4endurance sis 1
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
30. novembra 2017

Ko iz ljubezni na prvi pogled kolo pristane kar v domači štali. Trdorepec, ki se ne boji spustov in so mu vzponi, širokim plaščem navkljub, zabavni.

Kolo: Norco Torrent 7.1 HT+, velikost M (2017)

Značilnosti

Vilica agresivnega vsegorskega Kanadčana ima 140 mm hoda. Zadaj ga je le toliko, kot ga dajo plašči + na 27,5 palčnih obročih. Ostalo dodajo (ali pa ne) noge. Tog aluminjast okvir ima čiste linije in je tako lepo brušen, da ga mnogi zamenjajo za karbonskega. Samo kabli so še speljani po starem – zunaj okvirja. Kolo je hkrati agresiven mucek in krotek buldog.

Romantično razmerje

Moj je in nikomur ga (še) ne (pro)dam. Po enem letu fetbajkanja mi običajne gume niso več dišale, zato sem izbral plusa. Čeprav sem najprej testiral polnovzmetence, sem spomladi pristal na trdaku. V dobrem in slabem in ni mi žal.

Priložnost za furanje

Ne bom tajil, v celem letu se jih je kar nabralo. Z ženo in prijatelji, pa vodene ture in nekaj celo na tekmah. Po vseh podlagah, gor in dol od 0 pa do skoraj 3.000 nad morjem.

Vtisi

– Čeprav sem ga videl le na slikah, sem se vanj zaljubil na prvi pogled. Priznam, okužen sem s širokimi gumami. Ko sem videl še raztegnjen črn okvir z minimalističnimi zelenimi dodatki, sem vedel, ta bo moj. Mošnjo je razvezal blatnik, integriran v most vilice. Edina dilema je bila velikost okvirja. Vzel sem M in se nehal spraševati.
– Tako rad ga imam, da mu odpustim tudi njegove muhe. Vilica DVO Diamond je največji dragulj tega kolesa. Čeprav so ji hod s 160 mm skrajšali na 140 mm, ta na zahtevnih spustih dovoljuje toliko, da ji noge na trdem repu le stežka sledijo. Sploh takrat, ko gre (pre)hitro. Tako me je poleti vrgel iz sedla in mi zlomil čisto novo čelado. Še dobro, da je ključnica ostala cela.
– 2,8-palčni plašči na Spankovih obročih z notranjo širino 35 mm odlično premagujejo teren. Napolnjene na +/- 1 bar poskrbijo za dober oprijem tako navzgor kot navzdol, zraven pa ponujajo še enkratno izkušnjo udobne vožnje. Nobeno vzmetenje ne ublaži drobnih tresljajev tako dobro, kot mehka guma.
– Na začetku je bil moj norec obut v plašče Maxxis Minion DH. Za moj okus so bili malo prehudi, zato sem ga preobul v Rekon. Spotoma sem naredil še tubeless. Ta se odlično obnese med primorskim trnjem, malo manj pa na ostrih skalah. Prvič nisem verjel, drugič sem dojel, tretjič pa že vedel, da tudi pri TL sistemu obstaja snakebite. Še dobro, da imamo črve, ki večinoma dobro opravijo svojo nalogo. To lahko potrdita tudi Boben in Vesel.
– Druga menjava je bil prednji zobnik. Osnovni ima 28 zob in v kombinaciji z zadnjo kaseto 11-42 dobro pleza. Zob mu zmanjka takrat, ko bi rad poganjal po ravnini ali, bog ne daj, navzdol. Zato sem ga zamenjal za ovalnega s 30 čekani. Elipsasto poganjanje sem občutil le prvih nekaj kilometrov, potem pa nikoli več. Sem bil pa zaradi tega noro hitrejši!
Program “pimp my bike” je zajemal še menjavo tovarniškega krmila in opore za RaceFace, Sramovega menjalnika NX za GX in zavor Level T za Shimanove XT s hladilniki. Tudi rit se bolje počuti na sedežu SLR Kit Carbonio. Zaradi menjav je kolo s trgovinskih 14,5 kg shujšalo na 13 kg, nekaj lažja pa je tudi denarnica.
– Zaradi trdega repa lahko navzgor pedaliraš stoje kot na maratonski tekmi. Zaradi mehkih gum so ovire na tleh manjše, podlaga pa bolj stabilna in le moč tvojih nog odloča o tem, če boš na vrh vzpona prigonil ali prišel peš. Tudi hitrost spusta je odvisna od podlage, zraven pa še poguma, obvladanja kolesa in seveda pameti.

Na jetra

– Tudi ko je vilica zaklenjena, ta še vedno zelo diha. Če med vzponom močno pumpaš, se hitro znajdeš na gugalnici. Kolo moraš poganjati z nogami, ne s telesom.
– Plus gume so na asfaltu dokaj počasne, ampak kdo sploh razmišlja o njem.

Za koga

Za tistega, ki ima rad divjo vožnjo navzgor in navzdol. Za tistega, ki si želi preprostost trdaka in udobje polnovzmetenca. Za popotnika – bikepackarja. Za tistega, ki bi imel eno kolo za vse načine vožnje. Torrent je prekleto blizu temu.

Cena: 2.560,00 €

Ceno kolesu določata predvsem vrhunsko izdelan okvir in odlična enduro vilica, ki je na enem od testov poleg lisičke edina dobila oceno “super”. Ostala oprema kolesa je iz srednjega, a zelo zanesljivega razreda. Obstaja tudi cenejši Torrent 7.2. Za 2018 se malenkost spremenjenima modeloma reče 1 in 2.

Kolesa Norco prodaja Extreme Vital.

Več o kolesu na norco.com.

4endurance sis 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam