7. aprila 2018

Odlična izvedba Kamenjak Rocky Trails je postregla z vrhunskimi uvrstitvami slovenskih tekmovalcev. Tanja Žakelj četrta in Rok Naglič šesti.

Izvrstna 22. izvedba krosa kategorije C1 v Premanturi, ki se je še enkrat več izkazala kot dober gostitelj dirk najvišje kategorije, saj je pritegnila množično in kvalitetno število tekmovalcev kategorij elite in U23 iz vse Evrope.

109 tekmovalcev v moški kategoriji in skoraj trideset v ženski je lepa nagrada za prireditelja Adrenalina Giant MTB Team iz Pule, ki s to dirko kandidira tudi za evropsko prvenstvo v letu 2021.

In kako se je razpletla dirka?

Članice
Pri ženskah je Blaža Pintarič (Pintatim) začela z dvajsete startne pozicije, a je bila že po startnem krogu v ospredju, skupaj s Karlo Štěpánovo (N1 BMC) in Jitko Škarnitzlovo (GAPP System – Cabtech). V četrtem krogu pa je Blaža potegnila in ostali dve ji nista mogli slediti. V zadnjem krogu je svojo prednost, dobrih 50 sekund, zanesljivo privozila do cilja in se veselila zmage na njeni prvi dirki na Kamenjaku. Druga je v cilj prišla Karla Štěpánova in tretja Jitka Škarnitzlova. Tanja Žakelj (Unior Devinci) je sabše startala, a se pozneje prebila na četrto mesto. Tina Perše (Calcit bike) je bila enajsta.

Blaža je po dirki povedala: “Dirka je bila na začetku zahtevna. Startala sem zadaj in nisem vedela ali bom lahko že v prvih krogih prišla naprej. V Langenloisu sta mi prvi dve ušli že na začetku in ju pozneje nisem mogla ujeti. Tokrat pa mi je start dobro uspel in v začetnih krogih sem samo sledila prvi. Pozneje se nama je pridružila še Karla in takrat sem vedela, da moram povečati tempo. Dodala sem nekaj wattov in naredila nekaj razlike, ki sem jo potem s kontrolirano vožnjo ohranila do cilja. V zadnjem krogu nisem hotela pretiravati in sem bila zelo pazljiva, da se mi ne bi primerila kaka nevšečnost s prebito gumo. Na to so me opozorili že, ko sem prejšnji teden bila na ogledu proge. Zelo sem vesela te zmage v Premanturi na svojem prvem nastopu.”

Člani
Pri moških je v prvem krogu potegnil Mirko Tabacchi, kolega Luce Braidota iz italijanske ekipe CS Carabinieri. Vodil je prva dva kroga, potem pa se mu je pridružil Luca Braidot in skupaj sta odvozila naslednja dva. Pozneje je moral Tabacchi popustiti in je zdrsnil na končno peto mesto. Luca je pridobival na strmem tehničnem vzponu, kamniti spust pa vozil zelo previdno, a še vedno je pred drugim Matousom Ulmanom (Česka Sporitelna) ohranjal prednost slabih 50 sekund. Na tretjem mestu se je ustalil Tomaš Paprstka (Expres CZ-Scott). Tak je bil vrstni red prvih treh tudi na koncu. Za ostala mesta v deseterici pa se je odvijal neusmiljen boj za pozicije, v katerem je imel vidno vlogo Rok Naglič (Calcit bike). Z borbenostjo do zadnjega kroga se je prebil na končno šesto mesto z zaostankom 2 minuti in 18 sekund za zmagovalcem. To je zelo lep uspeh, saj je Luca Braidot občasni član deseterice na tekmah svetovnega pokala.
Njegov klubski kolega Grega Krajnc je osvojil 19. mesto, Gregor Dimic (Energijateam.com) pa je bil 25.

Luca Braidot: “Mirko je dobro startal, a me je pozneje počakal in skupaj sva mislila odpeljati dirko. V zadnjih krogih je začel popuščati in rekel mi je, naj grem naprej sam. Zelo sem se potrudil na vzponih, saj sem želel voziti svojo ‘bolj počasno’ linijo na spustu. V zadnjih treh letih sem vsakokrat prebil pnevmatiko in tega si letos res nisem želel. Zato sem vozil bolj previdno, a danes je bilo to potrebno. Vesel sem zmage na Kamenjaku. Prinesla mi je obilo točk za lestvico, ki jih še kako potrebujem za startno razvrstitev na svetovnih pokalih.“

Rok Naglič: “Startal sem zelo dobro in se že na začetku prebil v ospredje. Proti koncu dirke celo na četrto mesto, a me je v predzadnjem krogu malo zmanjkalo in zdrsel sem na rob deseterice. V zadnjem pa sem spet našel svoj popoln ritem in se povzpel do šestega mesta. Izredno vesel sem, saj je to potrditev dobrega dela pozimi in lep obet za nadaljevanje sezone.”

Mladinci & veterani
V dirki mladincev je bil Matevž Govekar (MBK SportR.si) najvišje uvrščeni Slovenec na 4. mestu. Vita Movrin (Energijateam.com) je bila pri mladinkah odlična druga. V  kategoriji do 17 let sta prvo in drugo mesto osvojila Slovenca. Jakob Klemenčič (MBK sportR.si) je zmagal, Blaž Žle (Calcit Bike Team) je bil drugi.

V dirki veteranskih kategorij je bil naš najhitrejši master 1 Gregor Sikošek (JB Team) na skupno četrtem mestu in z zmago v svoji kategoriji.

XC na TV

Moško člansko dirko so si na televiziji v neposrednem prenosu lahko ogledali gledalci Tv Istra, na spletu je bila ogled na istralive.com, v nedeljo ob 19. uri bo posnetek na ogled na Sportski TV, že v naslednjem tednu pa naj bi bil posnetek na voljo tudi na YouTubu.

Jutri v Premanturi sledi še maraton z enim, dvema ali tremi 20-kilometerskimi krogi po tem naravnem parku polotoka. Prijavljenih je 600 kolesarjev.

Vrstni redi Elite in mladinskih kategorij
Vrstni redi najmlajših kategorij
Vrstni redi veteranskih in mladinskih kategorij

Naslovno fotografijo smo si sposodili na facebook profilu Kamenjak Rocky Trails

Ostale informacije najdeš na adrenalina.hr, fotogalerija pa se počasi polni na facebooku.

Sledite nam