27. decembra 2022

Štajnar dobil dvoboj s Tadejem Pogačarjem, Tanja Žakelj proti mladinkam, naslov pri mladincih odločen šele v sprintu.

Kakšno zvezdniško ime manj kot v lanski prvi izvedbi, a še ena velika ciklokros predstava med hipodromom in Savo v Stožicah v izvedbi Pogi teama oziroma KD Rog. Pa še državno prvenstvo je bilo tokrat v zelo kratkem slovenskem koledarju ciklokrosa.

Številka 1 in vsi drugi

tadej pogačar, ciklokros ljubljana

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates), številka 1 svetovne (cestne) kolesarske lestvice, je seveda tako kot lani dal s svojo udeležbo dogodku večje razsežnosti. Navijači pridejo navijati za Pogija, tudi fotografi in snemalci pridejo loviti podobo Pogija in novinarji pridejo zabeležiti njegove izjave. A poznavalcem je jasno, da ciklokros ni Tadejeva disciplina, da ima pravzaprav v njej le pikico več kot nič izkušenj. In da čeprav pri nas nimamo specialistov za dirkanje po zemlji z ukrivljenim krmilom, lahko njegovo veličanstvo s prestola hitro zvrne kakšno manj zveneče ime. Čeprav je bil lani Pogačar tu zelo prepričljiv.

Pogačar se s starta ni pognal tako na juriš kot tekmeci. Po prvem od desetih krogov je tesno vodil branilec naslova državnega prvaka Matic Kranjec Žagar (Calcit bike team). Nato sta pobudo prevzela Mihael Štajnar (mebloJOGI – Pro Concrete) in Tadej Pogačar, a je med njima kmalu zazevala luknja, ki je bila nato večino dirke velika blizu 30 sekund. Štajnar, ki ima v malhi že nekaj ciklokrosističnih skalpov in nastop na makadamkarskem SP, predvsem pa gorskokolesarski pedigre in še od lani, ko je večinoma že dirkal na cesti, tudi naslov državnega prvaka v krosu, ni popuščal v svojem tempu.

mihael štajnar, ciklokros ljubljana
Mihael Štajnar

Pogačar se je predal šele pri koncu dirke in v cilj prišel minuto in 23 sekund za zmagovalcem. Tudi Kranjec Žagar je držal hitrost do konca in osvojil tretje mesto in bronasto kolajno državnega prvenstva. Sledil je evropski prvak v krosu na izpadanje Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), nato pa dvojica iz Pogi Teama UAE Generali, Natan Gregorčič in Gašper Ahačič. To so bili tudi vsi, ki so končali v krogu zmagovalca, sedmerica.

tadej pogačar, ciklokros ljubljana
Tadej Pogačar

“Občutek, ko premagaš številko ena na svetu, je res dober,” je v cilju za prijavim.se povedal Štajnar. “Mi je v čast, da sem lahko dirkal z njim. Od štarta sem želel vozit rezervirano in preveriti linije konkurentov. Napad sem imel v načrtu kasneje, a že po prvem krogu sem se znašel v vodstvu. V prvem krogu sem imel nekaj težav z zadnjim menjalnikom, zato sem zamenjal kolo in šel na polno do cilja.”

Pogačar pa:

“Vedel sem, da bo Mihael trd oreh. Od štarta sem vedel, da mu mogoče nisem kos na ovinkih in tehničnih delih. Je res v dobri formi in si zasluži zmago.”

Ženske

tanja žakelj

Prav tako, če ne bolj, je bila napeta dirka mladincev in žensk. Lanska prvakinja Tanja Žakelj (Unior Sinter Factory Racing) je imela med članicami sicer štiri tekmice, a le eno na ciklokros kolesu in tako v konkurenci DP, Tjašo Sušnik (BTC City Ljubljana). Prvi del dirke pa je Tanja prevozila kar z najmočnejšima mladinkama. Vlekla je Meta Tancik (Energijateam.com), pozneje pa je priključila še Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), a na gorskem kolesu, torej izven konkurence DP. Tanja je naposled potegnila in ušla mladinkama, Šerkezi pa je imela na koncu več rezerve kot Tancik. Slednji je pripadel naslov mladinske prvakinje v ciklokrosu.

Mladinci

Za najtesnejšo dirko dneva pa so poskrbeli starejši mladinci. Slovak Jakub Husar (Pogi Team UAE Generali), Marcel Gladek (MBK Črni Vrh) in Erazem Valjavec (RC-KAC) so prišli v cilj le 7 sekund narazen. Gladek in Valjavec sta se za naslov mladinskega prvaka udarila v ciljnem sprintu. Bron pa je osvojil Vid Murn (Adria Mobil).

Dirko mlajših mladincev je dobil mlajši od bratov Štajnar, Gašper (Adria Mobil) pred Borom Ebnerjem in Žanom Lopatičem (oba Pogi Team UAE Generali).

Vrstni redi

Fotografije Grega Stopar

Preberi še

Na CX Straža na vrhu Mihael Štajnar

Sledite nam