Orbea, Jernej Sobočan
Casio GShock
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
30. maja 2021

Ne zgodi se prav pogosto, da bi v rubriki gostili z zmago v svetovnem pokalu ovenčano kolo. Tokrat se lahko pohvalimo tudi s tem. Zahvala gre Jerneju Sobočanu!

Orbea Alma. Kolo, ki je na prvi letošnji svetovnega pokala Victorja Koretzkyja pripeljalo do zmage, je skoraj povsem serijsko, brez kakšnih eksotičnih komponent, le določeni deli so na serijskem kolesu zamenjani zaradi opremljevalcev oziroma pokroviteljev. Več o kolesu in o določenih komponentah pa nam je razložil Jernej Sobočan, ki skrbi za kolesa v ekipi KMC Orbea.

Kolo: Orbea Alma (letnik 2021, velikost L)

Jerry: “Pri ekipi vedno izbiramo kolesa in komponente glede na podlago in karakteristike proge. Komponente na kolesu pa so do neke mere povezane s pokrovitelji. Vedno uporabljamo obročnike Mavic, komponente FSA in, konec koncev, vedno imamo pnevmatike Michelin. Te izbiramo glede na podlago in pa glede na vremenske razmere. Na koncu izberemo pravi profil ter pnevmatiko napolnimo s pravilnim tlakom, ki pa je odvisen tudi od preferenc tekmovalca.

Seveda imamo možnost izbirati tudi to, ali bomo na kolo namestili klasično oziroma potopno oporo. Orbea Alma, na kateri Victor Koretzky tekmuje na določenih dirkah, je skoraj serijska. Nobenih super lahkih komponent, skoraj čisto vse je serijsko. Razen določenih komponent, ki jih za proizvajalce testira tudi ekipa KMC Orbea.”

Komponente, ki bi jih izpostavil

Največji poudarek na kolesu za pripravo na dirko v Albstadtu je bil vsekakor pri izbiri pnevmatik, ker so bile razmere dejansko nore. Dva dneva pred dirko v kratkem krosu je namreč snežilo, v nedeljo na dirki olimpijskega krosa pa je bilo trideset stopinj. Podlaga se je hitro sušila in že v petek, v dokaj kaotičnih razmerah, smo že na dirki kratkega krosa nekoliko tvegali in smo na kolo za dirko namestili dokaj široke pnevmatike, a s skoraj gladkim gravel profilom. Kolo je bilo izredno hitro in to se nam je na dirki obrestovalo. Podobno smo naredili tudi v nedeljo, se odločili za pnevmatike za suho podlago in še enkrat se nam je izbira obrestovala.

Nekaj dni pred dirko smo testirali krog s polnovzmetenim in krog z le spredaj vzmetenim kolesom. Na koncu se je Victor odločil za slednjega.”

Specifikacija:

 • Okvir: Carbon OMX
 • Vilice: Fox 32 Step Cast, 100 mm
 • Menjalnik in ročica: Shimano XTR
 • Kaseta: Shimano XTR, 10-51t
 • Veriga: KMC X12, Gold
 • Gonilka: FSA KFX, 175 mm
 • Prednji verižnik: 36t (za dirko v kratkem krosu je uporabil verižnik z 38 zobmi)
 • Pedali: Look Carbon Ti
 • Zavore: Shimano XTR M9100
 • Zavorni rotorji: Galfer, 160 mm
 • Krmilo: FSA KFX carbon, 740 mm
 • Ročaji: Prologo
 • Krmilna opora: FSA KFX, 100 mm, – 17 stopinj
 • Sedežna opora: FSA KFX
 • Sedež: Prologo, carbon rails
 • Obročniki: Mavic Crossmax SL Utimate, notranja širina 25 mm, ventilčki Momum
 • Pnevmatike: Michelin Jet XC 2
 • Teža: 9,05 kg

Kdo je Victor Koretzky?

Je francoski tekmovalec v olimpijskem krosu, ki bo konec avgusta dopolnil 27 let. Nekdanji mladinski svetovni prvak (2011) in podprvak (2012) ter dvakrat srebrn s svetovnih prvenstev do 23 let (2015 in 2016) je bil tudi trikrat zlat na svetovnih prvenstvih v štafetnih vožnjah (2011, 2015 in 2016). Leta 2016 je osvojil tudi evropsko krono v kategoriji do 23 let. Več o Victorju, tudi o ljubezni do motornih koles, izveš v Orbeinem videu z naslovom: Doma z Victorjem Koretzkyjem.

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Victorju lahko slediš na @victor_koretzky.

Kdo je Jerry?

Če ga ne poznaš iz “špecjalkarskih” časov, si ga pred dobrim desetletjem morda srečal na Golovcu. Če pa tudi takrat ne, potem pa Jerneja Sobočana poznaš kot nepogrešljiv člen mnogih znanih gorskokolesarskih ekip. Pred letošnjim prestopom k ekipi KMC Orbea je celoten olimpijski cikel deloval kot športni direktor švicarske ekipe Möbel Märki MTB Pro Team z Irino Kalentjevo na čelu. Sedaj je pomemben član francoske ekipe z zvezdniško zasedbo. Vzdržuje, popravlja, sestavlja in nastavlja kolesa za Victorja, Milana Vaderja, Thomasa Litscherja, Malene Degn, Oliverja Avilesa Gilaberta in Luco Martina.

Jerry na Instagramu: @sobocanjernej in Jerry na verigi: Na verigi: Jernej Sobočan.

Zmagovalni vikend v Albstadtu skozi oči ekipe KMC Orbea

Ekipa KMC Orbea na družbenih omrežjih Instagram in Facebook: @TeamKMCOrbea, @teamkmcorbea.

Preberi še

Garaža: Makov supersonični BMX Crupi

Energija bikes
Wheelbase Koloset Trgovina Ride Freestyle Giant
Sledite nam