Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
2. aprila 2020

So kolesarje po pravici izpostavili prejšnji konec tedna kot krivce za obremenjenost kapacitet urgentnih služb? Kakor koli, lepo bi bilo, če nam ta konec tedna uspe z ničlo.

Minulo soboto smo tudi na mtb.si objavili poziv urgentnih služb Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki so imele na sončno soboto klub vsem priporočilom prebivalcem preveč dela: Urgentne službe UKC opozarjajo: Ostanite doma

Ob tem in ob poročilih o veliki obiskanosti priljubljenih sprehajališč na Obali in Bledu se je porajalo kar nekaj vprašanj in teorij, kaj od teh novic bi lahko bila manipulacija, da se ljudi zadrži doma in upraviči strožje ukrepe. Pa smo po natančnih podatkih vprašali kar na UKC, kjer so nam z njimi prijazno postregli.

V tabeli je zbrana statistika z Urgentnega kirurškega bloka (UKB) UKC Ljubljana za zadnji dve soboti ter za primerjavo še za dve soboti pred letom dni. Vsakokrat so bili dnevi še toplejši kot zadnja sobota.

  skupaj pregledanih v UKB sprejeti veliki OP posegi mali OP posegi repozicije prometne nesreče motoristi kolesarji otroci do 10 let pretep vžaganina poskus samomora
sobota, 23.3.2019 189 23 7 45 4 10 4 6 23 3 3 0
sobota, 30.3.2019 216 30 7 44 4 19 2 9 27 2 7 1
sobota, 21.3.2020 91 14 4 32 1 5 0 4 6 2 5 2
sobota, 28.3.2020 84 21 2 25 3 5 3 2 10 1 2 1

OP – operativni posegi

Res je, to niso številke, ki jih urgenca ne bi zmogla, a glede na razmere je bilo nepotrebnih poškodb zaradi športa in dela v gozdu še vedno preveč, predvsem težjih. Čeprav sta bila kolesarja minulo soboto le dva, tako da morda le nismo bili po pravici izpostavljeni, teden dni prej štirje.

A ta konec tedna, ki bo s prekrasnim pomladnim vremenom prav tako vabil na prosto, vsekakor pamet v roke, morda nam pa v statistiko uspe prispevati ničlo.

Vodja Urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana doc. dr. Anže Kristan, dr. med., je statistiko komentiral takole: “Upad skupnega števila poškodovancev je predvsem na račun lažjih poškodb (zvini gležnja, poškodbe prstov, poškodbe zapestja), ki praviloma nastajajo ob delu ali rekreativnih aktivnostih. Težava je število poškodovancev, ki se poškodujejo pri nevarnejših (adrenalinskih) športih in aktivnostih (motoristi, kolesarji), število teh bi v takih razmerah moralo biti blizu nič. Problem teh poškodovancev je predvsem teža poškodb in zahteven način obravnave, saj se mora celotna ekipa opremiti, kot bi šlo za bolnika s COVID okužbo. Najtežji pacienti tudi obremenjujejo zaloge krvi in respiratorje. V preteklem vikendu je recimo zaradi poškodb umrl kolesar, poškodbe nekaterih motoristov so zahtevale operativno oskrbo. Poleg tega je sedaj čas obrezovanja drevja, pri katerem zaradi padcev z višine vsako leto naraste število težjih poškodb in tudi letos se že pojavljajo tudi ti poškodovanci. Naš apel je bil namenjen predvsem ljudem, ki se ukvarjajo s temi aktivnostmi.”

Na fotografiji dr. Anže Kristan, vir posnetek videa Nujno opozorilo urgentnih služb UKC Ljubljana, 29. 3.

Preberi še
Urgentne službe UKC opozarjajo: Ostanite doma

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam