17. maja 2024

V nedeljo, 19. maja, se serija slovenskega pokala v krosu nadaljuje z drugo mednarodno dirko prve kategorije UCI C1.

Na štartu bodo tudi velika imena olimpijskega krosa. Dirke najmlajših bodo na manjših krogih potekale od 9. ure naprej, ob 14. uri pa bo štart mladinskih in članskih kategorij.

Mednarodni koledar je letos izjemno zgoščen, a je prizadevnemu kamniškemu organizatorju Calcit Bike Team vseeno uspelo privabiti odlične tekmovalke in tekmovalce. Na že 26. Kamniškem krosu pričakujemo skoraj 300 tekmovalk in tekmovalcev iz desetih držav. Na štartu bodo seveda vsi najboljši domači tekmovalci z mladinsko evropsko prvakinjo Marušo Terezo Šerkezi na čelu.

Med člani favoriti trije nekdanji zmagovalci

Prihajajo redni italijanski gosti, ki so si od leta 2016 razdelili v Kamniku kar pet zmag. Najuspešnejši je 18. na lestvici UCI Luca Braidot s tremi zmagami (2016, 2017 in 2019). Njegov brat Daniele Braidot (C.S. Carabinieri-Cicli Olympia) je zmagal leta 2022, lani je bil drugi. Nadir Colledani (Santa Cruz-RockShox) leta 2018. Še en italijanski as Filippo Fontana (C.S. Carabinieri-Cicli Olympia) je bil pred dvema letoma v Kamniku drugi. Po zmagi v Vrtojbi je Daniele Braidot tudi vodilni v pokalu SloXcup.

Daniele Braidot na lanski dirki

Glavni slovenski adut Rok Naglič (Calcit Bike Team) dirka za domači klub. Za njim je odlična pomlad z dvema zmagama in drugim mestom na hrvaških dirkah prve kategorije. Zadnje dni mu nagaja zdravje, zato prejšnji teden ni štartal na evropskem prvenstvu, a za kamniško dirko je nared. V Kamniku je bil lani peti.

Štartajo tudi ostali naši najboljši. Matic Kranjec Žagar (Calcit Bike Team) je bil v Vrtojbi odličen peti. Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh) se osredotoča na eliminator in je bil letos na dirki svetovnega pokala v Parizu že tretji. Na kakšno točko UCI lahko ob dobrem dnevu računa tudi neuničljivi Gregor Dimic (Energijateam.com), ki opravlja trojno vlogo: ocenjevalca na tehničnem poligonu, trenerja in na koncu še tekmovalca.

Jakob Klemenčič lani čez skalne stopnice

Tudi med ženskami na štartu vse najhitrejše zadnjih let

Po drugem mestu v Vrtojbi se na slovenske dirke vrača Jana Belomojna (KMC-Ridley MTB Racing Team), trenutno 22. na lestvici UCI. V Kamniku nastopa tretjič v karieri, nikoli ni bila slabša kot druga, zmagala pa je v letih 2011 in 2022.

Najuspešnejša vseh časov v Kamniku je sicer s petimi zmagami Tanja Žakelj (Rajd Ljubljana). Zadnjič je slavila leta 2021, lani je ni bilo. Letos še lovi pravo formo, a na državnem prvenstvu v kratkem krosu je bila najhitrejša članica.

Vita Movrin

Na štartu bo vendarle tudi lanska zmagovalka Vita Movrin (Trinx Factory), ki je zadnje tedne okrevala po pljučni emboliji. Z rezervo je sicer dirkala na državnem prvenstvu v kratkem krosu, izpustila pa je evropsko prvenstvo. Zdaj je nared za dirkanje v Kamniku.

Evropska prvakinja dirka doma

Med mladinkami je nesporna prva favoritinja nova evropska prvakinja v kratkem in olimpijskem krosu Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana). V svoji prvi mladinski sezoni je na devetih dirkah zmagala že osemkrat in se v nekaj orjaških skokih zavihtela na tretje mesto lestvice UCI.

Izjemno dolga bo štartna lista za mladinsko dirko. Po daljši odsotnosti se vrača zmagovalec iz Vrtojbe Gašper Štajnar (Adria Mobil). Ob sicer nedolžnem padcu na mladinski cestni dirki Pariz–Roubaix je staknil bakterijsko okužbo in kar nekaj časa ni kolesaril, zato je forma, razumljivo, pod vprašajem.

Štajnarju je v Vrtojbi najbliže prišel Italijan Filippo Cavezzan (Conegliano Bike Team), ki prihaja tudi v Kamnik. Drugi slovenski adut je Filip Utranker (KD Celje-2Simpl), tretji Tine Terpin (MBK Črni Vrh).

V mlajših kategorijah bo zanimivo med mlajšimi mladinkami, kjer se bosta za zmago verjetno pomerili Meta Tancik (Misser Project-Energija) in Eva Terpin (Rajd Ljubljana), zlata in srebrna s kratkega krosa v Ljubljani.

Med mlajšimi mladinci je dajal v Vrtojbi vtis nepremagljivosti Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje). Na XCC Ljubljana je delal napake, tako da je imel precej dela z Jako Utrankerjem (KD Celje-2Simpl). V Ljubljani je zlasti v zadnjem krogu odlično dirkal tudi Luka Maksimović (Energijateam.com).

Nekoliko spremenjen urnik tekmovanja

Mlajše mladinke in mlajši mladinci tokrat dirkajo z amaterskimi oziroma veteranskimi kategorijami. Prvi štartajo ob 12.30 kategoriji U17, dve minuti za njimi starejši. To bo prvi štart na velikem krogu, ki je letos zaradi posledic vetroloma krajši, brez tradicionalnih korenin. Zato pa je dodana zanka okrog Kalvarije, kjer sledi nov skok na spustu in dodatna krajša zanka.

Vse kategorije UCI, torej članski in mladinski, štartajo ob 14. uri z minutnimi zamiki.

Najmlajši na tehničnem poligonu

Z dirkami mlajših kategorij se dogajanje začne že ob 9. uri, ko bodo prvi začeli dečki in deklice U11. Ob 9.30 pa se začno preizkusi na tehničnem poligonu, k ga pripravlja Kolesarska zveza Slovenije. Poligon bo tudi letos na igrišču pri Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra. Tam se kategorije dečkov in deklic, mlajših od 11 let, preizkusijo na štirih spretnostnih vajah, ki bodo razkrite šele na dan tekmovanja.

www.sloxcup.com

Informacije o dirki

Spletna stran organizatorja: xc-kamnik.calcit-bike.com

Fotografije prijavim.se

Preberi še

Cheile Grădiștei: Maruša Tereza Šerkezi zlata v olimpijskem krosu!
Tanja Žakelj in Rok Naglič ubranila naslova državnih prvakov v kratkem krosu

Sledite nam