Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
29. junija 2016

Avstrijski Kirchberg je prizorišče EB Media Days, podaljška legendarnega sejma Eurobike. Prvi so na vrsti žrebci s skalnega gorovja ter zimzeleni Element.

V avstrijskem Kirchbergu, čisto blizu znamenite smukaške proge Streif, poteka sejem Eurobike Demo Days. Na neke vrste “podaljšku” sejma oz. bolje rečeno evropski različici “press campa” so številni proizvajalci razkrili številne novosti z oznako 2017. V več člankih jih bomo predstavili tudi na mtb.si. začenjamo pa z legendarnim proizvajalcem Rocky Mountain.

V Elementu

Za mesec avgust je napovedana predstavitev povsem novega Slayerja, ki je bil v preteklosti eden bolj prepoznavnih modelov te znamke, v Kirchbergu pa se vse vrti okoli prav tako povsem novega Elementa. V ponudbi tega proizvajalca je že dve desetletji, v najnovejši reinkarnaciji pa ponuja 100 mm hoda (v kombinaciji z vilicami s 120 mm hoda), povsem karbonski okvir, sistem Ride-9 ter vrnitev značilne rdeče-bele kombinacije, ob kateri bi si človek kar zamrmral kanadsko himno.

Izbira 29-palčnih obročnikov nikakor ne preseneča, morda pa je malce nenavadno da bo enak karbonski okvir s karbonsko nihajko tvoril ogrodje vseh petih modelov v ponudbi. Aluminija za zdaj ni, verjetno se pridruži prihodnje leto.

Kaj je Ride-9?

Ride-9 je kombinacija dveh ploščic, s katerima je mogoče nastaviti kar devet različnih točk vpetja zadnjega amortizerja, s tem pa fino nastaviti geometrijo kolesa. Sistem ni nov, je neke vrste zaščitni znak vseh novejših modelov tega proizvajalca. Sistem boste lahko izkoristili predvsem izkušeni kolesarji, ki opazite majhne razlike in si boste lahko delovanje vzmetenja in geometrijo fino nastavili. Če smo bolj konkretni – razlika v kotu krmilne cev med položajem 1 in 9 je ena stopinja (69/70 stopinj), za celo stopinjo se lahko spremeni tudi kot sedežne cevi. Doseg se od ene do druge skrajne nastavitve poveča za kar 12 mm. Vse to se ne sliši veliko, a kdor je veliko na kolesu, bo hitro opazil razlike.

Še bolj opazna značilnost sicer izredno lepo izdelanega in dovršenega okvirja je krivina spodnje cevi, ki omogoča uporabo dveh bidonov. Takšna je bila želja maratoncev, kolo pa je dobilo s tem značilen profil.

Kaj še velja omeniti?

Okvir z vzmetenjem Smoothlink ima notranjo napeljavo (tudi za potopno sedežno oporo) in je povsem združljiv z elektroniko Shimano Di2 in Fox Live, prestavnimi sistemi 2x/1x spredaj in zadaj je izdelan s standardom Boost, prostora je dovolj za plašče širine 2,35. Karbonski model Smoothwall™ tehta 2250 gramov (velikost M, z amortizerjem in majhnimi deli). Na voljo bo v petih velikostih, vzmetenje je prilagojeno vsaki velikosti posebej.

Fotografije Grega Stopar in arhiv proizvajalca

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam