Dvojna igra
15. aprila 2024

V sodobnem poslovnem svetu je verjetno največji dosežek, ko nekoga brez pritiska prepričaš, da ustreže tvojim željam, hkrati pa nima občutka, da dela uslugo tebi, ampak je prepričan, da je to naredil zase.

Ni še tako daleč čas, ko smo (morda ne vsi)  ob rezervni zračnici in priročnem orodju v kolesarskem nahrbtniku imeli tudi nosilec menjalnika, ki je ustrezal našemu kolesu. Z nosilci je bil križ. Celo kolesa istega proizvajalca so lahko imela različne nosilce, zato si brez rezervnega lahko hitro zabredel v težave. Spomladi 2019 je sram predstavil nosilec UDH, ki je končno poenotil kolesarski trg. En univerzalen nosilec, ki danes ustreza večini okvirjev sodobnih gorskih koles in na katerega lahko namestimo tako zadnji menjalnik SRAM kot Shimano.

UDH, vedno in povsod

Novost so pozdravili trgovci, ki so si s tem zmanjšali zalogo različnih nosilcev, še bolj pa uporabniki, ki so nosilec za svoje kolo dobili v skoraj vsaki kolesarski trgovini, pa še cena novega (čeprav bolj kompleksnega) nosilca UDH je bila precej nižja od kateregakoli nosilca za starejši tip kolesa oziroma okvirja. A to še ni konec zgodbe …

Ko govoriš o prihodnosti

Pred leti sem se na Bike festivalu ob Gardskem jezeru pogovarjal z razvojnikom znamke DT Swiss. Govorila sva o njihovih obročnikih in povedal mi je, da so v podjetju z razvojem že nekaj let naprej od tega, kar predstavljajo na sejmu. Takrat je bila notranja širina XC obročnikov 23 mm, le redki proizvajalci so jih razširili na 25 mm, on pa mi je govoril o obročnikih z notranjo širino 30 mm. Danes je to povsem običajna dimenzija, takrat pa sem tej številki komaj verjel. Z glavo v prihodnosti so seveda vsa resna podjetja.

Trojanski konj(iček)

Vrnimo se k SRAMu. Njihov UDH so z veseljem sprejeli in posvojili tudi vsi svetovni proizvajalci koles. V resnici pa je bil UDH genialen trojanski konj, s katerim je SRAM na široko odprl pot nekemu drugemu svojemu izdelku. Brez pritiskov, brez pogajanj, brez podkupnin je dosegel, da so vsi izdelovalci prilagodili okvirje ne le nosilcu UDH, ampak tudi njihovemu novemu menjalniku iz serije Eagle AXS Transmission (T-Type). Najbrž ne gre za naključje, temveč je bil prevrat načrtovan že pred nekaj leti.

SRAMova “neSRAMnost”

Hkrati si je SRAM privoščil še eno ”nesramnost”. Njihovi najnovejši menjalniki sistema Transmission sploh ne potebujejo nosilca menjalnika!* Edino, kar potrebujejo, je luknja na nihajki, ki ustreza nosilcu UDH, in so jim jo proizvajalci koles ponudili kar sami. Ohišje menjalnika Transmission je hkrati nosilec, ki je z dveh strani stabilno vpet v okvir kolesa. Morda bo kdo pomislil, da je to korak nazaj v čase, ko so bili nosilci menjalnika v resnici del okvirja in je njihov lom pomenil zahtevno varjenje, če ne celo menjavo okvirja.

Z nosilcem UDH smo pridobili vsi, najbolj pa SRAM. Z njim si je na široko odprl vrata za lansiranje Transmissiona. Le kdo se je spomnil te genialne dvojne igre?

*Menjalnik tipa Transmission ni celota, ampak je sestavljen iz zamenljivih delov. Če ti že uspe zlomiti sicer izredno močno vpetje, ga lahko zamenjaš s novim.
 


Fotografije Matej Hartman @matej.mahmtb

Preberi še

Sram UDH: Zdaj nimaš več izgovora

Sledite nam