Freestyle zaposli
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
25. maja 2012

Klasična, a udobna in nikakor ne neprivlačna čelada z vizirjem. Ena velikost za kar nekaj glav, barve za 5 okusov, pa še znamka z zgodovino, za 70 evrov.

Glede na to, da imata Bell in sestrska znamka Giro skupaj zelo visok tržni delež med proizvajalci čelad, smo se tokrat odločili preizkusiti čelado proizvajalca z več kot petdesetletno tradicijo. Gre za znamko Bell. In glede na to, da se cene čelad gibljejo od nekaj deset pa tja do nekaj sto evrov, smo tokrat preizkusili eno izmed tistih iz nižjega cenovnega razreda, namenjeno širšemu krogu uporabnikov. To je Bell Slant, čelada za rekreacijo, ki je po proizvajalčevem mnenju poleg gorskih kolesarjev namenjena tudi mestnim in treking biciklistom.

Oblika
Klasična, bi lahko zapisali. Brez oblikovnih presežkov, neizstopajoča, a vendarle všečno oblikovana. Z vizirjem izgleda zelo športno, brez vizirja malce bolj pusto. Ker je na voljo v petih barvnih kombinacijah, bo vsakdo našel primerno svojemu dresu ali kolesu. Ena izmed barvnih različic je namenjena tudi dekletom.
Ocena: 8/10, z vizirjem je videti lepo, brez njega pa deluje nekoliko pusta.

Teža
Čelada po tovarniških specifikacijah oziroma po napisu na nalepki na notranji strani tehta 297 gramov, naša tehtnica pa je pokazala 317. S to težo ne sodi med najlažja kolesarska zaščitna pokrivala, vendar je občutek na glavi prav nasproten, saj čelada deluje lahkotno in ni moteča.
Ocena: 8/10, točki smo odvzeli zaradi mnenja, da bi snovalci čelade lahko, ne glede na ceno in ogrožanje varnosti kolesarja, odvzeli še nekaj 10 gramov in težo čelade približali 280 gramom.

Udobje
Zaradi univerzalne velikosti (54-61 cm) in dokaj okroglo oblikovanega obsega školjke je čelada primerna za večino glav. V našem primeru je bila preizkušena na treh ljudeh in prav pri vseh je zelo lepo sedla tja, kamor sodi. Tudi pritrjevanje čelade je preprosto in hitro. Za to poskrbi zelo širok zadnji del z vrtljivim kolescem, ki omogoča zelo dobro pritrditev. Ta sistem pri Bellu imenujejo ErgoDial. Pohvaliti velja tudi zaščitne pene na prednjem in zgornjem delu čelade, saj so za razliko od nekaterih drugih čelad istega cenovnega razreda zelo udobne.
Ocena:10/10, brez vsakršnih pripomb. In glede na to, da je velikost čelade univerzalna in s tem prilagojena različnim obsegom, je zelo udobna in nemoteča.

Zračenje
Za pretok skrbi 21 zračnih kanalov. Pretoka ne ovira snemljiv vizir, saj je postavitev prednjih kanalov narejena tako, da tudi po odstranitvi vizirja opravljajo enako funkcijo. Pogrešamo edino zaščitno mrežico na sprednjih treh odprtinah. Le ta bi prišla prav tako v mestu kot na brezpotju. Zgornje reže oziroma kanali opravljajo delo zelo dobro in ni čutiti prevelikega prepiha, tako da je zgornji del glave oziroma lasišča prijetno ventiliran. Enako velja za zadnji del, kjer za zračenje skrbi 6 kanalov.
Ocena: 9/10, za odbitno točko smo se odločili zaradi manjkajoče mrežice.

Izdelava
Glede na postopek izdelave in masovnost proizvodnje je čisto na mestu, da sem ter tja opazimo kakšno nepravilnost, kot je recimo nekoliko postrani pričvrščen Bellov znak, vendar to v končni fazi ne zmoti skoraj nikogar. Izdelana je po principu “fusion in-mold microshell”. Proces spajanja zgornjega in spodnjega dela tako zagotavlja visoko mero trdnosti in to kljub dokaj velikim zračnim odprtinam.
Ocena: 8/10, do perfekcije ji manjka morda le to, da bi bil tudi zadnji del prevlečen oziroma vkalupljen s plastiko oziroma kakršnim koli drugim materialom.

Vrednost glede na ceno
Gotovo eden tistih izdelkov, kjer je kakovost v ospredju. Bell Slant je cenovno, oblikovno in funkcionalno zelo zanimiva čelada in glede na ceno tudi dokaj zanimiva. Končna ocena seveda ne more biti čista desetka, ji pa prisojamo dobro osmico.

Cena: 69,90 evra
Splet: www.bellsport.com
Posodil: Cult Lavrica, www.cult.si

Avtor vseh fotografij je Uroš Ložar.

Energija bikes
Trgovina Ride Wheelbase Koloset Freestyle Giant
Sledite nam