico SX z vilico z dvema centimetroma več hoda lepo pomaknil v tako moderni razred enduro.

Za to ceno (glej na dnu) je Trance 1 dober paket. Tudi 500 evrov cenejši model 2 v črni barvi bo večini služil odlično.

Vožnja

O opremi ni kaj dosti napisati, vse deluje kot mora. Z vzmetenjem vred, ob tem Maestro kot vedno daje občutek večje zaloge hoda. Deluje tako udobno, da za dirkače terja kar nekaj več pritiska, da bodo čutili podlago. Ni le Giantova težava: tri nastavitve, ki naj bi jih opravili ob vsaki spremembi naklona (CTD na obeh blažilcih, pa še hod vilice), so zoprna reč. Res pa se je ročica za CTD (na tem kolesu je ni), od modela 2013 precej zmanjšala, če preneseš še dva dodatna kabla na krmilu. Ob ročici za sedežno oporo in vsem drugem …

Nova Giantova sedežna opora je posrečena. Ob obračanju kartuše lahko pletenico napelješ od spodaj ali z vrha. Ročica je drobna in lepo delujoča, pletenica pa se začne z gibljivim kolenom, tako da jo lahko usmerimo po želji. Komu bo šlo na živce, da se opora dvigne tudi ob dvigovanju kolesa za sedež, kot na starem Joplinu, a se navadiš. Ležišče sedeža zategni malce bolj, kot navaja proizvajalec, saj sedež sicer ni dovolj trdno pritrjen.

Zdaj pa tisto, kar verjetno vse najbolj zanima. Tudi za naju je bilo to prvo kolo s 27,5-palčnimi obročniki na resnem, večdnevnem testu. Je čutiti prednosti, ki jih s takšnim zanosom navaja Giant?

Vzemite v račun, da sva si z Urošem “pokvarila” okus z veliko 29-palčniki, pri katerih je fizika velikih obročnikov res očitna. Razliko med 26- in 27,5-palčnimi obrolniki je čutiti, a ni v nebo vpijoča. Sam bi rekel, da je najbolj opazna pri oprijemu na vzponih po zahtevnejšem terenu. Gotovo tudi pri splošni stabilnosti kolesa in pri premagovanju ovir. Oprijem v zavojih je odvisen od še vrste dejavnikov, tako da ga je težje izolirati od drugih občutkov. Še težje je pri kotaljenju. Okretnost kolesa pa ob tem nikakor ni zmanjšana.

Ampak pretirano napenjanje možganov je odveč. Enduro / trail / turni bajk mora bit danes (vsaj) 27,5!

Uroš pravi:

Ne vem točno kaj se je pletlo po Andrejevi glavi, ko je vozil kolo Trance, saj sem se moral sam kar nekaj časa privajati na manjši obseg obročnikov, čeprav sem pred kakšnim letom na kratko preizkusil Scottovega Genija serije 7. Res je, da od leta 2010 skorajda nisem sedel na ničemur drugem razen na 29-palčnih zverinah, a vendar sem se na katerem koli Giantu vedno počutil odlično.

Prvi občutek je bil primerljiv z Giantovim modelom Reign, ki je bil pred dobrimi tremi leti ena izmed mojih najljubših igrač, a nikakor se nisem mogel otresti občutka, da se vozim s kolesom, ki ima manjši obod obročnika, kot sem ga vajen pri vsakdanjem kolesarjenju. Po nekaj spustih –- vzponi glede velikosti obročnikov niso predstavljali nobenega privajanja – mi je ”zalaufalo” tudi na manjšem premeru. Igrivost kolesa se pokaže takoj, ko ga ”butnemo” v zavoj. Hitra odzivnost in zelo dobra vodljivost. Če si ga drznem primerjati z 29-palčnim bratrancem Trance-X 29er, nad katerim sem bil na koncu poletja zelo navdušen, je 27,5-palčni bolid mnogo bolj pisan na kožo tistim, ki prehajajo nanj s 26-palčnih koles, saj je razlika v vožnji manjša kot pri prehodu z večjega na srednji premer obročnikov. Kajti ko se enkrat navadiš na tavelike obročnike in osvojiš nov način vožnje – kolo se obnaša nekoliko drugače – je zelo težko priti nazaj in krotiti vsaj v zavojih mnogo bolj divje in energično kolo.

Osebno mi je 29-palčni Trance mnogo bolj pisan na kožo in tudi hod zadaj, ki je dober centimeter manjši kot pri 27,5-palčnemu kolesu, se z lahkoto kompenzira z višino obročnika in izbiro kakšnega drugega plašča.

Končno mnenje je nekako takšno: 27,5-palčni Trance je vsekakor izbira za nekoga, ki prehaja s 26-palčnega kolesa, saj bo zelo zadovoljen z okretnostjo ter hitrostjo kolesa na spustih in morda bo celo nekoliko hitrejši na vzponih. Nekdo, ki se še lovi in bi raje kot nov standard preizkusiil veliki bum zadnjih nekaj sezon, pa naj se poda na 29-palčni model, ki bo hkrati bolj prijazen do uporabnika na daljših, nezahtevnejših turah. Glede opremljenosti in cene testnega kolesa pa … brez pripomb. Odlična kombinacija komponent in cene ter pohvala za potopno sedežno oporo. Za popoln luksuz pa sem glede na to, da je kolo opremljeno s sistemom CTD, pričakoval ročico na krmilu, ki bi kolo in samo vožnjo naredila še bolj gosposko!

Agent in eden prodajalcev za Slovenijo: Freestyle www.freestyle.si
Proizvajalec: Giant www.giant-bicycles.com

Cena: 2.799 evrov, v akciji za gotovino 2.399 evrov
Teža: 13,2 kg

Foto AD, razen “akcije”, ki jo je slikal Tone Mlakar.


Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam