Freestyle gradimo skupaj
Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
13. avgusta 2016

Aluminijasta enduro mašina avstrijskega proizvajalca, z nekaj modifikacijami zagotovo tudi zanesljivo orožje na dirkah, vsekakor pa hitri “gams” v sredogorju.

Kolo: KTM Lycan LT 271, letnik 2015/16, velikost 43 cm (M)

Posebnosti:
27,5-palčni aluminjasti enduro s 160 milimetri hoda, z vrha ponudbe in parimi sladkorčki.

Romantično razmerje:
Hm? Kaj pa vem. Lepih barvnih odtenkov, Shimanov XTR skoraj povsod, morda malo eksotičen na trgu enduro koles, kjer se največkrat opazi Specije, Orbee, Giante in Treke. Zanimiv, a še vedno ne ljubezen na prvi pogled.

Priložnost za furanje:
Ej Uroš, Tine tu. Imamo par testnih KTM. Bi kakšnega preizkusil? Ja, seveda. Zakaj pa ne. Pok v avto pa v BTC. Od tam pa direktno pod Rašico na trejle, ki jih vozim zadnjih 26 let. Preverjene, ne pretežke, a zabavne. S kom? Tako kot vedno – v najboljši družbi. Sam! Dve uri poganjanja gor in dol in to ravno takrat, ko so bila tla najbolj suha.

Vtisi:
– Po dolgem času sem sedel na nečem, ki ima več kot 0 centimetrov hoda in ni ne 29-palčnik niti tolstež. Je tisti “ta pravi” standard 27,5 oziroma 650b. S 160 milimetri hoda in aluminijastim okvirjem je zavidljivo lahek. Tovarniški zapis je 13,3 kilograma brez pedal. Domače tehtanje je izmerilo 13,6 z mojimi s titan osjo.
– LT različica pomeni “long travel” in je izpeljanka klasičnega Lycana s 125 milimetri hoda, le z drugačno postavitvijo zadnjega blažilca in položnejšo geometrijo.
– Pa pojdimo plezat. Čisti gams in to brez heca. Presenečen nad lahkoto vzpenjanja in čeprav se nisem nič poglabljal v Foxovo vzmetenje, je šel presenetljivo hitro na klanec.
– Shimanov XTR. Natančno, skoraj neslišno prestavljanje, le prednji menjalnik je odveč. Zavore so sicer en razred nižje po Shimano lestvici in sicer XT, a o delovanju ne gre izgubljati besed – delajo, s tisto japonsko zanesljivostjo.
– Spuščanje. Dobro leti, ni živčen, ravno prav kratka krmilna opora, za moje zahteve le dva centimetra preozko krmilo (pač, ljubim nadpovprečno široka – razlog tiči v tolstežih), Foxovo delovanje je naravnost izvrstno in brez pripomb.
– Glede na vremenske pogoje in Schwalbe plašče. Po dolgem času sem vozil kombinacijo Hans Dampf spredaj in Rock Razor zadaj, so izpadli kot super izbira. S tlakom se nisem nič igral in vem, da je bilo v plaščih kar precej več zraka kot sem vajen. Oprijem pa še vedno več kot zadovoljiv.
– Ja, kot se za tak rang kolesa spodobi, mu pritiče tudi potopna sedežna opora, ki je dejansko nepogrešljiv del enduro krav.
– Živahen, lahek, zanesljivo delovanje prekleto dobrega pogonskega sklopa z zanesljivo izbiro obročnikov DT (z nalepko KTM).
– Nekako sem se zlil z avstrijskim posebnežem. Morda tudi nekaj nostalgije, saj sem zadnjega lastniškega KTM septembra 1995 pri padcu dodobra modificiral. Vsekakor ni ljubezen na prvi pogled, je pa užitek že na prvi furi.


Za koga:
Po občutkih? Ne bi se ga branil niti na kakšni dirki v enduru, drugače pa za tiste, ki se podajo na več dnevne ture, po visokih vršacih in navzdol izkoriščajo cel hod. Za prave jezdece, ki imajo radi veliko višincev ter hitre spuste.

Na jetra:
Pismo, vrhunska oprema, spredaj pa dva verižnika. Ne gre no. Še posebej ne, če gre za enduro stroj. Sicer imajo v ponudbi (ne vem če še) tudi takšnega s prestavnim sistemom 1×11, a ni Shimanov, je Sram.

Cena: Okoli 5 tisočakov
(če najdeš še kakšnega, najbrž kar nekaj manj). So pa zanimivi tudi ostali modeli s številkami 272, 273 in 274, ki so neprimerno cenejši. Pa testni model je imel namesto XTR zavor že zgoraj opisane Shimano XT / zato tudi približna cena.

Džojrajd omogočil Kolesarski center Bauer

Več na ktm-bikes.at. In glej ga zlomka, med 2017 modeli ga še nisem našel, a proizvajalci imajo še vedno čas za predstavitev. KTM dealer book je še v izdelavi.

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam