1. junija 2017

Kranjska Gora je dihala s kolesarji, ki so si jo za svojo vzeli od četrtka do nedelje. Lepo vreme in dobra družba. Festival kot se spodobi – Trail Days!

Takšen bi bil naslov v kakšnem rumenem časniku. A ker je mtb.si resen medij, bomo zapisali, da je Kranjska Gora od četrtka 25. maja do nedelje 28. maja gostila enega večjih gorskokolesarskih dogodkov na naših tleh – festival Trail Days.

Iz Latscha v Kranjsko

Po dveh gostovanjih v južnotirolskem Latschu je Jure Culiberg prišel na idejo, da bi tretji dogodek organizirali v Kranjski Gori. Skupaj z občino so pripravili ponudbo, jo jeseni predstavili ekipi Specializeda, ti so jih novembra obiskali in kmalu potrdili, da bodo Specialized Trail Days 2017 gostovali pod Vitrancem.

Ko celotno okolico preplavijo kolesarji

Prav lepo je bilo sedeti ob jutranji kavi in gledati kranjskogorske ulice, ki so bile pravo mravljišče na kolesih. Štirje dnevi druženja, kolesarjenja, učenja in zabave v gornjesavski dolini so minili pod vročim soncem in v zavetju toplih noči. Veliko parkirišče pod bike parkom (in policijsko postajo) je ponudilo nomadsko zavetišče vsem tistim, ki za bivanje niso izbrali kranjskogorskih hotelov ali apartmajev. Takoj zraven je bil prireditveni prostor. Tam je stal pumptrack za male in velike.

Kolesa in epski razgledi

Ogromen šotor Specializedove flote testnih koles je bil poln le ponoči, podnevi pa so stojala samevala. Kolesa so šla na fure. Teh je bilo dovolj za vse okuse. Eni so si izbrali bike park, drugim je bil ljubši pravkar odprti Robe Twist. Pod mogočnim Prisojnikom so utihnili vsi, ki so si zaželeli stare vršiške ceste, in z Babe se je ponujal najlepši razgled. Mnogi so na vrhove švicali z lastno močjo, drugi so izbrali klimatizirane kombije. Obstajali so še tretji, ki so goljufali z elektro kolesi. Testnih koles seveda ni bilo dovolj za vse kolesarje. Velika večina je vozila svoja, ki niso bila nujno na S. V baznem taboru pa je medtem potekal kolesarski vrtec za najmlajše in šola spretnosti za tiste, malo starejše.

Brez zvezdnikov in hrane ne gre

Največja zvezdnika dogodka sta bila Hannah Barnes in Matt Hunter. Vedno nasmejana in pripravljena za klepet, avtogram ali skupni selfi. Nekateri srečneži so z njima celo kolesarili. Popoldne je prireditveni prostor spet oživel. Namesto čevapčičev so ponujali kranjske klobase, a brez hamburgerjev tudi ni šlo. Ob ohlajenem pivu je bilo lažje počakati večer, ko so na odru zagrmele kitare. Publika je bila navdušena in v soboto se je med njimi znašel celo en nagec. Zjutraj je spet dišala kava.

Računica?

Kolesarski gosti so nadpovprečno zapravljivi. V štirih dneh Trail Daysov jih je bilo v Kranjski Gori več kot 2.000 in ocenjujejo, da so tam pustili krepko čez pol milijona evrov. Sam dogodek je stal približno 100.000 evrov in jih je pokril Specialized. Občina pa je prispevala elektriko in komunalno infrastrukturo za nomadsko naselje in prireditveni prostor ter odločilno pomagala pri pridobivanju soglasij in dovoljenj. Pred samim dogodkom so bili domačini razdeljeni. A ko so spoznali kulturo kolesarskih obiskovalcev, ki vozijo pet in več tisoč evrov vredna kolesa, so strahovi izpuhteli.

{gallery}2017/170601_trail_days{/gallery}

Koordinator

Jure Culiberg, ki je bil ves čas koordinator med lokalno skupnostjo in organizatorji, pravi, da bodo kandidirali tudi za izvedbo Trail Days 2018. Takoj po dogodku so pregledali poti, po katerih so vozili kolesarji. Na njih skoraj ni sledi uporabe. Seveda jim je pri tem izdatno pomagalo suho vreme. V mokrem nekaterih pač ne bi vozili. Navdušena je bila tudi organizacijska ekipa Specializeda, še največ pa so vredne pohvale udeležencev. V vseh štirih dneh ni bilo niti enega incidenta ali neprijetnega dogodka.

Tudi dobrodelno

Druženje je imelo tudi socialno noto. Specialized je močan partner programa World Bicycle Relief, ki prebivalcem nerazvitih območij pomaga s kolesi, da ti lažje pridejo v šolo, na delo ali le do hrane. Zbrana sredstva na dogodku so šla za ta program. In naj vas danes skozi dan vodijo besede štirinajstletnega Beeneja, ki mu je WBR podaril kolo: “Le nekdo, ki te ima res rad, ti lahko da tako darilo, še preden te spozna!”

Foto organizator

Oglej si še:
Bil je podaljšan kolesarski vikend – Trail Days

Sledite nam